avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum servitute, fals in acte, mostenire cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum servitute, fals in acte, mostenire cu probleme

Buna ziua,
Printr-o imprejurare nedorita (fals in acte cu mult timp in urma, acum cine a facut acest fals e decedat) pamantul de sub casa a fost vandut unui var (fara sa stiu eu), casa a ramas pe numele meu (proprietar legal). Acest var nu ma lasa sa ajung in casa invocand faptul ca e pamantul lui si nu am voie sa-i incalc proprietatea.
Intrebarea mea este; legea nu il obliga sa-mi faciliteze accesul la imobil prin cedarea unei bucati de pamant cu latimea de 3 metri catre drumul de acces ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 12:14, 3 August 2015
Printr-o acţiune în instanţă pentru stabilire drept de superficie şi a unui drept de servitute. De cît timp e construită casa - deoarece sunteţi propr. legal al casei dar trebuie să dovediţi că aţi avut acordul propr. terenului să construiţi. Însă, dacă acea construcţie este veche, de 30 de ani intervine dobîndirea drept. de superficie prin uzucapiune.
Multumesc mult de raspuns,
Deci legal el trebuie sa-mi faciliteze drum de acces, nu ?
Mai adaug unele precizari;
Terenul si casa au peste 80 de ani, (construita de bunicul din partea mamei), tatal meu si-a dobandit terenul de sub ea in urma reconstituirii dreptului de proprietate (a fost consilier in sat, adica a masluit actele). Eu am aflat de acest aspect cand a decedat, eu locuiesc la 300km de locatie, cand am ajuns la inmormantare varul meu mi-a impus sa nu mai calc pe terenului de langa casa ca e al lui, (dobandit prin act de vanzare cumparare facut de tatal meu).
Precizez ca mama a murit cu doi ani inaintea lui.
Merita vazut actul ala de vanzare, tare sunt curioasa... cand s-o fi incheiat.
Actul de vanzare catre var este facut cu clauza de intretinere de catre tatal meu cu 3 luni inainte sa moara, varul stia ca are o boala incurabila (de act nu am stiut pana nu a decedat tatal, am aflat de el la inmormantare).
Iar tatal meu a intrat in posesia terenului de sub casa acum vreo 20 de ani cand s-au facut retrocedarile (el a profitat de moment si a falsificat actul de proprietate, oricum faptul e implinit si nu pot sa restabilesc prin lege lucrurile).
Dar...
M-am uitat pe acte si terenul de sub casa nu e stipulat in contractul de vanzare catre var ci in testament (tatal meu ia mai facut pe langa contractul de vanzare un testament cu alte imobile ). Din cate stiu bunurile din testament prin reductiunea testamentara revin 50% catre copil fara drept de apel. Problema mare e ca acest var a refuzat sa facem succesiunea, eu am fost la notar si am deschis succesiunea dar el cand sa semnam actele s-a ridicat si a plecat din cauza ca eu (notarul) a cerut interogare de la banci si s-a dovedit ca el (varul) dupa 45 minute dupa ce a decedat tatal a ridicat toti banii din contul lui (precizez ca varul avea imputernicire ca pe timpul vietii tatalui sa administreze conturile bancare si mai precizez ca in actul de vanzare cumparare catre var nu e stipulat ca are dreptul si la conturile bancare, treaba asta il "condamna" la restituirea integrala catre mine a tuturor sumelor dobandite dupa decesul tatalui meu dat fiind faptul ca le-a sustras de la masa succesorala.
In concluzie terenul de sub casa (2100mp) fiind trecut in testament (legatar universal varul meu), mie prin ruductiune testamentara imi revin 1050 metri, iar banii sustrasi dupa deces imi revin in totalitate mie, daca gresesc va rog sa ma corectati.
Multumesc mult.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2015
mihaeladia, utilizator
Absolut tot, tot , tot vă revine cu atît mai mult cu cît vorbiţi atît de frumos de tatăl pe care doriţi să+l moşteniţi şi nu vă deranjează faptul că eventual, au fost nişte acte false iar tatăl a fost îngrijit de altcineva !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alte discuții în legătură

Testament adaa_19 adaa_19 Buna ziua! As dori sa stiu si eu daca se poate darama un testament(facut la notar) de catre mostenitorul rezervatar? cate sanse sunt pozibile? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Testament apărut în timpul dezbaterii succesiunii: beneficiarul testamentului are drepturi egale cu moștenitorul? crimit crimit Sotia are titlu de proprietate impreuna cu unchiul din partea mamei sale (fratele mamei). Unchiul decedeaza si lasa in urma un fiu. Acesta decedeaza cu putin ... (vezi toată discuția)
Testament - valabil sau nu ? gigelas gigelas Prin anii 1940 - 1945,o familie ce nu avea copii,a luat un copil (fata) de la o sora a sotiei,spre crestere. [b]Niciodata,acea fata nu a fost trecuta pe numele ... (vezi toată discuția)