avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am nevoie de un raspuns urgent!!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am nevoie de un raspuns urgent!!!!

In urma cu 2 luni am semnat un contrat de intretinere cu o matusa in schimbul unui imobil, la IML mi-au spus ca certificatul de discernamnt este valabil 30 de zile calendaristice de la data primei examinari, la notar au spus ca este valabil 30 de zile de la data eliberarii acestuia, am urmat sfatul notarului si am semnat in termen de 30 de zile de la eliberarea actului de discernamat nu de la data primei examinari.Vreau sa mentionez ca dansa a fost declarata in deplinatatea facultatilor mentale de catre comisia de la IML, dar,in cazul unui eventual proces impotriva unei rude mai apropiate a dansei s-ar putea considera actul de intretinere nul datorita datei din certificatul IML si data la care am semnat?Care este valabilitatea corecta acestui act?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cetatean european , utilizator 15:08, 12 Iunie 2015
Practica notariala acorda certificatului medico-legal psihiatric un termen de valabilitate de 30 de zile (calendaristice) scurse de la data examinarii persoanei in comisie.
Trebuie sa stiti insa, ca pentru a se elibera acest document, este necesar un interval de lucru (redactare, dactilografiere, semnare) de 10 zile calendaristice, fie de la examinarea in comisie (daca s-a depus documentatia medicala solicitata), fie din momentul depunerii documentatiei medicale solicitate (daca aceasta este depusa ulterior examinarii).
Termenul de valabilitate de 30 de zile va decurge din ziua examinarii in comisie (din care se scad cele 10 zile necesare eliberarii, numai daca in ziua examinarii ati adus si rezultatele celor doua trimiteri). Va ramân astfel la dispozitie 20 de zile in care sa incheiati actul notarial.
Pentru a se evita pierderea valabilitatii actului va recomandam sa solicitati eliberarea certificatului numai odata cu finalizarea obtinerii celorlalte acte necesare demersului notarial. Cu alte cuvinte, solicitati eliberea certificatului medico-legal numai ca ultim act necesar la notariat.
Neprezentarea in ziua programata nu va confera ulterior niciun fel de prioritati.
Nu se pot elibera bilete de trimitere si nu se fac programari pentru examinare in absenta inregistrarii oficiale a cererii dvs.

[ link extern ]
Cunosc aceste detalii, am citit link-ul din descriere si va multumesc pentru raspuns, dar doamna notar a spus ca valabilitatea acestui act este lasata la aprecierea dansei. Dumneaei a spus ca va aprecia certificatul ca fiind valabil 30 de zile de la data eliberarii acestuia, nu de la data ultimei examinari, este corect cum a procedat?
In mod normal un act are aplicare si pe cale de consecinta si valabilitate de la data eliberarii lui si nu de la data constatarii iar pe certificat trebuie inscrisa perioada de valabilitate.
Nu stiu ce este mentionat in acel certificat dar banuiesc ca sunt trecute data examinarii si data eliberarii cu exceptia precizarii perioadei de valabilitate.
Cu toate acestea in astfel de cazuri se poate considera ca valabilitatea incepe de la data examinarii avand in vedere ca intocmirea si eliberarea certificatului poate dura mai mult de 30 zile iar starea de sanatate se poate deteriora si agrava.
Daca ne gandim putin, starea de sanatate se poate agrava chiar si incepand cu a 2 a zi dupa examinare la IML. Ce face notarul in aceasta situatie, mai ia in considerare certificatul?
Fiind un document autentificat la notariat se poate considera ca notarul l-a intocmit in cunostinta de cauza cu respectarea prevederilor legale.

Va multumesc pentru raspuns!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate certificat iml cetatean european cetatean european In urma cu 2 luni am semnat un contrat de intretinere cu o matusa in schimbul unui imobil, la IML mi-au spus ca certificatul de discernamnt este valabil 30 de ... (vezi toată discuția)
Unul dintre proprietarii apartamentului pe care vreau să-l cumpăr are alzheimer. i se acordă certificat medico-legal de la iml dacă are această afecțiune? Mitrus Cristian Mitrus Cristian Buna seara.am o problema:vreau sa cumpar un apartament,proprietari sunt 2 mostenitori,mama si fiu,mama sufetind de boala altzaimer ,nu are discernamant si noua ... (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa - vanzatori pensionari LittleMermaid LittleMermaid Saptamana aceasta am semnat antecontractul in vederea cumpararii unui apartament. Apartamentul are doi proprietari, sot si sotie, ambii pensionari. Problema ... (vezi toată discuția)