avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... o solutie privind o mostenire viitoare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

o solutie privind o mostenire viitoare

Buna ziua
Va cer un sfat legat de ce ar trebui sa fac in situatia urmatoare :
Mama mea a mostenit un teren in suprafata de 1200mp. In anul 1995 am solicitat o autorizatie de construire pe numele mamei mele (intrucat aceste autorizatii de elibereaza numai proprietarului terenului) si am inceput construirea unei case (pe o jumatate a terenului mamei). In anul 2002 am terminat constructia si am facut formalitatile de inscriere in CF (fireste, tot pe numele mamei). Subliniez aici faptul ca am facut constructia exclusiv cu resurse proprii. Tot in anul 2002, fratele meu s-a hotarat sa-si construiasca si el o casa, a facut cu mama un contract de vanzare-cumparare la notar privind jumatate din teren, si-a facut o schita de dezmembrare si si-a intabulat terenul pe numele lui. Apoi si-a scos autorizatie de construire, si-a construit casa si a intabulat-o.
As vrea sa evit situatia neplacuta ca in cazul decesului mamei sa ma vad in situatia ca locuinta mea, facand parte din masa succesorala, sa faca obiectul partajului succesoral. Ma intreb (si va intreb) :
1. daca as face cu mama un contract de vanzare-cumparare la notar privind terenul si casa, as putea evita problemele ?
2. daca aceasta este solutia, la ce valoare trebuie facuta vanzarea, tinand cont de doua aspecte : a)pretul trebuie sa fie serios; b) pe langa taxele notariale va trebui sa platesc si impozitul pe venitul (mamei) din aceasta vanzare ?
3. daca legea prezuma vanzarile intre parinti si descendenti ca fiind donatii deghizate, ar putea aceasta vanzare sa ma puna la adapost de partaj ?
Va multumesc si astept cu interes parerile dvs.
Cel mai recent răspuns: Mariana D. , Avocat 18:19, 5 Iulie 2009
Contractul de vanzare-cumparare este foarte greu de desfiintat, deci asta este solutia.
In ceea ce priveste pretul serios, interesativa cam la cat este evaluat la notar terenul si constructia, pentru a va putea exprima optiunea pretului.
Va multumes pentru raspuns . Sperand ca nu sunt prea insistent, continui :
Avand in vedere ca in realitate vanzarea e fictiva (doar am construit casa din banii mei, iar terenul il primesc de la mama exact asa cum l-a primit si fratele meu), notarul nu poate sa ma taxeze la o valoare mai mica decat cea cu care este casa inregistrata la Administratia financiara. Deci asta va fi (probabil) pretul din contract. Dar aceasta suma reprezinta sau nu venit impozabil pentru mama ?
1.si sfatul meu e sa faceti un contract de vanzare cumparare
2.o valoare care sa va avantajeze si evident sa nu fie derizorie
3.mama dv v-a plati un impotzit pe transferul proprietatii raportata la suma din contract 2 sau 3%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa fara intabulare si receptie Anca8181 Anca8181 Buna ziua, Vreau sa cumpar o casa construita in 2009 dar pentru care nu s-a facut receptia si intabularea (numai mansarda la interior nu este finalizata); a ... (vezi toată discuția)
Testament sau act de vinzare-cumparare? dariden dariden Mama mea este proprietara(prin hotarire judecatoreasca)a unor bunuri mobile(o casa,anexe gospodaresti si citeva parcele de pamint.Eu sint alesul(mai am o ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil popcrys77 popcrys77 Care sunt pasii care trebuie urmati pentru vanzarea unui imobil construit de mine, cu autorizatie de construire, imobilul aflandu-se pe un teren pentru care nu ... (vezi toată discuția)