avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament sau act de vinzare-cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament sau act de vinzare-cumparare?

Mama mea este proprietara(prin hotarire judecatoreasca)a unor bunuri mobile(o casa,anexe gospodaresti si citeva parcele de pamint.Eu sint alesul(mai am o sora),cel care urmeaza sa mosteneasca toate aceastea si vreau sa incep sa construiesc o casa in aceeiasi curte.Ma gindesc ca inainte de a obtine autorizatia de constructie sa fac cu mama un act (vinzare-cumparare etc.)prin care sa devin proprietar sau sa construiesc casa pe numele dinsei,sa evit cheltuielile de notar pentru moment si apoi mama sa faca un testament prin care sa devin unicul mostenitor.Ce este mai indicat si mai economic financiar?Care ar fi costurile in ambele cazuri?
Cel mai recent răspuns: dariden , utilizator 14:30, 31 Ianuarie 2010
Cel mai sigur ar fi de facut un act inainte de a incepe constructia, fie un contract de vanzare cumparare,fie unul de donatie ( care e mai ieftin) pentru parcela de teren pe care se va construi casa.
sigur, ulterior nimeni nu o opreste pe mama sa va faca testament pentru restul bunurilor imobile.
daca s-ar construi casa pe numele mamei,ulterior va fi mai dificil si mai costisitor de schimbat intabularea,alt plan de situatoe,etc.,si ar intra in partajul ulterior , in caz de neintelegeri cu sora.
sfatul meu este sa va adresati unui notar,care sa va lamureasca ,mai ales ca ar vedea si inscrisurile pe care le aveti.
dariden a scris:

Ce este mai indicat si mai economic financiar?Care ar fi costurile in ambele cazuri?


Mai indicat? Sau mai economic? Pentru ca amandoua de manuta nu merg.
Sau mai bine zis exista riscul ca economicul de azi sa va coste cat nu face mai tarziu.

Sa va vanda bucata de pamant pe care doriti sa construiti.
buna seara!
cel mai indicat este ca mama sa va faca act de vanzare cumparare pe teren, ma rog o bucata din acest teren daca este posibila dezmembrarea lui.
si asta pentru a evita pe viitor posibilele "meintelegeri" cu sora dvs.
daca va face doar un testamnet este posibil ca acesta sa depaseasca cotitatea disponibila, incalcand in acest fel rezerva succesorala a sorei dvs.
varianta sa construiti din banii dvs pe numele mamei este cea mai putin indicata, intrucat in caz de deces al mamei constructia va intar in masa succseorala a acestei, iar dvs veti fi pus in situatia sa probati ca aceea constructie a fost ridicata pe cheltuiala dvs.
Va multumesc mult .O zi buna.
Aveti dreptate ,va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum să procedăm ca soția să devină coproprietar pe terenul moștenit de la mama, pe care momentan nu am titlu de proprietate? cato19 cato19 [b]Situatie: [/b] Mama decedata, proprietara. Mostenitori: eu, tatal meu si sora mea. Intentia e aceea de a dezbate successiunea (sora nu renunta la partea ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren pe numele mamei sori67 sori67 Vreau sa cumpar un teren si apoi sa construiesc o casa, dar as vrea sa -l cumpar pe numele mamei.Nu stiu ce contract pot face cu ea pentru a putea sa stam in ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota indiviza mostenire-multumesc cristeo cristeo Buna ziua.As dori sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: Mama mea are o cota de 1/2 din mostenirea de la parintii sai, adica 1/2 din teren 500 m si locuinta ... (vezi toată discuția)