avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scoatere apartament la licitatie in urma neplatirii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scoatere apartament la licitatie in urma neplatirii intretinerii catre Asociatia de Locatari

Buna ziua. Ma aflu in situatia in care, in urma datoriilor de aproximativ 11000 lei, presedintele asociatei de locatari mi-a comunicat verbal ca va initia procesul de scoatere la licitatie a apartamentului daca nu achit, partial macar, datoria pe care o am. As vrea sa va intreb:
-este o anumita suma la care daca se ajunge are dreptul sa scoata apartamentul la licitatie? (el mi-a zis ca la 12000 lei);
-daca cumva, initiaza scoaterea la licitatie a apartamentului, cam cat dureaza pana cand se scoate la licitatie? cat dureaza pana pierd dreptul de proprietar asupra apartamentului si nu mai pot platii datoria?
Dispozitie in vigoare nu prevede valoare limita de la care se poate dispune actionarea in instanta a rau pltnicilor
Dip L nr 230/2007 art 49 prevede dreptul asociatiei de proprietari de a aplica penalitati la sumelre neachitate in termrenul stabilit
Ar 50 si 51 din L nr 230/2007 prevad dreptul asociatiei de proprietari de a actiona in judecata rau platnicul cu scopul recuperarii sumelor cu titlu de restanta neachitate in termen de 90 de zile,respectiv a institui privilegiu imobiliar la ocpi
Negociati incheierea unui angajament de plata
ynocentta a scris:

Ar 50 si 51 din L nr 230/2007 prevad dreptul asociatiei de proprietari de a actiona in judecata rau platnicul cu scopul recuperarii sumelor cu titlu de restanta neachitate in termen de 90 de zile,respectiv a institui privilegiu imobiliar la ocpi
Negociati incheierea unui angajament de plata


Sa inteleg ca daca in prealabil nu am negociat un angajament de plata, din momentul in care asociatia ma actioneaza in instanta, am 90 de zile la dispozitie sa platesc datoria ca sa pot sa pastrez apartamentul, altfel pierd dreptul de proprietate?
Nu,
.....cele 90 de zile inseamna ca o cota de intretinere lunara trebuie platita in maxim 90 de zile de la afisare, iar daca nu o platiti in interiorul acestor 90 de zile, atunci asociatia va poate actiona in judecata.
Si tot asa pentru fiecare cota de intretinere lunara.
Asociatia nu se duce luna de luna in instanta cu procese separate, ci va ingaduie restanta pe o perioada mai indelungata si, daca nu o platiti, aduna toate lunile restante si va da in judecata pentru toata restanta intr-un singur proces.

Daca negociati cu asociatia un plan de achitare a restantei, asta in situatia ca asociatia admite aceasta negociere si nu se duce direct in instanta sa deschida proces cu dv., trebuie sa va tineti de aceasta intelegere si nu veti mai ajunge la proces.
Daca s-a deschis procesul si dv. vreti sa platiti, fie negociati cu asociatia, fie va prezentati in instanta si declarati in fata judecatorului ca puteti plati aceasta restanta in N luni.





Cunosc un caz in care, este vorba despre un apartament asupra caruia se eliberase hotararea judecatoreasca de executare si de scoatere la licitatie a apartamentului, si proprietarul a fost intiintat de vecini ca primise aceasta instiintare despre hotarare acasa (vecinii, care erau prieteni buni cu persoana in cauza, au luat acele hartii care contineau hotararea judecatoreasca), si proprietarul a fost anuntat de acesti vecinii despre ce s-a intamplat si a putut sa vanda apartamentul si a achitat datoria la intretinere si a ramas cu diferenta de bani. Este posibil asa ceva? Am sanse sa am si eu posibilitatea sa aman plata asa cum a facut si cunostinta mea? Ideea in toata povestea aceasta e ca nu am momentan o sursa financiara sigura, deci nu pot sa imi asum o intelegere cu asociatia de locatari sau sa merg in intanta sa spun ca voi plati in "n" luni, si vreau sa reusesc sa strang niste bani si sa platesc suma ca sa nu pierd apartamentul, deci vreau sa aman cat mai mult posibil toata povestea aceasta, ca sa pot sa strang banii, daca intelegeti ce vreau sa spun.
Daca spuneti ca cineva a facut vanzarea apartamentului si si-a platit datoria catre asociatie, nu inteleg de ce intrebati daca e posibil asa ceva! Sigur ca e posibil si o confirmati chiar prin exemplul pe care l-ati dat.
Spuneti ca:
..vreau sa reusesc sa strang niste bani si sa platesc suma ca sa nu pierd apartamentul, deci vreau sa aman cat mai mult posibil toata povestea aceasta, ca sa pot sa strang banii

Pai de e sa strangeti banii? Mai bine platiti cat de cat cate ceva si nu incercati sa-i strangeti. Stransul banilor nu-i sporeste iar penalizarile catre asociatie sunt de 72%/an. Exista posibilitatea sa optimizati aceasta, sa platiti mai putin daca va hotarati acum si nu sa lungiti boala. Aveti cel putin doua posibilitati:
1. Luati un imprumut din banca si achitati debitele catre asociatie. La banca platiti, de exemplu 10% dobanda/an.
2. Cautati acum un cumparator, vindeti achitand concomitent si asociatia.

Astfel evitati instanta, cheltuieli de judecata, penalizarile ce va dubleaza sarcina in mai putin de doi ani...

Alte discuții în legătură

Recuperare restante intretinere adriana ghiga adriana ghiga Ce tip de actiune poate fi promovata de asociatia de proprietari in vederea recuperarii restantelor la intretinere ale unui proprietar de apartament care nu ... (vezi toată discuția)
Datornic la intretinere deja dat in judecata valentinaman valentinaman Buna seara, Ce se intampla daca un proprietar de apartament dintr-un bloc are datorii la intretinere si este deja in instanta? Ce urmari comform legii ... (vezi toată discuția)
Pierdere apartament-restante intretinere julyet julyet Buna ziua, Fratele meu,plecat in Australia din anii 90\' are in proprietate un apartament (impreuna cu sotia).A lasat sa stea in el 2 verisoare ,cu chirie ... (vezi toată discuția)