avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insulta si calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insulta si calomnie

As vrea sa stiu daca aceste delicte au fost reintroduse in Noul Cod penal din 2015.
Cel mai recent răspuns: coryzalia , utilizator 05:17, 28 Iunie 2015
Noul Cod Penal nu mai incrimineaza faptele respective.
Am facut o plangere la politie impotriva unui individ care m-a calomniat f grav si agentul care s-a ocupat de caz a spus ca ori sunt de acord sa-i dea amenda, ori il actionez in judecata pt a-i cere daune morale. Nu sunt lamurita daca una o exclude pe cealalta. Eu vreau sa-i dea si amenda si sa il actionez si in instanta pt obtinerea de daune morale. Este posibil?
Persoana respectiva nu poate fi amendata daca fapta respectiva nu este incriminata in cod sau in alte legi speciale.Poate fi amendata eventual pentru alta fapta in functie de circumstantele producerii evenimentului respectiv.Aveti posibilitatea formularii unei plangeri in civil pentru atingere adusa onoarei si personalitatiii dvs,putand solicita daune morale.


Interventie moderator: incalcare art.1.2 din regulamentul de forum
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2015
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Politistul poate sa-l sanctioneze conf. legii nr. 61/1991, se poate merge si in civil asa cum vi s-a aratat mai inainte.
ART. 2
Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
1) săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice;
.......................................
Multumesc dle avocat Patrascu, ati gasit exact art. potrivit, ma mir ca politistul respectiv care se pretinde ofiter judiciarist, a spus ca nu ii poate da amenda daca vreau sa-l dau in judecata, adica, din cate am inteles, nu poate fi sanctionat de 2 ori.

Alte discuții în legătură

Defaimare pe retelele sociale MARIA MONSALVETE MARIA MONSALVETE Buna ziua, Am facut imprudenta de a-mi exprima parerea despre fostul loc de munca pe o retea sociala si am primit citatie de la politie urmand, cel mai ... (vezi toată discuția)
Injurii, calomnie ana122 ana122 Buna ziua,ce pot face dupa ce am facut o reclamatie la politie pt injurii si calomnie impotriva unei persoane?Daca o dau in judecata ,ce se poate intampla ... (vezi toată discuția)
Amendă pentru o înjurătură? Rasca ana Rasca ana Sa certat tata cu un vecin ca la prins cu oile în grădină și la înjurat de mama pe vecin și a fost ascultat de un polițist ca la înjurat de mama ... (vezi toată discuția)