Casa de pensii refuza saia in calcul perioada de 10 ani lucrata de tatal meu la Mecanica Ceahlau in perioada 1990 - 2000 (an in care aceasta intreprindere a fost inchisa) ca urmare a faptului ca nu are pe cartea de munca stampila lichidatorului, restul inscrisurilor fiind corecte. A obtinut de la vechea firma ce se ocupa de lichidarea intreprinderii Mecanica Ceahlau o adeverinta prin care mi se recunoaste perioadade munca cuprinsa intre anii 1990 si 2000 si acum, la obtineare deciziei finale de pensionare, Casa de Pensii declara ca nu-i recunoaste perioada de cotizare respectica ca urmare a lipsei de inscrisuri pe cartea de munca (reamintesc ca ii lipseste doar stampila - semnatura aferenta persoanei din partea Lichidatorului exista pe cartea de munca) si il penalizeaza incadrandu-l la 35 de ani vechime si incadrarea la pensionare anticipata. Va rog mult sa-mi spuneti ce demersuri va trebui sa faca tatal meu din acest moment pentru o recalculare mai exacta a vechiii. Doar o simpla contestatie? Sau va trebui mers in instanta?
Contestati in scris cu nr. de inregistrare/ data la Comisia centrala de contestatii din cadrul CNP, in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de pensionare. Contestatia se depune la CJP care o trimite la CNP.
Solicitati in scris, cu nr de inregistrare/ data la CJP, sa va comunice in scris, motivul pentru care nu se ia in calcul adeverinta respectiva.
Daca este vorba doar de stampila lichidatorului, aceasta se poate obtine prin aceleasi demersuri ca cele pentru obtinerea adeverintei.
Daca deverinta a fost emisa de catre un lichidator, este posibil ca lichidatorul sa nu fi gasit in arhiva documentul intern al firmei prin care tatal dvs. a fost nominalizat anual ca beneficiar de grupa de munca la locul de munca/ postul de lucru/ activitatea/ meseria ... (pentru care s-a obtinut avizul ITM). ITM emitea avize per total locuri de munca incadrate in grupa de munca, iar firma trebuia sa nominalizeze, in conditiile in care nr. locuri avizate era mai mic decat numarul de salariati.
Acest document este solicitat de catre CJP pentru calculul pensiei.
Pentru a deschide actiune in instanta este bine sa aveti raspunsul Comisiei centrale de contestatii, in cazul in care acesta va dezavantajeaza.