avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii Intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii Intretinere

Buna ziua,

Locuinta unde stau parintii mei in Galati a inregistrat datorii la intretinere pe care le-am platit, cu greu dar le-am platit pana la zero. Problema este cea a penalitatilor care s-au acumulat pana la 2000 de euro. Stiu ca s-a dat legea sau s-a aprobat si s-a tot vorbit in mass-media ca daca iti achiti datoriile la intretinere penalitatile se vor sterge. Acum 4 ani in urma li s-au cerut parintilor mei de catre Primaria Galati sa mearga la ei pentru reanoirea contractului casei. Tatal meu nu e proprietar al casei (i s-a dat apartamentul acesta pe timpul lui Ceausescu cand tata lucra in Combinatul Siderurgic Galati). Cei de la Primaria Galati refuza sa le dea contractul casei inapoi folosind ca pretext platirea penalitatilor. In primul rand au abuzat de increderea mamei mele careia i-a zis ca vor doar sa reanoiasca contractul casei dar cu scopul parsiv de a pune mana pe el si a ne santaja. Vreau sa stiu sub pretextul carei legi pot sechestra contractul casei? Au dreptul de a face acest lucru? Ce se poate face pentru al recupera? Vreau de altfel sa stiu care e situati privind stergerea penalitatilor (nu a datoriilor care au fost achitate)? Unde trebuie mers si ce trebuie facut? E o mare ameteala si un interes parsiv din partea autoritatilor care se foloseste de "prostimea populatiei" dar si din pierderea oricarei sperante a pupulatiei de a lupta impotriva acestei caracatite corupte care inrobeste pe romani si romance si asa vai de capul lor, in fiecare zi. Mama a fost de multe ori (mai mult de 5 ori) la Primaria Galati si mereu a primit acelasi raspuns: "Plateste si iti vom da contractul inapoi." Buletinele, al meu si a celor doi frati ai mei au expirat si trebuiesc reanoite. Dar ca sa le reanoim de la politie ne-au cerut sa le ducem contractul casei in original. Dar nu se poate. M-am sturat de toata burocratia care e in Romania. Oare cand Romania o sa se alinieze la tarile europene?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:47, 16 Iunie 2015
Art. 2517 Cod Civil
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen. ?????

?????????????????
În Legea 230/2007:
„Art. 50
(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care
se face vinovat de neplata cotelor de contribuŃie la cheltuielile asociaţiei de proprietari
mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de
oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice
modalitate permisă de Codul de procedură civilă.”
Dacă preşedintele asociaţiei nu respectă acest articol al legii şi îl lasă-n pace pe datornic 3 ani, atunci el se face vinovat şi va suporta plata datoriilor răuplatnicului numai dacă Asociaţia de proprietari îl cheamă în faţa instanţei.

În plus Legea prevede, în articolul 51 privilegiul imobiliar:
„Art. 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra
apartamentelor si altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu,
precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele
datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după
cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.”
Adică Asociaţia de proprietari va fi prima care-şi va recupera datoriile răuplatnicului la executarea silită a apartamentului lui din condominiu.




??????????????'

Legea 175/2010
Bineinteles ca primaria comite un abuz nerestituind contractul chiar daca mai exista datorii neachitate. In mod sigur raspunsul primit de la primarie a fost numai verbal.
Titularul contractului de inchiriere sa faca o cerere scrisa si inregistrata la primarie pentru restituirea contractului original in care sa solicite si temeiul legal al nerestituirii in urma numeroaselor solicitari facute pan in prezent.
Solicitati primariei sau celor care se ocupa de administrarea imobilului baza legala a aplicarii penalitatilor si o situatie clara a penalitatilor (pe luni si pentru ce sume s-au calculat) si apoi vedeti daca puteti contesta in vreun fel modalitatea de calcul a penalitatilor.
Daca nu exista o baza legala de aplicare a penalitatilor poate scapati de plata acestora, baza legala trebuie sa fie o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari sau administratiei imobilului).
Puteti initia si o actiune in instanta in cazul in care constatati de exemplu ca penalitatile calculate sunt mai mari decat penalitatile furnizorilor de utilitati.
Pana la clarificarea situatiei va puteti face carte identitate provizorie.

Termenul de prescriptie este de 5 ani in legatura cu autoritatile si de 3 ani in celelalte cazuri.
Presedintele nu are ce sa plateasca, penalitatile au fost afisate lunar pe listele de plata.
Din relatarea dvoastra se intelege ca proprietarul apartamentului este primaria, in cazul executarii silite primaria se va indrepta impotriva chiarisului ptr recuperarea prejudiciului.
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2015
cyan, moderator
Stiu ca s-a dat legea sau s-a aprobat si s-a tot vorbit in mass-media ca daca iti achiti datoriile la intretinere penalitatile se vor sterge
Legea la care faceti vorbire,respectiv L nr 175/2010 a avut aplicabilitate strict 12 luni,actualmente dispozitiile acesteia nu mai produc efecte
Ordinea de stingere a datoriilor este se sting debitele cele mai vechi concomitent cu penalitatile aferente
@OvidiuDaren

Primaria este proprietara apartamentului, iar reinnoirea contractului depinde de acea clauza de a fi cu platile la zi
Probabil parintii dv. nu au vrut sa plateasca penalizarile si primaria nu le reinnoieste contractul. Este o obligatie pe care parintii dv. si-au luat-o in cadrul contractului.
Aici nu e vorba de caracatita sau de harababura, ci de respectarea unor obligatii dintr-un contract, iar parintii dv., in primul rand, trebuia sa se gandeasca la consecinte (inclusiv aspectul cu schimbarea cartilor de identitate).
Primaria, in calitate de proprietar al imobilului, ar fi putut nu numai sa le sechestreze contractul, cum spuneti dv., ci si sa-i dea in judecata pentru plata acestor penalizari si, in caz de neplata, sa-i evacueze.
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2015
elga50, moderator
OvidiuDaren a scris:
Oare cand Romania o sa se alinieze la tarile europene?

Atunci cand noi, romanii ca mine, ca dumneavoastra vom respecta legea asa cum o fac cei din occident.
Discutati si cu ceilalti vecini ai dumneavoastra. Stau si ei la fel cu apartamentele inchiriate, au datorii asa de mari la intretinere, ori li s-au luat si lor contractele de inchiriere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie? znicolae9 znicolae9 In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere. Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la ... (vezi toată discuția)
Prescriere penalitati mai mari de 3 ani rapanici rapanici Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti cum procedez sa sterg penalitatile de la intretinere. La data de 11.11.2009 am avut la intretinere o restanta de ... (vezi toată discuția)
Am primit instiintare de sechestru al apartamentului... don_ombladon don_ombladon Buna seara, ma numesc Alis si am primit instiintare ca apartamentul va fi sechestrat in cazul neplatii restantei in termen de 2 saptmani. Instiintarea a fost ... (vezi toată discuția)