avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Om impuscat de politist in civil pentru ca nu a oprit ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Om impuscat de politist in civil pentru ca nu a oprit la somatie. In ce circumstante se foloseste arma de foc

Un prieten fugea pe o straduta de un taximetrist pentru ca nu a vrut sa ii plateasca suma pe care o cerusera, nu folosise masina de taxat si a refuzat sa ii dea bon fiscal a platit numai cat considera ca face cursa asa ca taximetristul a inceput sa il urmareasca cu masina prin cartier pe prietenul meu. Pe o strada mai laturalnica un baiat tanar in trening a inceput sa tipe dupa prietenul meu: POLITIA STAI! vazindu-l in trening cu masina civila nu l-a crezut, considerand ca este ori prieten cu taxmietristul, ori face o gluma proasta fiindca l-a vazut fugind, politistul in civil a tras un foc de avertisment in aer, prietenul meu nici nu l-a receptat cand a fost impuscat in picior de un al doilea foc cu glont calibrul 7 mm, glontul i-a trecut prin os prin piciorul stang si s-a oprit in piciorul drept, a fost impuscat din lateral. El era imbracat in pantaloni si camasa si avea o geanta in mana. sa fie considerata geanta de mana obiect periculos pentru viata celor din jur
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2015
DomnulClaudiu, utilizator
DomnulClaudiu a scris:

Stiu ca este ilegal ceea ce s-a intamplat de aceea am pus cazul aici, ca sa aflu mai multe pareri,
Banuiesc ca politisti erau intr-o misiune sub acoperire(diicot) si l-au confundat cu un suspect!


Daca erau sub acoperire trebuia sa stie ca un om care alearga aiurea pe strada nu este suspectul lor.
Daca erau sub acoperire asteptau suspectul ca sa il prinda in flagrant si nu era de presupus ca un om care alearga aiurea din alt motiv este suspectul lor.

Faptul ca respectivul nu platit nu constituia o fapta care sa poata permite sa se foloseasca o arma de foc.
Nici macar nu se stie daca e vorba de o infractiune.
Politistul trebuie decorat !
... hai sa nu mai platim de maine nimic ce nu are bon fiscal...

A crezut ca e o gluma ! HA ! tzeapa, era pe bune

a. la inceputul calatoriei nu a observat ca ap. de taxat nu merge ? = a devenit complice la evaziune !
b. daca se considera nevinovat, de ce fugea ? de bratul lung al legii...?

Uzul de arma este reglementat in continuare de Legea 17 din 1996 reactualizata. E un pic cam exagerat sau exces de zel, ca sa nu zic filme americane... Banuiesc ca politistul imbracat sportiv purta arma la el ilegal. Cei din structurile de ordine publica o tin depozitata in camere speciale in sediile de politie, posturi sau la domicilii in cutii metalice si nu poate fi purtata decat in timpul serviciului/misuni planificate (planuri de actiune, etc.).La judiciar sau crima organizata poate o poarta permanent dar si atunci nu o folosesc cu atata usurinta, mai ales ca sunt pregatiti pentru un alt tip de confruntare cu agresorii.
Un politist in civil cu arma la el si in masina civila... este posibil ca acesta sa fi fost in drum de la serviciu spre casa si nu in misiune, unde musai trebuia sa fie insotit de un alt coleg. Iar daca era sub acoperire... cam trebuia sa ramana sub acoperire nu sa traga cu arma ca la Revelion dupa cine stie ce vanzator de zarzavat...
Mai ales ca nu e vorba nici macar de o infractiune flagranta.
Mai jos sunt extrase din lege sa fie clarificate anumite aspecte. Totusi la mentiunea cu somatia, din ce am inteles, a auzit-o dar a crezut ca e un truc... acest aspect nu il ajuta, deoarece politistul a somat.

"Articolul 48

Persoanele autorizate să dețină, să poarte și să folosească arme pentru pază sau autoapărare pot face uz de armă, în legitimă apărare sau în stare de necesitate, potrivit legii." - aici aspectul pe care doresc sa il evidentiez este ca nu trebuie insotite de un coleg. Arma letala nu poseda doar politistii. Atunci ce facem? Trebuie sa avem o persoana cu noi cand purtam arma asupra noastra????

"
Articolul 49

În cazurile prevăzute la art. 47 lit. c), d), g), h) și i), se va face uz de armă numai după ce s-a făcut somația legală. Somația se face prin cuvântul „Stai!”. În caz de nesupu-nere, se somează din nou prin cuvintele: „Stai, că trag!”. Dacă cel în cauză nu se supune nici de această dată, se somează prin tragerea focului de armă în sus, în plan ver-tical. În cazul în care, după executarea somației legale, potri-vit alin. 2, persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia." - dar trebuie citit in continuare: "În situațiile prevăzute la art. 47 lit. a), b), f) și j), pre-cum și la art. 48, se poate face uz de armă fără somație, dacă lipsește timpul necesar pentru aceasta. În cazul folosirii armelor împotriva autovehiculelor se execută un foc în plan vertical, iar apoi se va trage în pneurile acestora în scopul imobilizării."

"
Articolul 51

Uzul de armă, în condițiile și situațiile prevă-zute în prezentul capitol, se face în așa fel încât să ducă la imobilizarea celor împotriva cărora se folosește arma, trăgându-se, pe cât posibil, la picioare, pentru a evita cau-zarea morții acestora. Dacă uzul de armă și-a atins scopul prevăzut la alin. 1, se încetează recurgerea la un asemenea mijloc. Persoanei rănite trebuie să i se dea primul-ajutor și îngrijiri medicale."
...la puscarie cu "nenorocitul" de politist trigger-happy... ! Houoooo....
asa zice Legea x din anul y...

Daca ( IPOTETIC ) cel care fugea ar fi fost Konstantinnos Passaris ( vezi google ! ), care tocmai isi terminase treaba cu fiica Dvs. de 14 ani ( IPOTETICA ), niscai viol si tentativa de omor, ceva imi spune ca i-ati fi spalat picioarele politistului sportiv civil pana la sfarsitul zilelor pt. interventia lui...
Ma insel ?

Ce usor e sa invoci legi anacronice cand nu esti implicat direct...

Alte discuții în legătură

Apărarea - arme neletale - legea 295/2004 - discuții Tetriss Tetriss Buna ziua, Doresc sa aplic pentru un permis de arma neletala, din motive intemeiate. Mentionez ca nu sunt de rea-credinta si doresc sa folosesc arma, conform ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare nixxon nixxon Aud o stire la TV , textul aproximativ suna cam asa: \"un politist din Vaslui, a intervenit intr-o altercatie si a fost injunghiat de catre agresor; pentru a ... (vezi toată discuția)
Impuscarea unei persoana care imi incalca proprietatea privata andoseg2 andoseg2 Buna ziua, Daca detin terenuri agricole iar persoane necunoscute patrund pe terenurile mele si fura , pot sa le impusc ? Voi fi tras la raspundere pentru ... (vezi toată discuția)