avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor

Buna ziua.

Sunt in urmatoarea situatie: lucrez de 4 luni la o firma la care mi s-a promis ca mi se face carte de munca. De-a lungul timpului angajatorul m-a mintit ca aceasta exista si ca toate contributiile mele ( somaj, sanatate, asig. sociale ) sunt platite. Am constatat recent ca de fapt am fost inselat si ca nu exista niciun contract intre mine si angajator.

De asemenea, desi postul pe care am fost angajat cere studii superioare ( iar eu le am ), am fost platit cu 600 de lei in loc de 1200 lei. De abia acum dupa ce am consultat Codul Muncii si Contractul Colectiv de Munca National pe 2007-20011 am constatat asta.

Desi postul viza responsabilitati de birou, mi s-au atribuit si altele pe langa, si anume: folosirea flexului pentru a decupa diverse cutii metalice, cataratul pe scara la inaltime pe stalpi si blocuri pentru a intinde cabluri de inalta tensiune si de internet, folosirea bormasinii cu percutie tot de la inaltime - deseori stand in varful scarii la 5-6 metri sau suspendat pe marginea blocului Nu mi-a facut vreun instructaj sau vreo fisa de lucru la inaltime cfrm normelor ITM. Dumnealui m-a mintit si-a zis ca de fapt nu e nevoie de nimic ca voi invata cu timpul.

In timpul serviciului, acum ceva vreme, am suferit un accident rutier. Angajatorul mi-a pus sa in vedere sa mint la POlitie si sa zic ca eram in interes personal. Sigur, nu am facut asta, motiv pentru care m-a concediat. Insa eu continui sa merg la serviciu iar dumnealui continua sa caute alte cai pentru a scapa de mine.

Pot demonstra cele relatate prin inscrisuri, fotografii, inregistrari si martori.

Ceea ce doresc sa stiu este:

Ce trebuie sa fac mai departe pentru a-mi cauta dreptatea ? Din punctul meu de vedere ar fi vorba de infractiunea de Inselaciune, intrucat angajatorul m-a mintit cu vrute si nevrute si a facut tot posibilul sa ma induca in eroare pentru a beneficia in mod fraudulos de forta mea de munca, prejudiciindu-ma astfel cu 50% din salariu, cu cotizatiile la asig. sociale, somaj si sanatate, obligandu-ma uneori sa lucrez si 10 ore fara pauza de masa, fara plata orelor suplimentare, spunandu-mi mereu ca e normal ca uneori sa se intample asa. Nu m-a lasat sa consult registrul de evidenta al angajatilor, sau savad grila dupa care am fost salarizat. Efectiv m-a inselat.

Doresc un sfat, ce ar trebui sa fac ? Plangere penala la politie ? Chemare in judecata la "tribunalul muncii" ? Daca ar fi vorba de "tribunalul muncii" practic plangerea ce ar fi viza, de ce anume l-as acuza adica ?

Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2009
uwritetherules, utilizator
Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 12:24, 4 Iulie 2009
In prima faza, adresati-va cu o reclamatie catre ITM(relatii de munca si SSM). Modelul de sesizare il aveti atasat in sectiunea documente utile. Ar fi cea mai rapida metoda sa rezolvati aceasta problema. Sfatul meu este sa o trimiteti direct la Bucuresti, la Inspectia Muncii (organul ierarhic superior al tuturor ITM din tara). Apoi, daca nu se rezolva asa, vom discuta si despre celelalte variante, daca ne tineti la curent.
pakos, utilizator
Multumesc. Ma gandeam c-ar fi o idee buna sa scriu si la ITM dar sa-i fac si plangere la politie sau sa-l chem in judecata la tribunal, etc. Tocmai pentru a nu-i da timp sa se puna la punct cu ceea ce nu este in regula.

O data cu cele semnalate mai sus am constat de ex. ca ma punea sa lucrez pe calculatoare care nu aveau licenta nici pe sistemul de operare nici pe programul Microsoft Office.

Apoi nu stiu cum are loc controlul ITM. Pot demonstra reaua vointa angajatorului cu martori care au fost de fata cand acesta ma mintea cu cartea de munca si restul. Vor fi audiati ? Si daca da, cum ? Eu voi fi de fata?

As dori sa-l atac din toate partile posibile pentru a nu-i da timp sa faca diverse lucruri. E totusi o persoana cu bani.
uwritetherules, utilizator
Bineinteles ca vor fi audiati. In acea sesizare mentionati numele martorilor care pot dovedi faptul ca ati lucrat acolo, inclusiv activitatile pe care le desfasurati cu incalcarea prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Nu are cum "sa se puna la punct" cu problema dvs., atata timp cat nu ati semnat niciun contract individual de munca.
Daca doriti sa participati la activitatea de control pe care o vor desfasura inspectorii, puteti mentiona acest lucru in sesizare ( sau sa cereti pastrarea confidentialitatii).
In primul; rand se impune clarificarea urmatorului aspect D-va ati semnat contract de munca cu acest angajat ? Aveti un exemplar din acest contract ? Ati semnat o fisa postului ?
Analore, n-am semnat nimic. Mi-a zis ca cfrm. la nu stiu ce art. din Codul Muncii contractul poate fi incheiat si in forma nescrisa. Deci n-am semnat nimic dar pot dovedi oricand ca am lucrat acolo, ma intelegeti ?

pakos, multumesc !

Alte discuții în legătură

Cititi va rog... probleme litigiu de munca. amenintari neplata salariului.contract de munca dorudoru dorudoru Fostul angajator ma ameninta ca ma distruge..Iar daca am curajul sa-l dau in judecata.La martor va taia tendoanele de la picioare. Pana pe data de: ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca NAARGHYTA NAARGHYTA Buna ziua. Ma aflu in prezent intr-un litigiu de munca, Eu in calitate de salariat ce nu si-a primit salariul pe perioada lucrata. Astazi am avut o infatisare ... (vezi toată discuția)
Amenintare patron!!! carmen_pitesti carmen_pitesti Buna ziua!Am o problema foarte mare: Patronul mi-a spus sa imi dau demisia,iar eu am spus ca nu imi dau demisia,si el mi-a zis ca il iau la misto,si ca vreau ... (vezi toată discuția)