avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu procura \'Sa-si vanda siesi\\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu procura 'Sa-si vanda siesi"

Buna seara,
Solicit sprijin pentru urmatoarea situatie;
S-a dorit deschiderea succesiunii de catre doua fiice mostenitoare pentru doua terenuri in provincie si o casa in Bucuresti.
Pe cele doua terenuri,exista o "Procura speciala"din ianuarie 2006,prin care un tert era imputernicit 'sa-si vanda siesi la pretul de 1000(una mie )lei terenul extravilan arabil in suprafata de 5448mp...si terenul intravilan arabil in suprafata de 8052(opt miicincizecisidoi)mp"".
In Procura scrie"Mentionez ca am primit integral de la mandatarul meu astazi, data autentificarii prezentei procuri,pretul terenurilor sus mentionate."
Vanzarea nu a fost finalizata,existand cadastrul iar intabularea fiind refuzata de notarii la tertul care a apelat.
Tertul a actionat in judecata si a solicitat emiterea unei hotarari care sa tin loc de act de Vanzare-Cumparare, iar Instanta a constatat si a hotarat expirarea valabilitatii procurii si a respins cererea.
Un notar la care s-a mers pentru deschiderea succesiunii de catre cele doua fiice,a afirmat ca exista o promisiune de vanzare,care ar putea fi opozabila succesiunii .
In actiunea in Instanta,Tertul a declarat in actele depuse,ca niciun notar la care a apelat,nu a acceptat finalizarea vanzarii.
Exista o posibilitate de contestare si anulare a succesiunii iar tertul -pe baza procurii expirate-mai poate emite pretentii si adjudeca terenul?
Aceste terenuri au fost lucrate de Tert dinaintea emiterii procurii-ianuarie 2006- si pana in prezent.
Va multumesc,
Nicu
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:00, 19 Iunie 2015
niccu a scris:

In actiunea in Instanta,Tertul a declarat in actele depuse,ca niciun notar la care a apelat,nu a acceptat finalizarea vanzarii.

Mai clar, astazi este un proces pe rol? Intre cine si cine?


niccu a scris:

Un notar la care s-a mers pentru deschiderea succesiunii de catre cele doua fiice,a afirmat ca exista o promisiune de vanzare,care ar putea fi opozabila succesiunii .
............
Exista o posibilitate de contestare si anulare a succesiunii iar tertul -pe baza procurii expirate-mai poate emite pretentii si adjudeca terenul?


Daca tertul poate opune ceva deschiderii succeiuni, acel ceva nu este procura expirata, ci litigiul in desfasurare si/sau promisiunea de vanzare. Speta nu este simpla, ar trebui ca actele sa fie vazute si puse cap la cap de catre un jurist.
Nu mai este proces,a fost si a fost respinsa actiunea,dupa cum am scris!
Deci acum,nu exista decat acea procura expirata,dar in care scrie"Mentionez ca am primit integral de la mandatarul meu astazi, data autentificarii prezentei procuri,pretul terenurilor sus mentionate."
Ori procura nu mai are efect,insa se afirma ca s-au primit banii,ceea ce a constatat si notarul.
Deci,la succesiune,terenul mai devine-sau nu- propietatea mostenitoarelor?
Insa mai este vorba de un pret nereal,deci ar putea intra sub incidenta articolului de lege care spune ca orice vanzare efectuata fara a respecta pretul real,este nula de facto.
Deci...?
Multam
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
niccu, utilizator
Dat fiind ca procura este din 2006, si inca din 2005 opera deja legea 247/2005, prin Titlul X "Circulatia juridica a terenurilor", conform art.2, alin.1 - "terenurile ..... pot fi instrainate si dobandite, prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute".
Mai exista si un art.5 (2) al aceleiasi legi, care reglementeaza posibilitatea instantei de a pronunta hotarare care sa tina loc de contract, insa dupa cum spuneti instanta a respins cererea si astfel cauza are autoritate de lucru judecat, deci nu se mai poate face nimic.

Ca atare, opinez ca, azi, terenul nu este legal in proprietatea "mandatarului" si face parte din masa succesorala.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
trandafir2, moderator
Exista o promisiune de vanzare? In procura, unde? In ce baza a sustinut asta notarul?
Acel act incheiat sub denumirea de procura sau mandat, mai cuprindea si o chitanta descarcatoare care nu este expirata. Doar termenul (general, probabil) al procurii e expirat.
La mostenire terenul revine mostenitorilor, insa nu se stie pentru cat timp... si daca exista vreo promisiune de vanzare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate imputernicire zahioan zahioan Buna ziua. Doresc o informare despre urmatoarea situatie in care ma aflu: Impreuna cu sora mea am mostenit din partea unuia din parinti o suprafata de teren. ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren refuzata de notari pentru legalizare ! niccu niccu Buna seara, Exista o suprafata,cu doua terenuri,unul intravilan,celalalt extravilan,cu cadastru si intabulare pe numele lui X. Y deschide actiune in instanta ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare din 2008 nefinalizata pina la data actuala COMAN IULIAN COMAN IULIAN Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare cumparare din 2008 a unui teren extravilan facuta de tatal meu care a decedat in 2018. La obiectul ... (vezi toată discuția)