avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut pentru neacordare de prioritate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut pentru neacordare de prioritate

Mi-a fost retinut permisul pentru 30 zile motiv neacordare de prioritate pietonilor
politistul spune ca nu le-am dat prioritate pietonilor dar eu trecusem deja cu masina de trecere si pot spune ca in urma mea s-au angajat pietonii in traversare.
Vreau sa fac contestatie pe procesul verbal nu e trecut nici un martor si politistii nu aveau radar sau vre-un dispozitiv de inregistrare pe masina.
Se merita sa fac contestatie?
Poza cu procesul verbal aici -> [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:12, 22 Iunie 2015
Aveti dreptul sa contestati procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare.
Este recomandat sa achitati 1/2 din minimul amenzii in termen de 2 zile lucratoare deoarece in cazul pierderii procesului nu veti mai beneficia de aceasta "facilitate".

Efortul finaciar este de 20 de lei reprezentand taxa de timbru judiciar.

Obtineti un certificat de grefa de la judecatorie cu care va prezentati la politie sa va restituie permisul de conducere, in caz ca pierdeti procesul trebuie sa il predati in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti, altfel mai incasati 30 de zile drept premiu.

Ma nedumiresti mentiunea scrisa aiurea pe la mijlocul pv-ului cu "constatarea directa conform og 2/2001"

In contestatie va mentineti punctul de vedere exprimat la mentiuni si ramane ca politia sa dovedeasca ca erau pietoni pe trecere prin probele pe care le considera de cuviinta.

Si nu glumesc, folositi-va de argumentul pe care vi l-a pus la dispozitie chiar agentul constatator prin inscrierea in pv a modalitatii de constatare a contraventiei (constatatrea directa), solicitati instantei ca agentul sa depuna un "certificat medical de acuitate vizuala" in termen de valabilitate si eliberat anterior savarsirii contraventiei de catre un centru de medicina muncii autorizat prin care sa se confirme ca agentul era apt medical sa constate vizual, daca tot a scris ca a "constatat direct".;)

"Avand in vedere ca in procesul verbal de constatare a contraventiei agentul constatator a precizat ca "abaterea a fost constatata direct conform OG 2/2001" solicit ca intimata sa prezinte pe langa probele pe care le considera de cuviinta si certificatul de acuitate vizuala in termene de valabilitate eliberat pentru agentul constatator XY de catre un centru de medicina muncii anterior intocmirii procesului verbal de constatare a contraventiei in data de 19.06.2015"

Eu am avut un proces cu politia tot ptr o trecere de pietoni, am fost si inregistrat, au depus planse foto din care nu se putea vedea nr de inmatriculare si nici culoare masinii si cu toate acestea am pierdut ptr ca agentul a "constatat in mod direct". Individul era la 200 de m de trecerea de pietoni asa ca a vazut ....

Cereti acel certificat medical de acuitate vizuala al agentului si i-ati blocat!

Va garantez ca niciun agent constatator nu are un astfel de certificat de acuitate vizuala!:)

Si nu este vorba ca nu exista un temei legal pentru un astfel de certificat pentru agentii constatatori dar din moment ce acestia aplica sanctiuni acestia trebuie sa dovedeasca ca au capacitatea vizuala a "constatarii directe".

Sper ca v-am convins sa depuneti plangere impotriva procesului verbal, nu de alta, dar se apropie concediile si banuiesc ca aveti nevoie de permis, in plus aveti acest drept conf. art. 118 din OUG 195 iar procesul poate dura 2-3-4 luni.;)
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
cyan, moderator
Multumesc foarte foarte mult pentru acest raspuns atat de explicit si atat de promt.
Luni ma voi duce sa platesc aceea suma de 195 apoi sa fac contestatia si etc.
Sa ne tineti la curent cu evolutia procesului.

Dupa inregistrarea plangerii putei urmari evolutia acestuia si pe portalul instantelor de judecata.

[ link extern ]

Trebuie sa va prezentati la instanta pentru a va sustine punctul de vedere si a descrie cum s-a desfasurat evenimentul iar cel mai probabil de la politie nu se va prezenta nimeni.

Sunt chiar interesat ce hiotarare va lua judecatorul in privinta prezentarii acelui certificat de catre politie.
Va voi tine la curent desigur.Multumesc pentru acel link.
Imi puteti scrie exact ce acte imi trebuiesc pentru contestatie si unde se depun toate cele necesare? Sau poate aveti un link la indemana.
Din cate stiam eu la judecatorie trebuie sa ma duc cu pv, buletin dovada plata amenda. sper sa reusesc fara prea multa bataie de cap.
Nu am mai facut nici o contestatie pana acum.
Modele de plingere gasiti pe forum sau pe net

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

Depuneti plingerea in 2 ex. unul ptr instanta, unul ptr politie, (un exemplar il retineti), fiecare exemplar sa fie insotit de toate anexele;
- copie CI
- copie pv
- copie dovada plata amenda (in plingere solicitati anularea pv, a sanctiunii principale (amenda) si celor complementare (suspendarea permisului si a punctelor)
- dovada platii taxei de timbru judiciar (se plateste la taxe si impozite)

Potrivit art. 40 din OUG 80: „Taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru“, al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social

Puteti depune odata cu plingerea si cererea ptr certificatul de grefa, cererea se ia de regula de la xerox-ul instantei, o completati pe loc iar la depunerea la registratura trebuie sa depuenti si taxa judiciara de timbru (1 leu la CEC) si timbru judiciar (de la posta -0,15 lei, poate sa fie si de 0,50 )

Documente şi taxe necesare pentru eliberarea ceriticatelor de grefă:
- cerere formulată de petent,
- taxa judiciară de timbru – 1 leu/exemplar,
- timbru judiciar – 0,15 lei/exemplar,

1. TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU SE PLĂTESC LA DIRECŢIA FINANŢELOR PUBLICE BACĂU :
COD IBAN = RO81TREZ06120070103XXXXX
COD FISCAL = 4278337
[ link extern ]

Informatii despre modul de intocmire al unei plangeri gasiti il gasiti pe site-ul instantelor de judecata,
[ link extern ]

sau aici
[ link extern ]

Puteti sa depuneti plingerea cat mai aproape de sfarsitul dovezii cu drept de circulatie, cu 3-4 zile inainte, certificatul de grefa se obtine a 2 a zi de la depunerea cererii, asa ca veti putea conduce in continuare fara intrerupere pana la ramanerea definitiva a hot. judecatoresti.

Daca se respinge plingerea in prima instanta puteti face recurs in termenul prevazut in hotarare iar daca pierdeti si recursul, asta-i viata!:) predati permisul si faceti miscare 30 de zile!

Alte discuții în legătură

Suspendare permis 30 zile catalinion84 catalinion84 Buna seara, Va rog sa imi spuneti si mie daca am primit amenda si suspendarea permisului pe o perioada de 30 zile ptr neacordare prioritate trecere pietoni ... (vezi toată discuția)
Amenda radar Harabagiuciprian Harabagiuciprian Buna ziua. As dori sa stiu pasii pentru a contesta o amenda radar si cum pot obtine permisul inapoi in cel mai scurt timp.Mentionez faptul ca am fost surprins ... (vezi toată discuția)
Mi-a fost suspendat permisul de conducere, vreau să fac contestaţie Bashquet Bashquet Bună, Acum două zile am comis-o. Respectiv nu am acordat prioritate pietonilor, aflaţi pe trecerea de pietoni marcată. Îmi asum vina, dar procesul ... (vezi toată discuția)