avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Centru de Bolnavi Mintal din Romania emite o factura ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Centru de Bolnavi Mintal din Romania emite o factura de 150 mil lei pentru perioada 2006-2014,ca urmare a ingrijirii a unei persoane cu handicap.

Un centru de bolnavi mintal din Romania, a trimis o factura de 150 de milioane tutorelui legal ( mama in varsta de 70 de ani) care are scadenta in 15 zile. Argumentul este acela ca nu s-a platit nimic de cand bolnavul a fost dat spre ingrijire in acel centru.
Spitalul si-a exprimat marinimia de a sterge orice datorie dinainte de 2006, insa pentru perioada urmatoare s-a emis o factura, cu penalitati incluse, de 150 de milioane.
Nu a existat niciun alt document, nota de plata, instiintare sau factura anterior acesteia.
Conform legii 448/2006, persoanele cu handicap din centrele de zi beneficiaza de servicii care se suporta din bugetul Fondului de asigurari de sanatate.
Persoana cu handicap a fost data spre ingrijire dupa varsta de 18 ani, necesitand monitorizare permanenta. Nu detine bunuri sau propritati.
Exista cu adevarat aceasta 'datorie'? Exista baza legala ?
Tutorele - mama- primeste o pensie de urmas de 300 lei.

Mi-ar fi de mare ajutor un argument solid :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 22 Iunie 2015
Dim moment ce legea prevede ca asistenta medicala in astfel de cazuri se suporta din buget nu cred ca mai exista si alte taxe.

Totusi, daca ar exista astfel de taxe "suplimentare" hotarate prin regulament intern, centrul avea obligatia sa instiinteze in scris tutorele despre taxele respective.

Bineinteles ca centrul trebuie sa prezinte dovada instiintarii tutorelui despre aplicarea taxele suplimentare si vorbim despre "confirmarea de primire" a notificarii si nu de hotararea interna a centrului.

In notificarea de plata trimisa sau pe factura trebuie sa existe inscris baza legala a emiterii facturii (de ex. "servicii conform xx din ......", unde xx poate sa fie regulamentul intern al centrului sau nr. instiintarii tutorelui).
Mai este valabila "HOTĂRÂRE 532 /1999 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a nivelului contribuţiei de întreţinere în instituţiile de asistenţa socială, datorată de persoanele asistate sau de susţinătorii legali ai acestora" ?

([ link extern ] )

Metodologie:
[ link extern ]
HG nr.532 din 1 iulie 1999 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a nivelului contribuţiei de întreţinere în instituţiile de asistenţă socială, datorată de persoanele asistate sau de susţinătorii legali ai acestora este inca in vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! adult cu handicap grav (autism) fara capacitatea de ... Ale . Ale . Buna ziua! Adult cu handicap grav (autism) fara capacitatea de a decide pentru el, avand reprezentant, tutore legal pe mama acestuia. Mama impreuna cu fiul ... (vezi toată discuția)
Tutela corraimma corraimma Va rog sa-mi spuneti si mie cine poate fi numit tutore in cazul unei persoane majore pusa sub interdictie, care nu are apartinatori/rude dar se afla in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, mama mea este incadrata cu grad de handicap grav cu ... tiucristina tiucristina Buna ziua, Mama mea este incadrata cu grad de handicap grav cu asistent prsonal (dementa, alzheimer) valabil 24 luni. Actualmente este internata la un ... (vezi toată discuția)