avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reluare activitate dupa suspendare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reluare activitate dupa suspendare CIM

Buna ziua,

Pe data de 2402.2015 mi s-a suspendat CIM datorita faptului ca angajatorul a depus plangere penala impotriva mea.Am facut contestatie pe data de 24.03.2015,inca nu s-a solutionat. In schimb, pe data de 17.06.2015 , am fost contactata de catre angajator pentru a-mi relua functia datorita faptului ca s-a publicat in M.Of legea conform careia suspendarea CIM din initiativa angajatorului este neconstitutionala.

Functia mea era Inspector asigurari.Mi s-a spus ca voi avea aceeasi functie,acelasi salariu.Insa cand mi s-au prezentat atributiile, nu mai semana cu ce faceam anterior si cu ce prevede fisa postului, si anume, nu ma voi mai ocupa cu emitere asigurari,incasare bani,etc , ci doar cu sunarea clientilor din portofoliu pentru reinnoirea politelor.Mi s-a spus ca pe perioada cat am lipsit, s-a angajat o ala persoana si nu mai are nevoie de serviciile mele, doar atat pot sa fac.

In schimb, mi s-a dat sa semnez niste atributii care prevad ca eu voi emite asigurari,voi incasa rate.Si ca Inspectorul asigurari trebuie sa isi sune proprii clienti pentru reinnoire.Am refuzat semnarea.

De asemenea, mi s-a spus ca voi lucra in stress, ca mai bine sa aleg demisia, in schimbul retragerii plangerii lor.Am refuzat si acest lucru..

Intrebarea este...ce drepturi am in conditiile in care eu m-am intors la munca, in schimb situatia se prezinta asa?

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:59, 20 Iunie 2015
1. Salariatii au urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
c) dreptul la concediu de odihna anual;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
e) dreptul la demnitate in munca;
f) dreptul la securitate si sanatate in munca;
g) dreptul la acces la formarea profesionala;
h) dreptul la informare si consultare;
i) dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
j) dreptul la protectie in caz de concediere;
k) dreptul la negociere colectiva si individuala;
l) dreptul de a participa la actiuni colective;
m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
n) alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

5.
..Insa cand mi s-au prezentat atributiile, nu mai semana cu ce faceam anterior si cu ce prevede fisa postului, si anume, nu ma voi mai ocupa cu emitere asigurari,incasare bani,etc , ci doar cu sunarea clientilor din portofoliu pentru reinnoirea politelor. ..



... In schimb, mi s-a dat sa semnez niste atributii care prevad ca eu voi emite asigurari,voi incasa rate.Si ca Inspectorul asigurari trebuie sa isi sune proprii clienti pentru reinnoire. ...


Nu prea vad mare diferenta intre ce afirmati in cele doua fraze. In afara faptului ca vi s-a trasat o sarcina, probabil nu o aveati, cea cu sunatul clientilor.
Multumesc pentru raspuns. Ideea era alta. Ca mi s-a dat sa semnez ca am niste atributii (emitere polite,incasare bani,predare la banca si sunat clienti), in schimb , verbal mi s-a spus ca DOAR voi suna clientii.De aceea nu am semnat.

Si intrebarea mea a fost alta...tinand cont ca mi s-a adus la cunostinta ca voi lucra cu siguranta in conditii de stress (cauzate de faptul ca nu ma mai vor acolo), care le sunt obligatiile si care imi sunt drepturile?
Drepturile sunt aceleasi ca si pentru orice salariat. De asemenea, deciziile verbale nu au niciun efect juridic - verba volant , scripta manet.

Dvs puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii cu privire la aceste aspecte - crearea unui cadru intimidant, ostil.

mai multe detalii : [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impunere note interne alinushaali alinushaali buna seara, lucrez la o societate de cativa ani buni, se lucreaza in 2 ture, cu o gestiune destul de mare. ni s-a impus o nota interna prin care noi trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cerere de lichidare din partea sefului AndreasBenea AndreasBenea Bună ziua! În urmă cu două zile, după terminarea programului, patronul meu m-a luat deoparte, mulțumindu-mi, chipurile, pentru serviciile prestate de ... (vezi toată discuția)
Fisa postului monicaelena83 monicaelena83 Buna ziua.In 2010 la angajare am semnat fisa postului care ulterior a fost modificata in 2012 am semnat din nou.Acum 2 saptamani alta fisa care se cere semnata ... (vezi toată discuția)