avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legistatie de obligare administratorilor pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legistatie de obligare administratorilor pentru publicarea facturilor

Mai multi locatari dorim sa preluam copii de pe facturile folosite pentru calculul intretinerii si sa le ducem la o firma autorizata pentru un control. Suntem de acord sa platim copierea sau chiar sa o efectuam noi. Administratorul refuza, a spus doar ca ne permite sa vedem facturile, dar fara anexe.

Ce legislatie il obliga pe administrator sa faca publice aceste documente? Lege si articol daca e posibil. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 05:16, 29 Iunie 2015
hg1588
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în
statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
a) să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociaţiei de proprietari;
b) să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura
organizatorică a asociaţiei de proprietari, dacă au capacitatea deplină de exerciţiu;
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la
cerere, la orice document al acesteia;

d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari
şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari,
în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari
este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;
"Sa aiba acces" e interpretabil, poate spune ca accesul nu trebuie sa fie si in scris. Dar "orice document" e cat se poate de clar.

Unde se poate face reclamatia? La Primaria de sector? Catre Primar sau un compartiment anume?
In primul rand administratorul nu este decat angajatul asociatiei iar cererea trebuie adresata presedintelui AP pentru a vi se pune la dispozitie toate documentele solicitate.

In al doilea rand, acolo unde legea nu distinge nici noi nu trebuie sa distingem!

Prin urmare puteti sa solicitati documentele in copie.

In fiecare primarie exista un serviciu specializat de relatii cu asociatiile de proprietari.
Dispozitiile art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A al c din HG nr 1588/2007 prevad dreptul proprietarului de a cunoaste toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei de proprietari si nu punerea la dispozitii de copii ale documentelor asociatiei de proprietari
Pe de alta parte daca doriti executarea de expertiza financiara,contactati in nume propriu persoana specializata acreditata CECCAR care urmeaza sa efectueze verificarea activitatii,solicitand punerea la dispozitie a intregii documentatii a asociatiei de proprietari
Administartorul de imobil nu are obligatia sa puna la dispozitie documente ale asociatiei
administartorul de imobil este angajat al asociatiei cu limita de competenta de executie masuri /decizii ale adunarii generale,ale presedintelui si comitetului executiv
ynocentta a scris:

Dispozitiile art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A al c din HG nr 1588/2007 prevad dreptul proprietarului de a cunoaste toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei de proprietari si nu punerea la dispozitii de copii ale documentelor asociatiei de proprietari

Aha, pai si atunci inseamna ca prefera sa-l tin langa mine in in biroul administratiei, pana cunosc toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei, in situatia in care imi refuza din nou copierea. Mentionez ca mi-a refuzat inclusiv fotografierea documentelor. Am spus "vreau sa le pozez cu telefonul sa le studiez in liniste acasa", a raspuns "va permit doar sa luati notite scrise din ele". Imi era imposibil fiind vorba de note individuale de consum pentru repartitoare si tot felul de anexe la facturi.

Ok, ma voi adresa mai intai presedintelui asociatiei sub forma de contestatie la urmatoarea intretinere afisata, pentru ca acolo exista termene clare si raspuns in scris obligatoriu. In caz de refuz ma indrept spre Primarie.

Alte discuții în legătură

Plata intretinere lawyer2016 lawyer2016 Va solicit pararea intr-o speta legata de asociatiile de proproietari Daca intretinerea nu este afisata detaliat conform ART. 48^1 legea 230/2007 ... (vezi toată discuția)
Proprietar insistent cu solicitări de primire acte asociație. orice proprietar este îndreptățit să facă oricâte solicitări dorește? Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, Unul din proprietarii complexului pe care-l reprezint, transmite solicitari de a i se pune la dispozitie diverse acte si documente ale ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere asociatie ContSters356583 ContSters356583 Daca intretinerea nu este afisata detaliat conform ART. 48^1 legea 230/2007 \"Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va ... (vezi toată discuția)