avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata intretinere

Va solicit pararea intr-o speta legata de asociatiile de proproietari
Daca intretinerea nu este afisata detaliat conform

ART. 48^1 legea 230/2007
"Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar,
la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari,
modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor.
Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează
totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari"

cu alte cuvinte consider ca pierderile nu sunt calculate conform legii sau nu sunt informatii suficiente afisate sau consider ca s-a calculat ceva gresit (sau pur si simplu cer informatii privind modul de calcul) si fac contestatie in termenul legal de 10 zile solicitand copii dupa documentele justificative inclusiv facturi,
iar administratorul nu-mi raspunde sau nu-mi trimite copiile solicitate sunt indreptatit sa nu platesc intretinerea ?
sau am obligatia sa o platesc indiferent urmand sa ma adresez instantei ?

conform ART. 10 legea 230/2007
(1) Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Eu inteleg ca pot sa primesc copii la cerere dupa orice document al asociatiei.

Consider ca nu trebuie sa platesc intretinerea daca nu primesc documentele justificative solicitate prin contestatie.

Aceeasi situatie apare cand fac cerere de retragere din asociatie iar aceasta este obligata sa-mi trimita documentele justificative pentru cheltuielile comune la care sunt obligat sa particip.

multumesc

Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2016
lawyer2016, utilizator
lawyer2016 a scris:

Consider ca nu trebuie sa platesc intretinerea daca nu primesc documentele justificative solicitate prin contestatie.

1-Este subiect pentru care anterior ati mai deschis un topic identic,chiar daca ati sters contul initial deschis
www.avocatnet.ro/content/for...
2-Administratorul de imobil nu are obligatia legala sa raspunda la contestatiile formulate de catre proprietari
Administratorul de imobil,este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari dispuse de catre adunarea generala,decizii dispuse de catre comitetul executiv si de catre presedintele de asociatie
3-

Este o apeciere eronata
Dv ,in calitate de proprietar va revine obligatia-legal prevazuta de a va achita cotele lunare de intretinere,obligatie care nu este conditionata de obtinerea de documente,informatii din partea asociatiei de proprietari
4-Daca presedintele de asociatie nu exercita cu buna credinta obligatiile asumate la numirea in functie,aveti dreptul sa sesizati oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari din primarie ,sa solicitati efectuarea de verificari,inclusiv aplicarea disp L nr 230/2007
Art. 32. -

(2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

4-
Aceeasi situatie apare cand fac cerere de retragere din asociatie iar aceasta este obligata sa-mi trimita documentele justificative pentru cheltuielile comune la care sunt obligat sa particip.

Obligatiile de plata pentru toti proprietarii trebuiesc comunicate lunar in listele de intretinere
5-
Eu inteleg ca pot sa primesc copii la cerere dupa orice document al asociatiei.

Art 10 din L nr 230/2007
Art. 10. - Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Legiutorul a prevazut dreptul proprietarului de a avea acces,de a studia documentele asociatiei de proprietari
Nu exista dispozitie in vigoare care sa impuna obligatia asociatiei de proprietari de a pune la dispozitia proprietarilor de copii dupa documentele asociatiei de proprietari
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2016
ynocentta, utilizator
am sesizat la primarie si nu s-a facut nimic, am ajuns in instanta, nu este normal sa platesc ceva pentru care nu primesc acte

voi solicita in instanta actele respective, pentru ca asociatia nu a raspuns la contestatii decat o data la cinci luni iar primaria nu face nimic.

De exemplu am solicitat pentru lucrarea de reparatii a acoperisului blocului actele respective si am primit dupa cinci luni un contract in care apare alt bloc, suprafata izolata nu este justificata prin nimic, cartea tehnica nu exista, iar toate actele primite nu sunt conforme cu originalul, multe pagini lipsesc, au fost xeroxate doar anumite pagini dintr-un act.
Pierderile sunt calculate dupa legea 241/2006 care nu are legatura cu asociatia si nu dupa art art.33 (3) HG 1588/2007+art.47 lit(a-c) legea 230/2007

In aceste conditii in care nimeni din asociatie nu raspunde pentru nereguli ce solutie ramane ?

am mai consultat avocati si au alta parere, acces nu insemna numai studiu, inseamna si copii xerox

Obligatiile de plata pentru toti proprietarii trebuiesc comunicate lunar in listele de intretinere

este o prevedere din legea 230/2007

cand nu fac parte din asociatie, aceasta trebuie sa-mi trimita actele+modul de calcul daca vrea sa platesc
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2016
Adriantot, moderator
lawyer2016 a scris:

am mai consultat avocati si au alta parere, acces nu insemna numai studiu, inseamna si copii xerox

Este subiect mult discutat,verificati topicurile similare
Nu exista dispozitie in vigoare care sa oblige asociatia de proprietari sa puna la dispozitie copii dupa documentele asociatiei
Art 10 din L nr 230/2007 este foarte clar
Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Daca proprietarul doreste sa studieze ,sa analizeze un document are dreptul si posibilitatea sa il fotografieze cu telefonul mobil
Daca asociatia de proprietari care contine 300 de apartamente,primeste 10 cereri pe luna de punere la dispozitie a documentelor pe ultimii 3 ani ,inseamna ca administratorul/contabilul aloca intreg timpul pentru cautare dosare,dezarhivare documente,multiplicarea acestora
Inclusiv dispozitiile modificate la legislatia ce vizeaza informatiile de interes public,prevad
L nr 544/2001 Accesul la informaţiile de interes public este gratuit.
Solicitantul trebuie, însă, să suporte costul serviciilor de copiere a documentelor pe care le cere.
In general, acesta trebuie sa corespunda costului copiilor efectuate la unitati care desfasoara activitati de fotocopiere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere asociatie ContSters356583 ContSters356583 Daca intretinerea nu este afisata detaliat conform ART. 48^1 legea 230/2007 \"Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari tornado tornado din legea 230/2007 art.10 reiese ca orice proprietar din asociatie are dreptul sa vada orice document(factur, contracte etc) din asociatie pe baza de cerere. ... (vezi toată discuția)
Pretentie proprietar cristian_conea cristian_conea am primit (ca președinte) o adresa de la un proprietar prin care solicita \"copii dupa documentele justificative privind cheltuielile de întreținere ... (vezi toată discuția)