avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari

din legea 230/2007 art.10 reiese ca orice proprietar din asociatie are dreptul sa vada orice document(factur, contracte etc) din asociatie pe baza de cerere. cerere catre presedinte? in cat timp trebuie sa i-se de-a raspunsul? are voie sa faca copii dupa acte?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:19, 10 Martie 2010
Faceti cererea catre presedintele asociatiei si solicitati sa va dea spre consultare un anumit document sau cateva documente concret, de exemplu: facturile de apa pentru ultimele 3 luni, factura de gaz din luna x, registrul fondului de rulment. Daca presedintele sau administratorul au timp vi le pun la dispozitie pe loc. Daca nu au atunci timp sau documentele respective sunt, de exemplu la cenzor pentru verificare, etc, presedintele poate sa stabileasca impreuna cu dv o data si ora cand o sa veniti la asociatie sa vedeti, sa studiati documentele.
Sigur ca puteti face copii de pe aceste documente pe cheltuiala dv.
L nr 230/2007 art 10 si HG nr 1588/2007 art 12 A d) ,acorda dreptul legal informare proprietar asupra documentelor asociatiei de proprietari si obligatia in sarcina presedintelui de raspuns la contestatie in 7 zile
Legea 230/2007 art 10:
Art. 10. - Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Nu se vede nicaieri ca ar fi un termen de 7 zile pentru accesul la documentele asocaitiei sau vreun termen de raspuns.
HG nr 1588/2007 art 12 A d):
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;

Termenul de 7 zile se refera la raspunsul ce trebuie dat atunci cand se contesta o cota afisata pe lista de plat si nu pentru accesul la documentele asociatiei.
Dispozitiile legale au fost mentionate in sustinerea dreptului proprietarului,la documentele asociatiei in baza carora se calculeaza cotele lunare de intretinere,
pentru ca ,de regula useri ,motivat ,ridica problema legalitatii calcului valorilor impuse la plata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie catre com.exc.al asoci.de prop. moragrigore moragrigore Pe data de 03.03 2012,am depus o contestatie catre com.exec.Astazi este 22.05.2012.Nu am primit raspuns.la ce am cerut conform art.10,din Leg230/2007.in ... (vezi toată discuția)
Alte cheltuieli Corinaaa Corinaaa am depus la sediul asociatiei o cerere prin care solicitam documentele care au determinat plata rubrici \\\\"alte cheltuiel\\\\" din lista de plata ... (vezi toată discuția)
Schimbare asociatie de proprietari petrus11 petrus11 am achizitionat recent un apt.,intr-un bloc nou dar pt. ca nu stau in tara(deocamdata),apt. este liber,nu este racordat la electricitate,nu se consuma apa ... (vezi toată discuția)