avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Rugăm detalii despre obţinerea Ajutorului Public ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Rugăm detalii despre obţinerea Ajutorului Public Judiciar.

Suntem la al 4-lea termen de judecată într-un dosar cu o Asociaţie de Proprietari care ne-a dat în judecată cerând nişte Restanţe (+ Penalizări) puse ilegal şi abuziv (avem zeci de dovezi depuse la dosar ce ne susţin clar apărarea).
Ni s-a cerut la un moment dat de către judecător o sumă care ar reprezenta următoarea cheltuială - citez aproximativ, aşa cum ni s-a adresat Judecătorul: "aveţi de dat 800 de lei, sumă ce reprezintă cheltuielile în cazul în care vi se vor storna acele sume contestate (?!)"
În fine, nu ştiu ce ar reprezenta această sumă - vreo taxă de timbru, ceva, dar nu cunoaştem exact care anume.
Problema e că am cerut Ajutor Public Judiciar de acum 2 termene, dar n-am făcut actele pentru acordarea Ajutorului. Sper că mai avem dreptul ăsta, să nu fim decăzuţi din el.
E vreun termen maxim până când poţi aduce actele de la Fisc ?
Dacă avem termenul următor la sfârşitul lunii Septembrie 2015, pe ce lună suntem obligaţi să aducem dovezi că n-avem venitul de 600 lei de membru de familie ?
Adică, suntem obligaţi să facem urgent, pe luna aceasta (Iunie 2015), sau putem face şi pentru Septembrie, pentru că se ştie că orice ajutor se dă doar dacă aduci documente de la Fisc pentru luna respectivă ?
Şi pentru alte sume cerute ulterior (taxe de timbru, etc.) ni se poate acorda acel Ajutor, sau numai pentru o sumă, prima cerută ? Pentru că dacă ni se vor cere sume imense, nu ne mai putem apăra (ni se încalcă un drept elementar - accesul la Justiţie sau la apărare), mai ales că s-a cerut eronat de către reclamantă o Expertiză Contabilă eronată, pentru 4 ani în loc de ... 3 luni, exact sumele contestate de noi !
Şi mai rugăm ceva: ce acte ne trebuie exact, şi unde şi când le putem depune la Judecătorie, mai ales acum, că se intră în vacanţă judecătorească ?
Mulţumesc anticipat pentru informaţii.
P.S.
Am uitat ceva. Am vrea să cerem şi un avocat din Oficiu odată cu acel Ajutor Public Judiciar, dar nu ştim cum să procedăm ... şi dacă mai avem dreptul, acum, la al 4-lea termen.
Sunt prea multe chichiţe avocăţeşti şi nu avem cum să le ştim, cu toate sutele de dovezi ale noastre, de aceea vrem un avocat din Oficiu !
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2015
280366, utilizator
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 19:15, 22 Iunie 2015
Studiati cu atentie OUG nr.51/ 2008 aprobata prin Legea nr. 193/ 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, privind ajutorul public judiciar in materie civila.
Instanta aproba ajutor public judiciar in baza documentelor prezentate, nu anterior prezentarii acestora. Suma cumulata care se aproba ca ajutor public judiciar este mentionata in legislatie si este in functie de venitul net, mentionat in documentele depuse la instanta.
Sintetizez întrebările: Dacă avem termenul următor la sfârşitul lunii Septembrie 2015, pe ce lună suntem obligaţi să aducem dovezi că n-avem venitul de 600 lei de membru de familie ?
Pentru ce sume, concret, se dă ajutorul - pentru orice sume cerute în Instanţă, sau acestea sunt limitate ?
Ce acte ne trebuie exact, şi unde şi când le putem depune la Judecătorie, mai ales acum, că se intră în vacanţă judecătorească ?

Apropo, am putea să pierdem cumva dreptul de Ajutor, din diferite considerente - de exemplu dacă nu am adus actele când ni s-a spus în Instanţă, acum 2 termene de judecată ?
Am vrea să cerem şi un avocat din Oficiu odată cu acel Ajutor Public Judiciar, dar nu ştim cum să procedăm ... şi dacă mai avem dreptul, acum, la al 4-lea termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar iuly69 iuly69 Am depus la un dosar pe rol o cerere de ajutor publi judiciar dar am uitat sa depun si adeverintele de salariu ,le pot depune acum ,sau ce se poate intamla cu ... (vezi toată discuția)
Cererea reconvenţională respinsă şi decăderea din dreptul de a propune probe, încalcă principiul egalităţii în drepturi ? asd1 asd1 La al 4-lea termen din Iunie 2015 al unui Proces Civil, m-am trezit cu hotărârea Instanţei de a-mi respinge Cererea Reconvenţională depusă la început, ... (vezi toată discuția)
Nelămuriri proces civil, în special despre ajutorul public judiciar asd1 asd1 În Septembrie va fi al 4-lea termen al procesului civil în care sunt în calitate de pârât, Încă de la Întâmpinare am scris că voi cere un Ajutor ... (vezi toată discuția)