ART. 208 Sancţiunea nedepunerii Întâmpinării
(1) Întâmpinarea este obligatorie, în afară de cazurile în care legea prevede în mod expres altfel.
(2) Nedepunerea Întâmpinării în termenul prevăzut de lege atrage decăderea pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică, dacă legea nu prevede altfel. (NOTĂ: Nu e valabil în cazul nostru ... am depus Cererea Reconvenţională odată cu Întâmpinarea, la termen !)
SECŢIUNEA a 4-a. Cererea Reconvenţională
ART. 209 Noţiune şi condiţii
(1) Dacă pârâtul are, în legătură cu cererea reclamantului, pretenţii derivând din acelaşi raport juridic sau strâns legate de aceasta, poate să formuleze cerere reconvenţională.
(2) În cazul în care pretenţiile formulate prin cerere reconvenţională privesc şi alte persoane decât reclamantul, acestea vor putea fi chemate în judecată ca pârâţi. (NOTĂ: Nu s-au chemat toate persoanele reclamate !)
(4) Cererea reconvenţională se depune, sub sancţiunea decăderii, odată cu Întâmpinarea ... (NOTĂ: am depus Cererea Reconvenţională odată cu Întâmpinarea, la termen, dovadă e necontestarea ei până acum !)
ART. 254 Propunerea probelor. Rolul instanţei
(1) Probele se propun, sub sancţiunea decăderii, de către pârât prin Întâmpinare, dacă legea nu dispune altfel. Ele pot fi propuse şi oral, în cazurile anume prevăzute de lege. (NOTĂ: Probele le-am propus şi „oral” !)
(2) Dovezile care nu au fost propuse în condiţiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute şi încuviinţate în cursul procesului, în afară de cazurile în care:
1. necesitatea probei rezultă din modificarea cererii;
2. nevoia administrării probei reiese din cercetarea judecătorească şi partea n-o putea prevedea;
3. partea învederează instanţei că, din motive temeinic justificate, nu a putut propune în termen probele cerute; (NOTĂ: neavând avocat, n-am ştiut că proba cu Interogatoriul o pot cere şi pârâţii !)
(5) Dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, Instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. Judecătorul poate, din oficiu, să pună în discuţia părţilor necesitatea administrării altor probe, pe care le poate ordona chiar dacă părţile se împotrivesc. (NOTĂ: Probele sunt baza unui proces şi nu se pot interzice - chiar Instanţa poate propune noi probe din oficiu, dacă „nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului”, pentru Celeritate, conform alin. (5) !)
ART. 255 Admisibilitatea probelor
(1) Probele trebuie să fie admisibile potrivit legii şi să ducă la soluţionarea procesului.
(2) Dacă un anumit fapt este de notorietate publică ori necontestat, instanţa va putea decide, ţinând seama de circumstanţele cauzei, că nu mai este necesară dovedirea lui. (NOTĂ: Cazul nostru e clar de notorietate publică, odată ce a fost discutat şi urmărit de presă, discutat şi „amendat” de Consilierii Locali sau de directorul C.E.T.). Şi atunci, de ce se continuă procesul, ştiind că reclamanta e în culpă, dar ne-a dat în judecată abuziv ?
ART. 197 (Timbrarea cererii) În cazul în care cererea este supusă timbrării, dovada achitării taxelor datorate se ataşează cererii. Ne-timbrarea sau timbrarea insuficientă atrage anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii.
~ final discuție ~