avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fondul de rulment

Ma lovesc de urmatoarea situatie vsv de fondul de rulment:
La achizitiomarea apartamentului am platit cota parte fond de rulment pentru numarul de persoane care locuiam in apartament in acel moment(2 persoane). Ulterior (dupa 4 ani) au veniti 2 copii sa locuiasca impreuna cu noi. Din momentul in care i-am introdus la intretinere, administratorul ne-a adaugat de plata la fondul de rulment pentru fiecare persoana nou venita o suma de bani.
Vreau sa stiu daca este vreo lege care sa impuna luarea unei asemenea decizii de catre administrator, sau care este procedura in situatii de genul si daca administratorul a procedat corect, fara sa faca un abuz?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:03, 23 Iunie 2015
Administratorul a procedat corect intrucat si cheltuielile dv. lunare au sporit cu venirea celor 2 copii.
Fondul de rulment se dimensioneaza in functie de marimea apartamentului, de numarul de persoane care locuiesc permanent si de consumurile de apa si caldura pe care le are o familie. Aceasta dimensionare si-o face fiecare asociatie in parte dupa regulile ei.
GabrielBlajut a scris:
Vreau sa stiu daca este vreo lege...

Da, este legea 230/2007 si HG 1588/2007.
In acestea se prevede ca fondul de rulment se stabileste in functie de cheltuielile repartizate pe fiecare apartament.
Mai exact fiecare proprietar trebuie sa depuna ca fond de rulment o suma care sa acopere luna cu cheltiuielile ele mai mari din anul precedent. Iata ce prevede HG 1588/2007:

Art. 24. - (1) In scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

Sigur ca fiecarui apartament i se repartizeaza pe lista de plata lunara cheltuieli diferite in functie de suprafat utila a apartamentului, de numarul de persoane, de consumurile individulate (de ex. apa conorizata) si alte criterii stabilite in mare de lege si concret de normele de aplicare.
Sunt situatii in care o familie cu 4 persoane are cheltuieli mai mici decat o familie cu 2 persoane, diferente datorate suprafetei utile si consumurilor individuale.
Asa ca cel mai normal reper de stabilire a fondului de rulment este " nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari" asa cum prevede legislatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de rulment Pilu Pilu Buna ziua, as dori sa intreb daca fondul de rulment care trebuie platit la asociatiile de proprietari/locatari este obligatoriu, prin lege, sau facultativ. ... (vezi toată discuția)
Calcul fond rulment? 72NYK 72NYK Cum se calculeaza si se stabileste cuantumul fondului de rulment pt o asociatie de proprietari unde toti au centrale termice? Ce facturi de utilitati se iau in ... (vezi toată discuția)
Despre delapidare giurcamariana giurcamariana sunt administrator al unui imobil ce se confrunta cu o lipsa in gestiune de aprox.360.000lei.Au fost depuse acte in vederea unei expertize contabile a fostului ... (vezi toată discuția)