avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rol diminuat din greseala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rol diminuat din greseala?

Tatal meu a primit de la mama sa, cand s-a insurat in 1959, o parcela de 1800 m2 pe care i s-a facut rol. Cand s-au facut acte de proprietate prin 1991, s-a incercat o separare in acte a curtilor si gradinilor si, desi a stapanit in continuare lotul de pamant, o suprafata de 400 de metri a disparut din acte. A ramas intr-un act de proprietate doar 1400 m2. Tatal meu a mai mostenit un lot de 800 m2 dupa ce a murit mama lui. In timpul vietii lui a vandut o parcela de 1400m2. Eu trebuie sa deschid succesiunea si am constatat aceasta gresala. Eu mostenesc cei 800 de metri? sau 800+ 400? cum pot sa obtin restul de 400, pe cine trebuie sa dau in judecata? Se mai poate repara gresala?
Cel mai recent răspuns: mariamihalache , utilizator 01:03, 25 Iunie 2015
Dvs. moșteniți cei 800 mp primiti de tatăl dvs de la mama sa (bunica dvs.)
Însă, dacă cei 400 mp teren există fizic, adică diferența dintre cei 1800 mp primiți 1959 și cei 1400 mp vânduți de tatăl dvs. nimic nu vă împiedică să introduceți o acțiune în instanță, spre exemplu, o acțiune în constatare, respectiv uzucapiune. Există câteva exigențe de ordin probator dar aceasta poate constitui pentru dvs. o modalitate de dobândire a proprietății pentru lotul de 400 mp.
Multumesc foarte mult. Parintii mei au acest lot de pamant de 57 de ani in posesie si este un lot care i-a fost dat bunicii de stat pentru tatal ei care a fost erou de razboi.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2015
mariamihalache, utilizator
Cel care a cumparat cei 1400 m2 (sora mea) a fost actionat in instanta de unul din vecini caruia lui nu-i iese la cadastru cativa m2 fizic pe terenul vecin, iar el ar avea mult mai mult pamand decat cel din acte. Sunt chiar cei 400 care nu au fost vanduti pentru ca nu mai existau in titlul de proprietate, dar au fost stapaniti in continuare si care ar trebui sa-mi revina mie prin succesiune, daca s-ar corecta gresala. Se mai poate corecta aceasta gresala si sa-i redobandesc? Eu nu doresc acest lot neaparat dar mama mea este disperata ca a pastrat acest pamant pentru noi si nu vrea sa fie instrainat, este ceva sfant pentru ea.
tatal meu a intrat in posesia lotului de 1800 m2 in 1959 cand mama lui care avea trei copiii a facut rol pe cate 1800m2 celor doi copii ai ei care se casatorisera. pamantul era dat de stat bunicii mele ca dar pentru tatal ei care a murit in razboi. Exista in 1959 in acte un rol al tatalui meu pe accest teren. A disparut vreo 30 de ani mai tarziu, cu buna sau rea credinta din actele de la primarie, fara ca cineva sa vanda ceva, iar parintii mei, care nu au avut multa carte, nici nu si-au dat seama.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2015
mariamihalache, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie deghizata prin act de vanzare cumparare - mostenitori rezervatari mariamihalache mariamihalache La inmormantarea tatalui meu am suportat o parte din cheltuieloile de inmormantare. Am aflat chiar la inmormantare ca tatal meu a vandut tot ce avea casa si ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu achizitie suspicioasa ionut simion ionut simion Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu niste pareri. Strabunicul A, avea 2200 metri ( nu stim exact daca avea si acte pe toata suprafata). Ii da baiatului A1 400 ... (vezi toată discuția)
Modificare titlu de proprietate ContSters115731 ContSters115731 Bunica mea si fratele acesteia au avut in proprietate fiecare o parcela de cate 900 mp fiecare, mostenire de la parintii lor, deci l800 in total.Prin anii ... (vezi toată discuția)