avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... termen CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

termen CEDO

Buna ziua,
As vrea sa stiu cand expira termenul pentru depunerea plangerii la CEDO, daca hotararea irevocabila a fost pronuntata pe 11 februarie 2009?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 13 Mai 2011
CEDO în cauza Jecius c. Lituaniei, s-a pronuntat în sensul ca practica de a mentine o persoana in arest fara a exista o baza legala specifica, doar pentru ca nu exista reguli precise care sa reglementeze situatia privarii de libertate si care permit privarea pentru o perioada nelimitata de timp fara a exista o autorizatie judiciara, este incompatibila cu principiul securitatii juridice si protectiei contra arbitrariului care constituie elemente fundamentale ale Conventiei si ale statului de
drept.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Jurisprudenta anterioara a CEDO anunta clar o astfel de solutie.Desi judecatorii romani nu recunoasteau efectiv aceasta solutie jurisprudentiala in caz de insistente si motivari intelegeau ca acuzarea nu isi poate face de cap.
Ulterior s-a modificat si legea.S-a ajuns la acel termen de 6 luni.

In ceea ce priveste durata detentiei, in prezent mai exista probleme doar in cazul inculpatilor arestati si trimisi in judecata.Aici insa este mult prea greu de reglementat de catre stat o durata.Instantele pot decide si cred eu ca in 50-60% din cazuri o fac bine.Este foarte greu de estimat si doar avocatii reusesc sa aduca argumente suficiente rezonabile.

avocat Claudiu Lascoschi
@freeelis
Citind decizia de admisibilitate, mi-am dat seama ca si acesta e un aspect important. Multumesc.

@Claudiu Lascoschi
Va multumesc pentru lamuriri.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
florinoprea, utilizator
stimate d-le Niculescu
multumesc pentru raspuns si daca aveti amabilitatea as dori o completare.
sentinta s-a prununtat acum un an si opt zile. fiind in franta la studii, nu avut posibilitatea sa inantez documentele in timp util catre cedo. faptul ca locuiesc la strasbourg si nu am avut posibilitatea sa ma deplasez in tara fiind la studii, credeti ca ma poate avantaj ?
Persoana lezata prin hotararea pronuntata de ultima instanta de judecata, trebuie ca in termen de 6 luni sa formuleze cererea si sa sesizeze in scris C.E.D.O.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere dosar cedo - termen de depunere afd17 afd17 Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pentru a trimite un dosar la CEDO,exista o perioada limita de timp intre pronuntarea hotararii definitive si irevocabile ... (vezi toată discuția)
Cai de atac ignat_rodica ignat_rodica unde putem sa ne adresa impotriva unei hotarari judecatoresti devinitiva si irevocabila care a trecut si prin galea extraordinala(contestatie in anulare),care ... (vezi toată discuția)
6 luni termen cedo raportat la momentul prezent ContSters83715 ContSters83715 in noiembrie 2010 instanta de recurs la litigii de munca ( CAB) s-a prnuntat in condica... in ianuarie 2011 am xeroxat sentinta civila d recurs care nu se ... (vezi toată discuția)