avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Lichidare firma cu active un teren cu constructii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Lichidare firma cu active un teren cu constructii

Buna ziua!
Avem o firma, SRL< cu activitate suspendata, firma nu are niciun fel de datorii la bugetul de stat sau fata de alte persoane, ca active avem un teren cu constructii care este trecut in contabilitate(211, 211.01, 212) insa nu am facut raport de evaluare la respectivul activ. Suntem 3 asociati in firma membri de familie si dorim sa vindem acest teren insa nu am resit sa ne edificam cum este mai bine din punct de vedere al cheltuielilor sa procedam sa vindem pe firma sau sa lichidam firma si sa trecem terenul pe persoaba fizica, care ar fi pasii de urmat in fiecare caz. Terenul este achizitionat din anul 1991 de la o persoana fizica . Am fost platitori de TVA dar acum nu mai suntem insa dintr-0 discutie cu cineva am aflat ca daca vindem pe firma terenul valorand mai mult decat constructiile care se afla pe el e posibil sa platim TVA . Va rog sa ma ajutati in aceasta speta.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:33, 25 Iunie 2015
In momentul in care firma a trecut de la platitoare de TVA la neplatitoare, trebuiau facute ajustarile de TVA necesare. Solicitati parerea contabilului ca se va explice ce s-a facut atunci. Acum, daca se vinde terenul nu platiti TVA, teoretic, insa vad ca vorbiti atat de teren, cat si de cladiri, caz in care daca nu ati facut reevaluare, chiar daca activitatea firmei a fost suspendata, sunt incidente majorarile impozitului pe proprietate.
Exista mai multe variante pentru a putea valorifica imobilul, fie direct de pe firma (si sa tineti cont de impozitele aferente, inclusiv pe dividende), fie sa lichidati firma si sa treceti imobilul pe persoana fizica si apoi sa il vindeti (dar si aici sunt incidente impozitul de 16% pentru pf).
Implicarea si consultarea contabilului se impune cu necesitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrari contabile mada_1232002 mada_1232002 O societate a achizitionat o constructie si terenul aferent in 2007.( cu taxare inversa).Constructia este dezmembrata, se face reevaluarea terenului, dupa care ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in contabilitate a unui imobil mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Vreau sa cumpar un sediu pentru firma. Pentru acel imobil, nu s-a facut inca succesiunea. Mi-as fi dorit sa prind acest imobil in contabilitate, ... (vezi toată discuția)
Reevaluare imobil IULIABIIA IULIABIIA S-a facut o reevaluare la data de 31.12.2010 si a fost reevaluat un imobil + teren. Dupa reevaluare, valoarea terenului a crescut iar cea a imobilului a ... (vezi toată discuția)