avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasii - Au dreptul de a pretinde parte din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasii - Au dreptul de a pretinde parte din apartament daca platesc chirie de 8 ani?

Buna ziua,

Am o situatie concreta cu care multi dintre dvs cred ca s-au confruntat deja, dintre proprietarii care au apartamente inchiriate:
Detin un apartament de 2 camere, care de 9 ani de zile este inchiriat.
Primii 4 ani (2005-2009) a locuit in el o familie cu 3 membri, apoi s-au mutat la sf anului 2009, iar eu am inchiriat ap. altor 2 fete pe durata unui an (2010-2011)
Dupa acest an, primii chiriasi (familia) s-au reintors in 2011 si de atunci au mai trecut inca 4 ani, cumuland un total de 8 ani in acest apartament in care au platit regulat chiria.
Intrebarea este: au cumva dreptul la parte din apartement dupa 10 ani total de plata chiriei?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:37, 27 Iunie 2015
In niciun caz nu pot pretinde vreun drept de proprietate.
Daca intre parti exista incheiat contract de locatiune fara clauze speciale,locatarii nu pot pretinde alte drepturi,indiferent de perioada cat locuiesc in calitate de chirias
Pe de altă parte nu pot obține absolut nimic fiind detentori precari- în virtutea contractului de închiriere . Ei au stăpânit apartamentul cu îngăduința și toleranța dvoastră și este obligat să restituie bunul atunci când toleranța sau contractul se termină
Conform art.918(1)a) Noul Cod Civil "Nu constituie posesie stapanirea unui bun de catre un detentor precar,precum:locatarul,comodatarul,depozitarul,creditorul gajist;" Ca atare,locatarul(chiriasul) nu poate invoca posesia ptr.dobandirea unui drept de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in evacuare/lipsa titlu Gabriel_tiberiu Gabriel_tiberiu Buna ziua, In speta Familia de chiriasi locuieste intr-un imobil inchiriat de la stat din aprox anii 60. pana in 2014 a existat un contract continuu de ... (vezi toată discuția)
Aplicare uzucapiune Steav Steav Uzina in care a lucrat tata a construit o cladire pentru muncitorii ei prin anul 1920 . Ea a fost construita pentru muncitori ! In anul 1965 a fost ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ionicanelutu ionicanelutu Detin o gradina inchiriata de la primarie de 28 ani.Va rog sa-mi spuneti am vreo sansa sa intru in posesie conform legii uzucapiunii?Si ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)