avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare administrator/asociat societate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare administrator/asociat societate

In cazul unei societati cu 2 asociati dintre care unul este si administrator, cum se poate face remunerarea administratorului? Este posibila angajarea administratorului in conditiile in care Legea 31/1990 prevede la art.137 urmatorul aspect " Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca"? In cazul in care nu se poate incheia un CIM pt administrator, exista obligativitatea asigurarii acestuia la Casa de Pensii si Sanatate? De mentionat este ca administratorul este angajat si in cadrul unei alte societati cu 8 ore. Ce alte aspecte trebuie luate in considerare legat de contractul de mandat? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:54, 28 Iunie 2015
Buna ziua,
Art 137^1 alin 3 Lg 31/1990 se refera la societatile pe actiuni, nu se aplica in cazul SRL-ului.
Conf art 197 alin 4 Lg 31/1990 "dispoziţiile privitoare la administrarea societăţilor pe acţiuni nu sunt aplicabile societăţilor cu răspundere limitată, indiferent dacă sunt sau nu supuse obligaţiei de auditare".
Dimpotriva conf art. 196^1 alin 3 Lg 31/1990 "asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societăţii cu răspundere limitată al carui asociat unic este."

In cazul in care administratorul este numit prin actul constitutiv ori va incheia ulterior un contract de mandat si va primi o indemnizatie de administrator se va achita CAS, CASS, contributia pt concedii, impozit de 16%. Nu se achita contributia de somaj, garantare si fond pt accid de munca.

Conf art 197 alin 2 Lg 31/1990 "administratorii nu pot primi, fără autorizarea adunării asociaţilor, mandatul de administrator în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici să facă acelaşi fel de comerţ ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sancţiunea revocării şi răspunderii pentru daune."
@ Iulia_8891

Remunerarea administratorului se poate face in baza unei hotarari AGA si fara a se mai incheia un c.i.m.

Daca la acea societea nu are o alta calitate decat cea de salariat , atunci nu-i sunt incidenet prevederile art.197 alin.2 din Legea 31/1990.
Multumesc mult. Este suficienta mentionarea acestui aspect in hotararea AGA si din acel moment se poate remunera oricand si cu orice suma administratorul si calcularea taxelor aferente datorate statului? In cazul in care este platit lunar, cum se declara obligatiile fiscale aferente? Care este diferenta intre hotararea AGA legat de remunerarea administratorului si respectiv contractul de mandat?O mentiune ar fi aceea ca in actul constitutiv al asocietatii analizate este prevazuta posibilitatea de a angaja administratori neasociati in conf. cu art 192 din Legea 31/1990. Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2015
Iulia_8891, utilizator
Da, este suficienta mentionarea faptului ca se va achita o indemnizatie administratorului in hotararea AGA.

Pentru sumele incasate, administratorii sunt obligati sa plateasca la stat contributii sociale, dar nu pe toate cele care i se impun de obicei unui salariat.
Detalii: www.avocatnet.ro/content/art...
Buna ziua,
Administratorul este numit prin Hot AGA, se va modifica Actul constitutiv si se vor inregistra mentiunile la ONRC. Fara exceptii.
In cazul contractului de mandat administratorul numit prin actul constitutiv isi va delega o parte din atributii. In acest caz e nevoie de permisiunea AGA, indiferent ca ea exista deja mentionata in Actul constit sau e acordata ulterior printr-o hotarare.

....va primi o indemnizatie de administrator se va achita CAS, CASS, contributia pt concedii, impozit de 16%. Nu se achita contributia de somaj, garantare si fond pt accid de munca.


Obligatiile se vor declara prin D112.
Nu va recomand sa incheiati contract de mandat oneros (remunerat) cu un administrator neasociat. Poate fi considerata "munca la negru". Incheiati un CIM.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2015
Florin Cioca, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cenzor sa lulusca lulusca Se poate face [b] contract de munca[/b] pe perioada nedeterminata in functia de cenzor , mentionez ca societatea este pe actiuni. (vezi toată discuția)
Administrator numit in actul constitutiv -salariu conform act constitutiv, fara cim? ramo1305 ramo1305 Buna ziua, am o intrebare: un Administrator al unei societati comerciale de tip SRL, poate primi un salariu lunar in baza actului contitutiv, fara sa aiba ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functii cata8 cata8 Un asociat unic la un SRL poate sa-si infiinteze un II?:sorry: (vezi toată discuția)