La facerea unor acte notarul ne-a zis ca trebuie sa fim de acord cu un drept de superficie, si a scris ,,transmitem si un drept de superficie,, actul nu precizeaza ce fel de drept este adica gratuit sau oneros. Atata timp cat ei au casa pe locul meu si eu platesc impozit pe acel teren era normal ca superficia sa fie oneroasa. Dupa ce l-am intrebat pe dl notar mia zis sa obtin acest drept in instanta , ce trebuie sa fac? Pot obtine acest drept acum? Multumesc
Stimate domn, dreptul de superficie se referă la dreptul de folosință a terenului pe care este ridicată o casă de către altcineva decât proprietarul terenului. Acest drept de superficie poate fi cu bani sau gratuit și acest lucru puteți să-l stabiliți prin bună învoială sau în instanță.
Pe mine mă nelămurește însă un alt aspect- notarul v-a zis că trebuie să fiți de acord cu un drept de superficie.
Dar nici judecătorul nu poate stabili un drept de superficie în lipsa acordului proprietarului terenului , prin urmare cu atât mai mult nu poate notarul să vă oblige să încheiați un acord cu privire la un drept de superficie,
Dreptul de superficie se exercita in limitele si in conditiile actului constitutiv. In lipsa unei stipulatii contrare, exercitarea dreptului de superficie este delimitata de suprafata de teren pe care urmeaza sa se construiasca si de cea necesara exploatarii constructiei sau, dupa caz, de suprafata de teren aferenta si de cea necesara exploatarii constructiei edificate.(art. 695 alin. 1. N.C.Civ.).
Prevederi speciale privesc interdictia modificarii constructiei de catre titularul dreptului de superficie, acesta avand obligatia, in cazul reconstruirii, sa respecte forma initiala.
In cazul nerespectarii acestor dispozitii, proprietarul terenului poate sa ceara, in termen de trei ani, incetarea superficiei sau repunerea in situatia anterioara.
Caracteristicile dreptului de superficie: drept real principal (se poate constitui numai asupra bunurilor imobile), drept derivat (este rezultatul dezmembrarii dreptului de proprietate asupra terenului), drept temporar (durata maxima a termenului de superficie este de 99 de ani, cu posibilitatea reinnoirii la expirarea termenului, conform art. 694 noul Cod civil).
Pentru mine există o nelămurire- de ce notarul a cerut să fie exprimat acest drept de superficie , știut fiind că pentru acest drept se încheie o convenție între proprietarul terenului și proprietarul construcției. Prin urmare , de ce imperativ , a fost cererea notarului?