avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pot obtine si eu un raspuns
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pot obtine si eu un raspuns

daca mai multe persoane arunc[ cu pietre spre un geam cu scopul de a-l sparge dar doar o piatra sparge geamul fara a se sti care persoana a aruncat-o ,cine va raspunde pentru distrugere?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 13:45, 7 Iulie 2009
toate persoanele care au participat!
Cred ca trebuie sa raspunda fiecare , deoarece , exista o particcipatie penala , iar in cadrul actiunii infractionale , fiecare dintre participanti au avut un rol la savasirea actului infractional. Aceia a caror actiune a esuat , nu poate fi ignorata, ci poate fi luata in considerare ca fiind tentativa la acea infractiune. E drept ca nu e simplu sa se stabileasca piatra carui participant a nimerit geamul, insa , exista mijloace pentru ca fiecare dintre ei sa raspunda.Raspunderea penala este una personala, astfel incat, fiecare dintre ei va raspunde proportional cu contributia pe care a avut-o la comiterea faptei, se va stabili daca au existat instigatori, complici, sau daca , toti aceia care au aruncat piatra sunt coautori , astfel incat ei au savarsit fapta in mod direct si nemijlocit. Deasemenea , daca exista cauze care sa ii exonereze de raspudere pe unii dintre ei , daca unii dintre ei nu raspund penal , si asa mai departe. Speta este interesanta ;)
Dar daca este sa analizam problema mai in profunzime , putem admite ca ave m de-a face cu u n caz de participatie penala indeterminabila. Am sa va explic pe scurt cam ce presupune.
Participatia indeterminabila, este acea forma a participatiei in care , desi se cunosc participantii si poate fi probata colaborarea dintre acestia, nu se poate totusi stabili contributia si rolul fiecaruia dintre ei in cadrul activitatii infractionale. Deosebirea dintre participatia indeterminabila si cea determinabila, exista doar sub aspect probatioriu. Imposibilitatea probarii poate fi totala sau partiala si se datoreaza fie modului, timpului sau locului unde a fost comisa fapta sau modului defectuos in care s-au strans si administrat probele ce privesc rolul si contributiile participantilor. Se poate deasemenea datora si relei credinte a participantilor , de a nu dezvalui rolul si contributia fiecaruia diintre ei la comiterea infractiunii. Imposibilitatea probarii poate fi si doar partiala .Dar nu va exista participatie indeterminabila in cazul in care sunt suficiente probe pentru a se demonstra contributia efectiva a participantilor in raport cu cea a autorului .
Cat priveste stabilirea si aplicarea pedepsei in cazul participatiei indeterminabile, tratamentul sanctionator este dificil de aplicat deoarece legea penala prevede ca la aplicarea pedepsei in cazul participatiei penale ,sa se tina cont de contributia fiecarui participant la savarsirea faptei prevazute de legea penala( Art. 27. C. penal). Insa , conform teoriei parificarii pedepselor, aplicarea pedepsei nu constituie o problema atata timp cat va fi aplicata pedeapsa prevazuta pentru autor in cazul tuturor participantilor.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
Toate persoanele participante la infractiune
buna seara
toate persoanele care au participat la fapta vor fi chemate in judecata prin plingerea penala pe care o faceti impotriva lor .
@daniela....
@legaly....
@ (nr de tel :)))))

no way......
Nu poti proba vinovatia ... LA REVEDERE (una la mana prezumtia de nevinovatie)

@ legally
ceea ce incerci sa zici ce gaseste clar stipulat in cadrul unor infractiuni (ex incaierarea)
Ps. si oricum nu e chiar asa. Ne referim drept roman cu I din A

Alte discuții în legătură

Complicitate? Sebastian11987 Sebastian11987 am si eu o intrebare...un pr de al meu a reusit sa \"scoata\" dintr`un magazin ..( in care si lucra ) niste telefoane mobile...cu ajutorul meu . eu le luam si ... (vezi toată discuția)
Circumstanta agravanta in caz de disjungere? xuser xuser Se retine ca si circumstanta agravanta infractiunea infaptuita de 5 persoane impreuna, in cazul in care doar una a fost prinsa, iar politia dispune de ... (vezi toată discuția)
Prescriptia unei infractiuni melinaR melinaR nu stiu daca am scris bine dar intrebarea mea e nepotul meu impreuna cu un prieten care a declansat toata nenorocirea s-a batut incaierat cu victima si in urma ... (vezi toată discuția)