daca mai multe persoane arunc[ cu pietre spre un geam cu scopul de a-l sparge dar doar o piatra sparge geamul fara a se sti care persoana a aruncat-o ,cine va raspunde pentru distrugere?
Gasesc interventia dvs. interesanta si chiar draguta, in special prin prisma apelativului cu nr. de telefon :)insa , daca este posibil , asteptam mai multe lamuriri. Adica, ce se intampla daca totusi, se stie cu certitudine ca un grup de indivizi , tinand fiecare in mana cate un bolovan, s-au pus de acord sa ii arunce inspre fereastra cu pricina, iar cand seful a zis : foc! , au procedat cu totii la aruncarea pietrelor, scopul a fost atins ,deci fereastra s-a facut tandari . Mai putem vorbi oare despre prezumtia de nevinovatie , cand ei, cert, au actionat cu intentia de a sparge geamul. Ca poate una dintre pietre , mai multe , sau toate au spart geamul , nu se poate sti in mod cert, insa se stie ca ei au contribuit in mod direct si nemijlocit la comiterea faptei. Sau poate unii dintre cei din grup a u avut alte roluri, asa cum spuneam, indeterminabile, insa , exista probe certe ca ei si-au adus contributia. La incaierare intr-adevar, ii bagam pe toti la coautorat . Consider, ca cel putin se poate proba contributia fiecaruia la comiterea faptei , pe baza unor probe, caz in care , conform legii ei primesc o pedeapsa prevazuta pt. autor .
Sa intelegem ca opinati inspre a-i lasa pe toti nepedepsiti ...dar stiti ce se intampla, atunci cand li se aplica tuturor aceeasi pedeapsa? cei care au avut o contributie mai mica sau nu au avut niciuna, amenintati fiind cu o pedeapsa pe care ei stiu ca nu si-o merita, vor fi stimulati sa ii parasca pe adevaratii vinovati...B-)
no way......
Nu poti proba vinovatia ... LA REVEDERE (una la mana prezumtia de nevinovatie)
@ legally
ceea ce incerci sa zici ce gaseste clar stipulat in cadrul unor infractiuni (ex incaierarea)
Ai ,sa fim seriosi...:),toti vor raspunde in solidar ...si penal si material.:D
Ps. si oricum nu e chiar asa. Ne referim drept roman cu I din A
@legally
Sa discutam de dragul spetei??? daca ii faci pe toti sa recunoasca??? Poate sa ii bagi la o tentativa si scapa cu 0,10 bani amenda
DAr practic nu o sa se intample asta niciodata. Daca cei care au spart geamul erau mai multi si tu singur in casa iar faci scandal aproape degeaba. (fie nu reconosc ca au fost ei, fie au gonit un caine zburator etc)
Daca vrei poti spune ca dracii aia care au spart geamu` s-au asociat in vederea savarsirii......si-o instigare publica. Chiar poti sa spui ca au omorat pe cineva. Dar cam degeaba dupa parerea mea
Tentativa este incriminata in cazul infractiunii de distrugere, in acest caz de participatie penala proprie , fiecare dintre coautori actionand cu aceeasi forma de vinovatie , intentia ,raspund penal , insa unul pentru infractiunea fapt consumat, iar ceilalti pentru fapta tentata.
Sigur , cu rezerva faptului ca spargerea unui geam poate conduce la scoaterea de sub urmarire penala , si o amenda administrativa.(intrucat paguba patrimoniala e una mica , iar pericolul social , redus)
Complicitate?
Sebastian11987
am si eu o intrebare...un pr de al meu a reusit sa \"scoata\" dintr`un magazin ..( in care si lucra ) niste telefoane mobile...cu ajutorul meu . eu le luam si ... (vezi toată discuția)