avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum Apa Garsoniera
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum Apa Garsoniera

Buna ziua,

Vreau sa va prezint o situatie pe care nu am mai intalnit-o intre subiectele din forum: Incepand cu 5 mai 2015 am incheiat un contract de inchiriere al unei garsoniere in Bucuresti. La momentul inchierii contractului garsoniera se afla in proprietatea persoanel de la care am inchiriat de aprox 3 ani timp in care nu s-a locuit in aceasta dovada fiind registrele asociatiei de locatari in care garsoniera a figurat cu zero persoane la intretinere in aceasta perioada. Insa in acesti 3 ani proprietarul sustine ca a mai stat din cand in cand cateva zile in garsoniera si automat a facut si ceva consum la apa ajungandu-se la un consum inregistral la momentul inchirierii de aprox 70 metrii cubi apa rece si aprox 70 metrii cubi apa calda per total(baie+bucatarie). Eu am discutat cu acesta cand am observat ca este consum si el mi-a spus ca atat timp cat in locuinta s-a stat mereu sub 15 zile atunci cand s-a stat , acesta nu a fost trecut nici la intretinere si automat nici consum de apa nu a trebuit sa declare si ca sa stau linistit si sa imi duc citirea incepand cu data mutarii ca ce e din urma a fost platit si eu voi plati consumul meu.Asa am si facut, am dus citirile, ca astazi, la afisarea intretinerii pe luna mai sa am o mare surpriza, sunt trecuti toti cei 140 de metrii cubi de apa la consum desi conform citirilor mele de apometru eu am consumat in total 2 metrii cubi de apa calda si 2 de rece pentru ca nici nu am stat in permanenta acolo.
Am anuntat proprietarul printr-un sms imediat deoarece nu poate fi contactat in cursul zilei si sper ca nu voi fi pus in nici un fel sa platesc acest consum din urma.
Intrebarea ar fi daca eu pot sta linistit in aceasta situatie, sa nu ajung in situatia de a fi dat in judecata pe motiv de neplata si sa fiu dat afara din garsoniera. Mentionez ca am contract de inchiriere pe 3 ani inregistrat la Administratia Sector 2.

Multumesc
Sustinerile proprietarului sunt eronate
In conditiile in care s-a locuit in apartament si a existat consum apa,era normal,ca acesta din proprie initiativa sa declare la termenul stabilit index consum
Obligatiile de plata a intretinerii se realizeaza de catre asociatie direct cu proprietarul
Chiar daca se acumuleaza sume cu titlu de restanta,asociatia de proprietari urmeaza sa actioneze in instanta proprietarul
Acum, cum intelege proprietarul sa se achite de consumul recunoscut de utilitati tine de bunul simt al acestuia
Aveti vreo dovada scrisa si semnata de la proprietar cu indecsii de apa din momentul in care v-a inchiriat garsoniera? Asa ar fi trebuit sa se intample.

Linistit o sa puteti sta dupa ce veti vedea ca isi achita consumul lui de apa. Pana atunci incercati sa luati legatura cu el si nu-l mai ocrotiti pentru ca este vorba de foarte multi bani.
De treaba cu netrecutul la intretinere in cazul in care se locuieste mai putin de 15 zile in respectiva locuinta stiam si eu , de obligatia predarii citirilor apometrelor in acest caz nu am reusit insa sa gasesc nici o informatie. Practic el mereu a fost trecut cu zero desi de-a lungul timpului a facut consum. Ce pot face eu in situatia de fata cunoscand oarecum atitudinea propietarului , usor conflictuala fata de asociatie, existand din cate am auzit discutii mai vechi si cu un fond de reparatii in respectivul bloc si refuzul platii acestuia. Singurii mei martori ca nu este consumul meu acesta , ca practic nu aveam cum ca om normal ce sunt sa consum 140 de metrii cubi intr-o luna si cred ca nici nu este posibil acest lucru sunt cei din asociatie, care stiu cand m-am mutat si stiu ca nu pot face acest consum si stiu ca am mers sa comunic acea citire atunci cand m-am mutat.

Din pacate proprietarul a evitat sa facem acest lucru desi am insistat sa facem citirea el a sustinut ca nu avem ce sa citim ca e totul platit la zi..ca sa merg sa vad ca nu a stat nimeni ca e zero la intretinere deci nici consum de apa nu are....acum eu nici nu stiu ce sa mai cred, vreau doar sa stau linistit sa nu fiu nevoi tsa platesc acesti bani, 1600 lei consum apa. El poate asa a instalat apometrele cu consumul ala...dar neducand nici un proces verbal de instalare , nechemand asociatia sa vada ca asa le-a instalat este egal cu zero acest fapt. Eu sunt corect si o sa platesc ce imi apartine fara acesti metrii cubi suplimentari si in cazul unui eventul proces cred ca va conta faptul ca cred ca exista cineva sa consume atat de mult intr-o luna si in plus de asta exsita membrii de asociatie care stiu situatia, stiu cand m-am mutat , stiu ca am discutat cu acestia despre acest consum si ca nu imi apartine, ca el este din urma, deci toata aceasta situatie ar trebui sa se rezume intre proprietar si asociatie. Insa nelinistea mea este provocata de faptul ca stiu ca in cazul unui contract de inchiriere daca se inregistreaza neplata utilitatilor sau a intretinerii pe o perioada ce depaseste 3 luni proprietarul are dreptul sa te dea afara dar doar in urma unui proces din cate stiu eu nu? Deci nu voi putea fi dat asa usor de acolo in ideea ca abia ne-am mutat cu toate cele acolo, sotia urmeaza sa nasca si eu nu vreau sa renunt la aceasta locuinta deoarece imi place foarte mult.
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2015
Adriantot, moderator
Va sugerez sa discutati cu proprietarul. Dumneavoastra spuneti ca va place, va convine apartamentul si poate ca si proprietarul este multumit de dumneavoastra, de faptul ca a gasit un chirias... Asa ca ar trebui sa-i fie si lui teama ca o sa reziliati contractul pentru ca nu ati fost informat corect de conflictul cu asociatia. Dar mai important este ca nu vi s-a predat apartamentul pe baza unui scurt inventar si va puteti trezi si cu alte probleme. Acest inventar putea cuprinde pe o pagina: caloriferele, centrala termica, mobilier, index energie electrica, index gaz, index apometre s.a.m.d.
Asa ca poate nu e tarziu sa pregatiti un asemenea inventar pe care sa puneti aceeasi data cu data contractului de inchiriere pe care proprietarul si chiriasul sa semneze pentru situatia reala de la acea data. Spuneti-i ca asa este corect si astfel va obligati ca pe timpul sederii dumneavoastra acolo sa platiti toate utilitatile rezultate si ca tot asa o sa procedati si la parasirea apartamentului, la expirarea contractului.
Explicati-i ca la plecarea dumneavoastra, cu siguranta vor fi consumuri inca nefacturate si ati putea sa-i faceti atunci ceea ce ati patit acum, adica sa nu platiti ultimile facturi la nici o utilitate.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometrele gabyella22 gabyella22 m am mutat de 3 lunicu chirie iar aici in fiecare luna vine cineva si citeste apometrele ideea e in cele 3 luni n am fost acasa atunci cand au venit sa ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere andrei227 andrei227 buna seara, am doua situatii la care as vrea sa primesc niste sfaturi daca se poate.. eventual cu citate din lege. 1. daca la cumpararea unui imobil, ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari, penalitati DumitrascuGiorgi DumitrascuGiorgi Buna ziua, as dori sa ma lamuriti referitor la penalitatile pe care asociatia de locatari le pune in practica, in opinia mea incorect. Raportarea citirii ... (vezi toată discuția)