avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângere Penală clasată. Cum se calculează ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângere Penală clasată. Cum se calculează termenul de 20 zile pentru a face plangere ?

Am făcut o Plângere Penală, dar care s-a clasat după un an de aşa-zisă anchetă (cercetare) care s-a făcut pe ascuns fără să fiu contactat - nici măcar când poliţistul a trimis concluzia de clasare către procuror n-am fost anunţat.
Acum am de făcut o Plângere la Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, dar nu ştiu exact cum se calculează acest termen de 20 de zile.
Am primit înştiinţarea pe data de 16.06.2015, iar după calculele mele, ar fi ultima zi, data de 06.07.2015, inclusiv.
Sau se calculează altfel ?
Mai am o întrebare: dacă în Referatul cu propunere de clasare făcut de cei de la Poliţie a fost descoperită o eroare destul de mare, adică data de înregistrare a Plângerii Penale era trecută cu anul 2013, în loc de 2014, cât a fost în mod real, e şi acesta un motiv de contestare, precum că ar fi indus în eroare Procurorul de caz, acesta crezând că nu s-a mai acţionat de către mine timp de doi ani (între timp mi-au cerut şi o Expertiză Contabilă, dar n-am avut bani s-o fac), nu din 2014.
Cel mai recent răspuns: asd1 , utilizator 12:12, 13 Iulie 2015
Daca ati primit pe 2, incepeti sa calculati 15 zile incepand cu data de 3, avand in vedere ca prima zi in care ati primit nu se socoteste,apoi, ziua a 15 de asemenea nu se socoteste, deci puteti depune inclusiv pe 18, dar cum 18 cade intr -o zi nelucratoare(sambata) termenul se prelungeste pana luni 20.07.
Sincer, nu inteleg calculul utilizatorului YSL.
YSL a scris:

Raportat la speța dvs, termenul limită este 17.07.2015, inclusiv.
Așa cum am explicat și mai sus termenul se implineste la ora 24,00 a zilei de 17.07.2015 .
Ceea ce nu se înțelege sau se înțelege greșit este următorul lucru: este adevărat că prima și ultima nu intră în calcul, astfel că termenul se împlinește la ora 24,00 a ultimei zilei în care se poate împlini actul de procedură. Însă, având în vedere că plângerea tb depusă pana la inchiderea programului de lucru ar fi tardivă dacă ați depune-o să zicem prin e-mail la ora 22.00.
De asemenea, puteți trimite cu posta, scrisoare cu conținut declarat si confirmare de primire.
Prin urmare, tb depusă cel mai târziu pe data de 17 (la instanta - pana la terminarea programului sau prin posta pana la închiderea oficiului postal).
Nu știu dacă m-am făcut înțeles.

Aţi spus dvs. că "ar fi tardivă dacă ați depune plângerea, să zicem prin e-mail...".
SE POATE DEPUNE O PLÂNGERE SAU O CERERE ÎN JUSTIŢIE (SAU LA POLIŢIE) ŞI PE CALE ELECTRONICĂ (PRIN E-MAIL) ? Ar fi perfect, pentru că ne-ar scuti şi de timp, dar şi de bani (am dat 10 lei pentru o recomandată trimisă prin Poştă, adică vreo 10 pagini) !
Văzând şi alte speţe judecate, termenul maxim calculat de mine (şi de alţii), ar fi de ... 20 iulie 2015. Cel mai clar caz e aici: [ link extern ]
Citiţi cu atenţie şi spuneţi dacă fraza următoare nu e clarificatoare şi pentru alţii care vor depune documente în Justiţie:
Conform art.186 din C.proc.penală, la calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul menţionat în actul care a provocat curgerea termenului, afară de cazul când legea dispune altfel. La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
Într-o atare situaţie, cum comunicarea modului de rezolvare a plângerii de către prim-procuror s-a realizat la data de 04.06.2009, iar petentul a formulat plângere conform art. 2781 din C.proc.penală la data de 25.06.2009, susţinerile domniei sale referitoare la faptul că termenul a fost calculat greşit sunt pertinente. Astfel, dacă nu se iau în calcul ziua comunicării actului, 04.06.2009, şi ziua formulării plângerii, 25.06.2009, aşa cum cer prevederile art.186 din C.proc.penală, se constată că rămân tocmai 20 zile libere, aşa încât data de 25.06.2009 este înlăuntrul termenului la care se face referire.

Acolo se scrie clar că "... se constată că rămân tocmai 20 zile libere, aşa încât data de 25.06.2009 este înlăuntrul termenului la care se face referire.". Adică, ar veni 04+21=25. Logic, ar veni a 21-a zi de la primirea înştiinţării.
E bine să se citească acea speţă, pentru a se lămuri oricine cum e legal să faci pentru a depune un act în termenul cerut.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2015
asd1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere imoptriva ordonantei procurorului flomrco47 flomrco47 Eu am primit ordonanta procurorului pe data de 05.06.2015. Termenul pentru depunerea plangerii este de 20 de zile. Eu am depus plangerea pe dat de 29.06.2015. ... (vezi toată discuția)
Termen depunere plîngere prealabilă penală aș dori să aflu ... danalida danalida Termen depunere plîngere prealabilă penală Aș dori să aflu dacă în 13.05.2021 cineva a comis o faptă penală ,care este ultima zi de depunere a ... (vezi toată discuția)
Termenul mai permite angajarea unui avocat? Nicolae Slava Nicolae Slava As dori sa apelez la ajutorul unui avocat in urmatoarea problema, insa nu sunt convins ca termenul procedural este suficient de ingaduitor pentru a mai reusi ... (vezi toată discuția)