avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Lichidare, cerere faliment asociat
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Lichidare, cerere faliment asociat

Buna ziua,
In vara anului trecut m-am asociat cu cineva 50%-50% pentru a face o fabrica de paine, am inchiriat hala si ne-am apucat de investit el a bagat bani printr-un SC al carui actionar si administrator este facand transferuri bancare in baza unor contracte de imprumut eu am bagat la fel bani in baza unor contracte de imprumut dar nu prin transfer bancar ci prin depunere in casierie cu dispozitie, acum cum preturile din vara trecuta la materiale de constructii erau foarte mari sau facut si unele investiitii fara sa existe documente ( in special manopera lucrarilor).
Sc nu a functionat niciodata doar a efectuat cateva probe iar in ziua cand s-au facut probe asociatul stiind lucrul acesta a facut sesizare si ne-am trezit cu controale in urma carora am incasat amenzi de circa 25.000 ron.
Asociatul a deschis proces in instanta acum de faliment si isi cere banii bagat, mentionez ca amenzile nu au fost platite dar SC are de recuperat TVA in val de 30.000 ron si sper sa se faca compensare la amenziiar iar ca active nu detine nimc ce a avut a fost vandut in compensare catre furnizorii de marfa.
Intrebarea mea este ce poate obtine asociatul meu in instanta? Eu sunt si administratorul firmei.
Va multumesci
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 11:02, 9 Iulie 2009
Situatia sumelor cheltuite de catre societatea dvs. pentru amenajarea spatiului trebuie sa o rezolvati cu proprietarul spatiului, in raport de prevederile contractului de inchiriere. Mai este in vigoare contractul ? In legatura cu situatia "datoriei fata de asociat" am senzatia ca sunteti in eroare. Sa-i solicitati asociatului sa depuna aportul "personal" in cuantum egal cu al dvs., asa cum s-a obligat si ii veti restitui suma creditorului societate comerciala. Efectuati o expertiza, un audit la societate, solicitati opinia cenzorului privind modul de inregistrare sau nu a sumelor pentru care dvs. detineti chitante eliberate de casier.
Contractul de inchiriere nu mai este in vigoare a fost reziliat, iar in contract scria clar ca toate imbunatatirile aduse spatiului raman bunuri castigate spatiului si nu se mai da inapoi, lucru cu care am fost de acord asociatul meu si eu.
Acum daca ar fii eu ar trebuii sa mai aduc aport in bani pentru a fii cum scrie in statut 50%-50% dar daca a cerut falimentul in instanta nu am mai adus nimic.
Oricum el urmarae ca eu sa plec din spatiul inchiriat si in care am bagat o gramada de bani si sa inchirieze el printr-o firma care ii apartine dar care in care nu se regaseste in acte, si lucrul asta a si facut.
Asociatul partener este societatea comerciala creditoare sau persoana fizica ? Ati spus "bani bagati de asociatul meu, prin SC lui". Creditarea efectuata de SC este diferita de contributia personala a asociatului. Lipsa inregistrarilor in contabilitate a depunerilor efectuate de catre dvs. nu va poate fi opusa de acea societate, deoarece este culpa celui care trebuia sa efectueze inregistrarile. Acum, depinde ce urmariti in legatura cu aceasta societate. Daca ea nu mai are niciun viitor, iar ajungerea ei in aceasta situatie a fost determinata de actiunile asociatului (ceea ce trebuie sa probati) puteti proceda la retragerea dvs. din societate. In cazul in care doriti sa salvati societatea cereti excluderea asociatului daca nu si-a depus aportul, ulterior emiterii unei notificari de punere in intarziere privind depunerea aportului. In situatia in care asociatul avea si calitatea de administrator, examinati actele si operatiunile efectuate de acesta si in cazul cand puteti demonstra o frauda in dauna societatii sau utilizarea capitalului social in interes propriu ori al tertilor, cereti excluderea pentru aceste motive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea din firma si restituirea aportului social alinamugur alinamugur Conforma dictionarului juridic definitia pentru [b]\"Aport social\"[/b] este [quot] Denumire generica data obligatiei pe care si-a asumat-o orice ... (vezi toată discuția)
Achitarea unei parti din debit de catre administrator ContSters22096 ContSters22096 stie cineva daca exista vreo interdictie (dpdv juridic, contabil) in sensul ca administratorul unei societati impotriva careia a fost deschisa procedura ... (vezi toată discuția)
Inregistrare majorare de capital social prin conversia imprumutului herculeroco herculeroco Asociatul unic (persoana juridica straina) al unui srl a acordat un imprumut societatii, iar acum vrea sa il transforme intr-o majorare de capital social. ... (vezi toată discuția)