avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Defulare apa menajera la bucatarie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Defulare apa menajera la bucatarie

Buna seara!

Am fost inundat de aproape 4 ori, apa menajera refulandu-mi prin canalizarea de la bucatarie. Contine, in principal, detergent cu miros puternic de Ariel, ceea ce ma face sa cred ca cineva are montata masina de spalat pe coloana de scurgere de la bucatarie. Cum nu exista nicio lege ca sa ii interzica omului sa nu isi monteze masina de spalat la bucatarie, ma aflu, deja, intr-un razboi de uzura cu administratia blocului. Am facut sesizari peste sesizari la administratia blocului pentru a lua masurile necesare in vederea desfundarii conductei de scurgere comune. Nimic.
Am adus instalator, care mi-a propus "inteparea" conductei de apa pluviala, ceea ce administratia nu permite asa ceva, fiind ilegal. In schimb, de cate ori sunt inundat, atunci nu mai este ilegal. Ce pot face? Instalatorul, mi-a propus ca poate schimba instalatia comuna, aceasta fiind veche si reparata de mantuiala, insa ma costa 5-6 mil. De asemenea, mi-a spus ca fiind corp comun, normal ca administratia ar trebui sa plateasca. Cand, m-am dus la administrator si i-am spus acesta mi-a zis sa-i aduc devizul facut de instalator care musai tb sa fie persoana fizica autorizata sau sa lucreze pe firma, sa se supuna cererea aprobarii comitetului, sa se faca selectie de oferte...bla blauri de astea; intre timp eu mai sunt inundat inca de 4-5 ori. Nu mai bine...ca mi-am renovat apartamentul. Ce e de facut, intr-o lume a indiferentei?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:34, 29 Noiembrie 2009
motivand ca nu are copie dupa contractul de inchiriere dintre mine ca proprietar si chiriasul meu?


nici o lege nu specifica acest lucru,numai proprietari depun copia actului de proprietate si numai la infiintarea asociatiei de proprietari sau la inscrierea in asociatie

Concret, este sau nu este un abuz atunci cand administratorul refuza sa incaseze din partea chiriasului, cheltuielile de intretinere ,motivand ca nu are copie dupa contractul de inchiriere dintre mine ca proprietar si chiriasul meu?


chiriasul trebuie sa depuna la seful de scara ori presedinte mutatia pentru a a fi luat in evidenta,astfel va raspunde el in fata politiei de proximitate,daca aduceti la cunostiinta acesta,oricine poate plati la administratie ,dar subliniez,chitanta se va elibera pe numele proprietarului,daca nu doreste sa coopereze ,trimiteti banii prin posta sau cont bancar,asta pentru a avea dovezi ca ati dorit sa platiti cotele de contributie dar nu vi sau primit,altfel veti aparea ca datornic si va treziti in tribunal
In lege nu scrie ca sunteti obligat sa depuneti copia contractului de inchiriere si ma refer la Legea 230/2007 si HG 1588/2007, care legi guverneaza activitatea intr-o asociatie de proprietari.

Dar Dv. ati anuntat in scris ca in apartament va locui alta persoana si ati depus la administrator copia CI a acestuia, declarand cate persoane locuiesc in acel apartament? Acest lucru trebuia sa-l faceti si deci sa va asumati fata de asociatie responsabilitatea pentru relatia dintre chirias si asociatie pentru perioada urmatoare. Chiriasul trebuie trecut in cartea de imobil. .... sau chiriasii, daca sunt mai multi.
Faptul ca ati incheiat cu el contract de inchiriere, faptul ca i-ati facut mutatie la adresa Dv. este strict problema Dv. de care raspundeti personal, nu a asociatiei. Aceasta nu raspunde pentru musafirii sau chiriasii cu plata ai proprietarului, unde stau acestia sau daca stau acolo. Asociatia de proprietari ia act doar de declaratia scrisa a proprietarului si e de dorit ca acesta din urma sa procedeze corect, altfel evident, va suferi consecinte, punandu-se adeseori singur in postura de victima a abuzurilor administratorilor sau presedintilor de asociatie care conduc (administreaza) uneori dupa ureche si-si aroga atributiuni pe care nu li le-a dat nimeni.

Trebuie sa va mai spun un lucru care tine strict de procedura si este atat in favoarea Dv. ca proprietar, dar si in beneficiul asociatiei, acela de a lasa un numar de telefon unde puteti fi gasit la caz de nevoie. Acest lucru vi-l spun din experienta proprie...chiriasii au plecat intempestiv din apartament, au lasat restante, s-a spart teava, n-am avut de unde sa-i luam, proprietarul era de negasit si va imaginati consecintele...o coloana intreaga a stat 3 luni de zile cu apa inchisa ....restante acumulate...si proprietarul aparut intr-un tarziu....ravasit de tot necazul lasat in urma de chirias... Asa ca, multa atentie la relatia stransa cu asociatia, chiar daca nu va impacati cu administratorul.....!!!
.....................................
Cotele de intretinere trebuie primite, fara discutie, pentru ca daca asta nu se intampla administratorul pune in dificultate financiara asociatia si asta nu e bine.
Administratorul nu are dreptul sa decida ce bani primeste si ce bani nu primeste pentru ca el este un angajat al asociatiei si nu seful ei, nu presedinte, nu stapanul blocului. Evident este un abuz si fata de Dv. ca proprietar si indreptat impotriva intereselor asociatiei.
..........................................................................
Chitanta se elibereaza pe numele cui plateste, @sacalul09.... :) asta si pentru faptul ca omul trebuie sa aiba o dovada la caz de nevoie ca a platit aceste sume.
Intotdeauna chitanta de plata se da pe numele cui achita.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Articolul 24(3) din normele metodolocice de aplicare a legii 230/2007 prevede:
(3) În situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.

Asa ca pentru a vedea cine trebuie sa plateasca la asociatie trebuie cunoscut contractul de inchiriere.
Bine este ca intre proprietar si asociatie (vecini) sa fie intelegere si cooperare. E firesc sa se anunte la asociatie ca avem un numar de chiriasi incepand cu datra de... , ca s-au citit apometrele si ca acestia vor fi gasiti la nr de telefon..., etc. Avem cazuri cand proprietarul a venit la asociatie cu chiriasul sa-l prezinte si sa-i arate unde trebuie sa vina sa plateasca, sa apeleze pentru orice problema si, cu aceasta ocazie a lasat si o copie a contractului de inchiriere. Pe baza acestor date s-a consemnat si in cartea de imobil. Sunt si cazuri cand nu se procedeaza asaa si mergem cu politia si catrea de imobil in mana la acele apartamente unde stim de la vecini ca ar fi chiriasi. Politia le solicita contractul de inchiriere si le pune in vedere ca imediat sa ia legatura cu proprietarul pentru viza de flotant.
Cred ca prima varianta e de preferat pentru asociatie, proprietar si chirias.
De acord cu dvs, domnule adriantot si de acord si cu doamna elga50....dar:

1. In data de 30 iulie a.c. eu am instiintat administratia blocului cum ca de la 01 august, urmeaza, ca o persoana sa locuiasca in apartamentul respectiv, ce fusese nelocuit timp de aproape 3 luni.
2. Nu mi s-a solicitat, pana acum, inscrierea in cartea de imobil a persoanei respective si nici nu stiu cine detine aceasta carte de imobil.
3. Mai mult ca sigur, exista in bloc, chiriasi la fel ca si al meu, cu sau fara contract de inchiriere, ce locuiesc de mai mult timp si nici vorba sa fie trecuti in cartea de imobil, carte de imobil ce este privita ca un fel de document de moda veche.
4. Dl administrator are ce are cu persoana mea datorita reclamatiei facute, de catre subsemnatul, la primarie si acum bineinteles, imi sicaneaza si chiriasul.
Problema cu refularea nu s-a rezolvat ci s-a amplificat, apa patrunzand si in apartamentele vecinilor.
In fata acestei situatii in care, administratorul, presedintele, responsabilul de scara, comitetul executiv ne rad in fata si ne spun ca nu se poate face nimic, noi cei afectati de aceasta situatie ce putem face? Eu, care pierd chiriasi fiindca administratorul imi haituie oamenii, te miri pentru ce motive inventate sau mai putin inventate, ce pot sa fac? Ce chirias poate sa stea intr-un partament unde ii refuleaza apa la bucatarie non stop sau chiar daca apa nu refuleaza, sa nu poata spala vasele din acelasi motiv? Va spun eu: nici unul!
Deci eu pierd bani din cauza unor oameni care nu isi fac datoria si culmea, mai sunt platiti si din banii mei pentru functiile care le detin.
Singura rezolvare va fi deschiderea unei actiuni in instanta.
Cum este mai bine: impotriva asociatiei de proprietari sau impotriva administratorului, a presedintelui si a comitetului executiv? Fiindca nu vreau sa pun la plata toti locatarii din cauza catorva nesimtiti.
Cine s-a mai confruntat cu o asemenea situatie (de a da in judecata asociatia de proprietari sau reprezentantii ei) as dori sa isi spuna parerea.
Credeti-ma, am incercat toate caile omenesti posibile. Nu am cu cine vorbi!! Chiar si primaria (serviciul de relatii cu asociatiile de proprietari) imi recomanda o actionare in instanta a asociatiei. Dvs ce ziceti?
Dv. trebuie sa dati in judecata asociatia de proprietari pentru ca sunteti in relatie directa cu aceasta, nu cu administratorul, care este un angajat, persoana fizica, nici cu presedintele, de asemenea persoana fizica. Aceasta este calea.

Iata temeiul:
Legea 230/2007
Art. 56
. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neluarea de catre proprietari, de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala, de preparare si distribuire a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) pe toata durata existentei acestora;
..........................................
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a), b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;

Alte discuții în legătură

Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)
Scurgerea infundata ContSters233635 ContSters233635 ASOCIATIA are drept sa puna sigiliu la apometre sa le citeasca,dau indexsul la ASOCIATIE dar am avut o problema in casa mi sa infundat scurgerea la bucatarie ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei de proprietari vinovat de inundatia produsa in apartamentul de la parterul blocului? relav_2010 relav_2010 Buna ziua. Locuiesc la parterul blocului (p+4), construit in 1964. Deoarece absenez din tara, am imputernicit notarial o persoana care tine legatura cu ... (vezi toată discuția)