avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Conventie civila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Conventie civila

Am incheiat in anul 2009 o conventie civila cu o societate comerciala.In anii 2009 si 2010 societatea comerciala imi achita la stat impozitul si atat. Din anul 2011 societatea comerciala, in cadrul conventiei imi achita direct la stat toate taxele : impozit, contributii pensie, șomaj, sănătate, etc. Exista un auditor care insista ca aceasta conventie nu este buna.
Am rugamintea sa-mi raspundeti :
Din moment ce se achita toate contributiile la stat, cu toate ca activitatea nu este ca a salariatilor, de ce conventia civila nu ar mai fi valabila ? Se precizeaza in cod civil 2015 ca documente precum conventia civila incheiata inainte de a aparea modificari in C.Civ. isi pierd valabilitatea ?
Cel mai recent răspuns: vicamircea , utilizator 08:29, 2 Iulie 2015
Conventie civila cu privire la ce? Mai mult ca sigur, auditorul stie ce spune.
Conventia civila se refera la activitati specifice situatiilor de urgenta (securitate la incendiu, protectie civila):
- intocmire documente ;
- activitati de instruire ;
- asistenta tehnica.
Societatea comerciala nu imi pune la dispozitie birou, calculator, autoturism, telefon, etc.
Deplasarea mea in obiectiv inseamna cel mult 2-3 ore /14 zile.
Sunt de acord ca un auditor ar trebui sa stie ce spune, cu conditia sa faca si o trimitere la baza legala. Lumea este plina de pareri personale.
Activitatea dvs. are caracter de continuitate si dependenta fata de angajator, fapt pentru care va trebuie contract individual de munca. Pentru a intelege mai bine situatia, Conventia civila se foloseste de exemplu atunci cand un agent economic isi zugraveste o camera cu un zugrav, isi repara acoperisul cu un dulgher, isi curata hornul cu un cosar, s.a.m.d., adica intre cei doi exista un singur raport juridic, prestat pentru o perioada limitata de timp, cu sculele si instrumentele celui care executa prestatia; insa prin opozitie, NU se poate angaja cu conventie civila de exemplu, vanzatorul la un magazin, frizerul la o frizerie sau profesorul la o scoala, si nici dvs. la unitatea dvs. caci activitatea se desfasoara continuu (si in plus cu logistica firmei) pentru o perioada mare de timp. Ok?

Daca vreti sa fiti in legalitate ascultati ce va spune auditorul si procedati in consecinta.


vicamircea a scris:

Lumea este plina de pareri personale.

Aici aveti dreptate, in fond cel care si-a dat cu parere nu este auditorul. Bafta!
Am considerat ca nu am fost destul de clar in mesajul anterior, astfel incat vin cu precizari, preluate din urmatoarele surse:

www.avocatnet.ro/content/art...

[ link extern ] /

Pentru incheierea unei conventii civile cu o persoana fizica neautorizata este necesara indeplinirea anumitor conditii astfel cum au statuat, in practica, organele fiscale:
- realizarea activitatii pe baza de conventii civile sa fie cu caracter ocazional, intamplator, conjunctural, si uneori urgent;
- activitatea desfasurata pe baza de conventie civila sa nu fie inscrisa in obiectul de activitate al societatii si nici prevazuta a se realiza prin posturile cuprinse in statul de functii al societatii;
-pentru o activitate desfasurata pe baza de conventie civila nu se poate stabili cu exactitate: timpul de munca (destul de diferit de la un executant la altul), mijloacele de realizare si alte elemente asemanatoare;
- pentru realizarea unei activitati desfasurate pe baza de conventie civila nu se justifica incadrarea de personal cu contract individual de munca sau cu timp partial pe perioada determinata;
- obiectul conventiei civile sa constea intr-un raport juridic de "a da" sau de a face ceva pana la un anumit termen, fara a se specifica perioada, timpul de munca;
- conventia nu se poate incheia pentru desfasurarea unei activitati care, in acelasi timp, se desfasoara in societatea respectiva prin incheierea de contracte individuale de munca, indiferent ca acestea sunt cu fractiune de norma sau cu timp integral, pe perioada nedeterminata sau determinata.
Daca activitatea indeplineste unul dintre criteriile de mai sus pentru desfasurarea acesteia se va incheia un contract individual de munca.
[ link extern ]

In completare, a se vedea si [ link extern ]

In fapt, se urmareste eliminarea definitiva a acestor conventii civile si desfasurarea activitatiilor, fie cu contract individual de munca, fie intr-o forma de organizare reglementata.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2015
trandafir2, moderator
Argumentele dvs. sunt clare. Mulţumesc pentru explicaţii şi pentru timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii sau conventie civila intre o firma si o persoana fizica? oanalarisa oanalarisa Buna seara! AS dori sa intreb in ce conditii se poate incheia un contract de prestari servicii sau conventie civila intre mine si un SRL.Intreb aceste lucru ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii contabile nefertiti_g nefertiti_g Buna ziua, Pot incheia o conventie civila cu un contabil,pentru o luna, pentru semnarea si depunerea bilantului? multumesc, (vezi toată discuția)
Ce tip de contract trebuie sa inchei? giuly1969 giuly1969 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce tip de contract trebuie sa inchei unor persoane fizice sau juridice care desfasoara activitati si operatiuni specifice de ... (vezi toată discuția)