In urma cu 8 ani am am cumparat o casa la tara. Cand am cumparat casa fostul proprietar m-a informat ca am drept de folosinta a fantanii care se afla pe proprietatea vecinului meu.Fantana este foarte aproape de limita proprietatii , dar este amplasata in totalitate pe proprietatea vecinului meu.La vremea cand am cumparat proprietatea imi aduc aminte ca am vazut scris pe un document despre acest drept de folosinta comuna, dar acum nu gasesc inscrisul respectiv si nici nu imi amintesc despre ce inscris este vorba. Am fost convinsa ca acest drept de folosinta comuna este inscris in extrasul de carte funciara , asa ca nu am dat atentie altor inscrisuri care sa-mi garanteze acest drept,dar nu este asa., acest drept nu apare inscris in extrasul CF. Intrebarea mea este in ce act as putea gasi inscris acest drept de folosinta comuna. Carei institutii, sau cui ma pot adresa in vederea obtinerii unui inscris din care sa rezulte ca am drept de folosinta a fantanii respective ?
sincer nu din rea vointa nu am raspuns dar nu cred ca puteti forta pe cineva sa va lase sa-i foflositi fantana, daca aceasta este pe proprietatea lui.
Eu am avut asa ceva la tara dar era lasata de fostul proprietar in folosinta comuna atat pt localnici cat si pt trecatori, deci era la strada principala.
Cine a venit sa locuiasca acolo a respectat dorinta fostului proprietar, la dumneavostra se pare ca nu doreste acest lucru .
Temei legal nu cunosc.
Dreptul de folosinţă trebuia scris în contractul de vc încheiat . Atţta timp cţt vechiul proprietar nu avea acest drept nu vi l+a putut da. însă dacă vechiul proprietar a folosit fântâna 30 de ani a intervenit uzucapiunea.
]Pe de altă parte aveţi dreptul să solicitaţi în instanţă drept la aprovizionarea cu apă prin ORDONANŢĂ PREŞEDINŢIALĂ
Temei de drept art. 576, art.579-581-servitutea de izvor (fântâna fiind considerată un izvor).
Dar, până în prezent de unde aţi luat apă? Există cumva o reţea publică de apă? în acest caz nu mai aveţi dreptul la fântână