Buna ziua. Am cumparat o casa intr-o zona de deal. Am 2 fantani pe terenul meu, dar pentru a avea apa curenta in casa trebuie sa folosesc hidrofor, Insa in zona sunt mari probleme cu furnizarea energiei electrice, sunt intreruperi mai ales pe timpul iernii si in plus consumul de energie electrica pentru folosirea apei este considerabil. Vecina mea care locuieste la deal de casa mea este de acord sa imi dea apa din fantana ei, pentru a avea apa prin cadere si astfel sa am apa tot timpul si fara costurile aferente consumului de curent electric. Vecina mea este o persoana in varsta si intentioneaza sa isi vanda casa. Doresc sa ii dau o suma de bani pentru a beneficia de apa din izvorul ei . Vreau sa stiu daca se poate incheia un document la notariat in care sa fie stipulat ca am posibilitatea sa folosesc apa din fantana vecinei (de la deal, apa va ajunge la mine prin cadere, fara costuri) si dupa ce aceasta va instraina casa si pamantul pe care se afla fantana. Exista un astfel de document in care sa se stipuleze ca, in urma sumei de bani pe care o voi da vecinei, sa am posibilitatea sa folosesc apa din fantana si dupa ce aceasta va apartine altor proprietari? Mentionez ca fantana se afla la cca 70 m de casa si vor exista costuri cu aducerea apei pana pe terenul meu. Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs!
Buna ziua!
Nu stiu exact cat va poate ajuta dar...puteti vorbi cu doamna ca in contractul de v-c dintre dansa si cumparator sa puna o clauza in acest scop...Ceva de genul...Eu (nume cumparator) ma oblig sa pastrez accesul domnului (numele dvs.) la izvorul de apa de pe proprietatea mea prin instalatia construita de dumnealui, in anumite conditii..
Pentru rezolvarea eventualelor probleme vom apela la mediere sau instanta de judecata...
Nu cunosc cum se poate transpune asta in termenii juridici dar poate va ajuta un avocat cu asta...
Multumesc pentru raspuns! Pe mine m-ar interesa sa pot rezolva cumva la notar, sa ii dau o suma de bani vecinei contra serviciului pe care mi-l face, si acest schimb sa fie notificat intr-un inscris. O declaratie scrisa cu martori, in cazul in care la notar nu se poate, ar putea sa ajute?
Va poate ajuta dar nu stiu cat de obligata este persoana ce cumpara sa respecte aceasta intelegere la care nu este parte ( dintre dvs. si vecina care v-a vinde terenul).
Poate va ajuta cineva cu un temei legal...
Ca si temei legal am gasit eu Art 607 din Codul Civil, Obligatia proprietarului caruia ii prisoseste apa
"(1) Proprietarul caruia ii prisoseste apa pentru necesitatile curente este obligat ca, in schimbul unei juste si prealabile compensatii, sa ofere acest surplus pentru proprietarul care nu si-ar putea procura apa necesara pentru fondul sau decat cu o cheltuiala excesiva. " Tot in codul Civil, Art 757 Constituirea servitutii: "Servitutea se poate constitui in temeiul unui act juridic ori prin uzucapiune" Nu am studii juridice, nu inteleg termenul uzucapiune, dar inteleg ca se poate incheia un act juridic. Intrebarea e ce fel de act juridic si unde se incheie. De asemenea, daca se poate, m-ar ajuta sa stiu daca se poate aplica ca si temei legal Art 607 Cod Civil , in speta data. Inca o data multumesc!
Cum v-am mai spus, nu cunosc baza legala prin care puteti rezolva aceasta problema, ce v-am spus mai sus era doar o sugestie, o idee, despre cum ati putea rezolva asta...
Cel mai bine ar fi sa discutati cu un notar sau avocat, fie aici ( poate citeste cineva intrebarea si vine cu un raspuns "juridic") fie mergeti dvs. la o consultatie...
Despre uzucapiune gasiti informatii pe net, sunt si aici cateva intrebari pe aceasta tema, dar nu va ajuta.
Despre actul juridic...cred ca se refera la un contract semnat intre parti, in fata notarului, in care se stabileste modul de a desfasura aceasta "folosinta".
Uzucapiciune
aaannn
Dupa cati ani se poate dobandi drepul de uzucapiciune_Am un litigiu in care reclamantul cere prin uzucapiciune dreptul de servitute de izvor,izvor aflat pe ... (vezi toată discuția)