avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala

Buna ziua,acum cateva zile am fost vatamat(batut) de mai multe persoane,am ajuns la spital iar tatal meu doreste sa ii dea in judecata.Intrebarea mea este:in urma acestor actiuni cati bani as putea scoate din proces din cauza acelor persoane si a actiunii?
Plangerea prealabila este o conditie pentru punerea in miscare a actiunii penale in cazul anumitor infractiuni, prevazuta expres.

Se adreseaza procurorului sau organelor de cercetare penala si se face doar de persoana vatamata nu alte persoane. Desigur, se va putea introduce si de mandatarul acesteia cu procura speciala ce se va atasa la dosar.

Plangerea prealabila cuprinde:

-nume, prenume, CNP, calitate, domiciliul petitionarului (daca petitionarul este o persoana juridica: sediu, denumire, CUI, CIF, cont bancar, nr. de inregistrare in registrul persoanelor juridice+ reprezentantul legal al persoanei juridice)

-descrierea faptei

-indicarea faptuitorului daca acesta este cunoscut de petitionar

-indicarea mijloacelor de proba daca acestea sunt cunoscute

Plangerea prealabila se poate formula in scris, iar ea poate fi semnata de mandatar sau persoana vatamanta, deci nu este obligatorie semnatura ambilor. Se poate formula si oral, caz in care se va consemna intr-un proces-verbal.




CAPITOLUL II
Sesizarea organelor de urmărire penală

SECŢIUNEA a 2-a
Plângerea prealabilă
Art. 295
Plângerea prealabilă
(1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.
(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.
(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1)-(6) şi (8) se aplică în mod corespunzător.



CAPITOLUL II
Sesizarea organelor de urmărire penală

SECŢIUNEA a 2-a
Plângerea prealabilă
Art. 296
Termenul de introducere a plângerii prealabile
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei.
(3) În cazul în care făptuitorul este reprezentantul legal al persoanelor prevăzute la alin. (2), termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.
(4) Plângerea prealabilă greşit îndreptată se consideră valabilă, dacă a fost introdusă în termen la organul judiciar necompetent.
(5) Plângerea prealabilă greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:
Lege nr. 255/2013 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;




Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala pentru persoana implicata in accident AndreiMihai90 AndreiMihai90 Buna ziua. Ca pasager al unei masini implicate in accident, pot face plangere penala soferului daca medico-legalul are sub 90 de zile ? (vezi toată discuția)
Plangere prealabila vs. plangere penala axlb axlb Am inaintat la Parchetul de pe langa Judecatorie o plangere penala impotriva unei persoane juridice, privind savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa. ... (vezi toată discuția)
In cat timp poate fi depusa o plangere pentru o vatamare corporala ... cosara petru cosara petru In cat timp poate fi depusa o plangere pentru o vatamare corporala care a necesitat 9 zile ingrijiri medicale??Au trecut 2 luni de la intamplare(partea ... (vezi toată discuția)