buna seara! incerc sa fiu scurt si la obiect! sotia mea lucreaza la un chiosc impreuna cu doua colege, in ture! este e treia oara cand nu le iese inventarul, nu e suma mare, nu asta e problema! problema este ca de data asta patronul le-a amenintat ca daca nici acum nu ies bine, cheama politia si le pune la detectorul de minciuni sa vada care fura! e legal? in baza carei legi? sau in baza carei legi NU e legal? mentionez ca nici una n-a semnat vreo hartie ca sunt obligate sa plateasca lipsurile! dar daca patronul le da vreun act sa semneze ca platesc lipsurile e legal? asta tine de fiecare firma in parte? multumesc anticipat!
Raspundeti penal, sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare.
Delapidarea
(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Tentativa se pedepseşte.
Art. 308
Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
Din practica ,patronii mai dau o raita si iau un produs / bani din casa si uneori uita .
Pe de alta parte ,fac asta si prin bunavointa scad prejudiciul din salariul angajatilor .
Faptele trebuie dovedite iar la un chiosc nu cred ca sunt functionari publici .
buna ziua! stiu ce inseamna delapidare, sotia e vanzatoare, nu functionar public! va rog sa-mi mai spuneti ceva! ptr ca nu poate dovedi daca a furat numai una si nici nu suspecteaza pe cineva anume, patronul a facut sedinta cu toate vanzatoarele si le-a expus 3 variante, care i s-au sugerat de la I.T.M.(asa zice el):
-sa cheme politia
-sa le desfaca contractul de munca la toate cu mentionarea 'furt', deci n-o sa le mai angajeze nimeni
-sa semneze o cerere fiecare in care se mentioneaza ca doreste desfacerea contractullui de munca din motive personale
De aceasta cerere, patronul va dispune in caz ca nici urmatorul inventar nu va iesi corect! Nu conteaza care va pleca prima sau cum se va face alegerea!
Eu intreb asta nu e demisie 'in alb'? La orice greseala iti poate baga in fata cererea, ca doar acolo nu specifica ca e vorba de lipsa! S-a asigurat prin asta ca nu da in somaj nici o vanzatoare! Este asta sau nu o forma de santaj? Va rog mult, in cazul in care sa zicem ca sotia e prima data afara, ce e de facut? A fost singura care n-a vrut initial sa semneze, dar a semnat ptr ca altfel i s-ar fi cautat 'nod in papura' din orice(asa e acolo). Multumesc!
Acuzat pentru furt
teoeoo
salut sunt acuzat de furt fara probe poate sa imi faca politia ceva ca eu mai am un dosar penal pentru furt calificat si acuma ma acuza pe mine dar nu au ... (vezi toată discuția)
Este delapidare?
Cicilina
Buna ziua,
Va expun un caz. Un angajat (termopane) acuzat de seful sau de delapidare (adica: montat plasa de tantari luata de la firma, neplatita ... (vezi toată discuția)