Buna ziua!
In urma neacordarii drepturilor salariale, am depus cererea de chemare in judecata a firmei la care am fost angajat. Dupa comunicarea acesteia catre parat(angajator), angajatorul mi-a transferat restul drepturilor salariale neacordate acum un an, si in urma discutilor avute cu paratul am decis sa depun o cerere de renuntare la judecata. Intrebarea mea este :
Care sunt consecintele daca depun cererea de renuntare la judecata? In cazul meu , instanta imi va cere cheltuielile de judecata in urma acestui demers?
Multumesc !
Sa aveti o zi buna!
Numai parte adversa, in cazul dvs. angajatorul va poate solicita cheltuieli de judecata. Incheiati cu angajatorul o tranzactie (intelegere) prin care va obligati sa renuntati la judecata in schimbul angajamentului lui ca nu va solicita cheltuieli de judecata.
Multumesc ptr raspuns promt!
Nu inteleg de ce angajatorul imi poate solicita cheltuieli de judecata? Daca angajatorul nu este de acord cu un astfel de angajament, ar fi rau intentionat,si atunci ar trebui sa merg cu judecata mai departe, chiar daca paratul mi-a achitat drepturile salariale ?
Rog sa-mi sugerati care sunt dezavantajele retragerii chemariii in judecata?
Multumesc!
Conform art.406(3)NCPC"Daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata,instanta, la cererea paratului, il va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecata pe care paratul le-a facut."
In cazul in care discutam despre litigii salariale, care sunt scutite de taxe judiciare, si renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata si inainte de primul termen, ce cheltuieli ar putea sa ceara paratul de la reclamant?
Multumesc!