avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Exectuare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Exectuare silita

Salut. Acum 2 sau 3 ani nu am mai platit factura de la vodafone in valoare de 1.000 lei noi ( 10 milioane lei vechi ). Acum 1 an am inceput sa platesc cate putin, in total platind in jur de 10 milioane. Cand am sunat la firma top factoring (ca ei au preluat dosarul) imi spun ca am de platit inca 35 de milioane de lei sau incep procedurile de executare silita. Nu mi se pare normal ca sa ajunga sa se tripleze suma initiala pe care o datoram, cel putin nu asa de mult. Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:26, 3 Iulie 2015
Aveți 3 variante, plătiți cat va cer, negociați suma sau deloc.
Trebuie sa știți exact când era data scadenta a facturii și când au reziliat contractul, de la scadenta curge termenul de prescripție. Dacă plata a fost făcută după împlinirea termenului de prescripție, nu mai are ce întrerupe. Apoi, dacă veți fi acționat în judecata, va puteți apară și reduce penalitățile. Nu ajungeți la executare direct, intai va judecați.
Dacă pierdeți procesul, veți avea de.plata și cat se va strânge pana.atunci penalitatea, cheltuielile de judecata și pe cele de executare.

Deci daca suma pe care o am de plata din 2012 (cea de 10 milioane) nu am mai platit-o (s-a facut 30), doar am dat din an in paste cativa bani pentru a amana procesul, nu se mai poate aplica regula aceea ca e dreptul legal al fiecarui om sa nu mai plateasca factura dupa 3 ani?
doar am dat din an in paste cativa bani pentru a amana procesul


Art. 705

Termenul de prescripţie

(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită.

Art. 708
Întreruperea prescripţiei
(1) Cursul prescripţiei se întrerupe:
1. pe data îndeplinirii de către debitor,
înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii, în orice alt mod, a datoriei;
2. pe data depunerii cererii de executare, însoţită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;
3. pe data depunerii cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori;
4. pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;
5. pe data depunerii cererii de reluare a executării;
6. în alte cazuri prevăzute de lege.
(2) După întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.

prin plata va recunoasteti datoria catre creditor si ati intrerupt de fiecare data cursul prescriptiei.

nu se mai poate aplica regula aceea ca e dreptul legal al fiecarui om sa nu mai plateasca factura dupa 3 ani?

:duh: interpretarea asta chiar nu am mai intalnit-o, cum ati ajuns la concluzia asta ?
Prescriptia asta ( e adevarat ca termenul curge in favoarea debitorului) e o sanctiune pt creditor ca uita de creantele sale si nu actioneaza in vreun fel sa le recupereze, nu scrie nicaieri ca nu ne mai platim facturile dupa 3 ani.
Concluzia e ca sunteti bun d eplata, ori negociati suma, ori va aparati la proces cu speranta ca instanta sa mai reduca din penalitati.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie o datorie? lgligor lgligor Din lina august 2009 nu am platit la creditor. Datoria a fost cumparata de o firma de recuperari. Sunt sunat de la aceasta firma foarte des. Ce sa fac in ... (vezi toată discuția)
Executare silita duduta28 duduta28 Buna ziua Am următoarea speta: In 2006 si 2006 am contractat 2 credite de nevoi personale pe care nu le am mai putut plati. In 2012 (iulie) am primit o ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii stat pmkarmen pmkarmen Stiti cumva daca dupa o anumita perioada de timp sau dupa cat timp se prescriu datoriile catre Trezorerie si in ce conditii? O baza juridica in care se ... (vezi toată discuția)