Buna ziua.Lucrez la stat si institutia noastra care este regie autonoma si apartine de Ministerul Agriculturii doreste sa ne scada perioada de lucru de la 8 la 4 ore din motive financiare.Va rog sa imi raspundeti la cateva intrebari pentru a ma lamuri ce inseamna reducerea programului:
-Astazi suntem in data de 7 iulie 2009, programul este momentan de 8 ore si noi am stat 8 ore la serviciu; Este legal sa ne faca AA incepand cu 1 iulie a.c. daca noi am venit 8 ore?
-Programul acesta de 4 ore este valabil pentru toti angajatii?
-Ce efecte poate avea programul de lucru redus asupra punctului de pensie ( cu cat la % scade acesta) si a vechimii in munca?
- La program de 4 ore se dubleaza si perioada de concediu de odihna ( visul vietii mele:innocent:)?
-Remuneratia in timpul co va fi tot jumatate?
-Daca imi iau cm in perioada cu 4 ore se plateste intreg sau 85% din salariu pe 4 ore?
-Este legal sa faca angajari respectiv sa prelungeasca sederea pensionarilor atata timp cat ei spun ca nu au bani si pe noi ne baga la 4 ore?
Va multumesc.:"> si va rog daca puteti sa imi comunicati (daca este posibil )si legile unde sunt specificate aceste reglementari) la 14.30 e sedinta mare si trebuie sa le aduc argumente deoarece sindicatul cam doarme-n front.
Modificare de program se face prin semnarea de care ambele parti a unui act aditional la contract.
Afecteaza si vechimea in munca si stagiul de cotizare la somaj si punctul de pensie.
concediu l de odihna va fi platit corespunzator la cele 4 ore.
conc medical se palteste cu media zilenica a veniturilor din ultimele 6 luni.