Buna seara,
Doresc sa va impartasesc situatia prin care trec, in vederea unei solutii favorabile. Iata speta:
Anul trecut, prin luna iulie, am depus o plangere la procuror impotriva unei persoane. Cazul a fost repartizat catre un organ de cercetare penala, iar acest organ de cercetare penala, a tot tras de timp cu cercetarile, iar eu vazand situatia cu privire la tragere de timp, in luna Mai a acestui an, am depus o plangere la procuror cu privire la tergivisarea cercetarilor penale efectuate de catre organul de cercetare penala.
In urma cu 3 zile, am primit de la parchet o scrisoare, in ea era o Ordonanta in care scrie ca organul de cercetare nu a tergivisat in cercetari.
In aceasta Ordonanta, nu mi s-a adus la cunostinta ca pot ataca aceasta ordonanta la prim-procuror conform art. 340 NCPP.
Care este pasul pe care trebuie sa il fac?
Am examinat NCPP, si, la art. 488 este prevazuta o cale de atac in contestatie, dupa cum urmeaza:
Art. 488 1
Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
Eu acum ce trebuie sa fac?
- Sa depun contestatie la instanta pentru accelerarea procedurii de cercetare?
- Sa depun plangere impotriva ordonantei procurorului la prim-procuror?
Cel mai recent răspuns:
Elisabeta Pora , Contabil
20:41, 21 Iunie 2023