avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere penala nesolutionata- procedura ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere penala nesolutionata- procedura ?

Buna seara,

Doresc sa va impartasesc situatia prin care trec, in vederea unei solutii favorabile. Iata speta:

Anul trecut, prin luna iulie, am depus o plangere la procuror impotriva unei persoane. Cazul a fost repartizat catre un organ de cercetare penala, iar acest organ de cercetare penala, a tot tras de timp cu cercetarile, iar eu vazand situatia cu privire la tragere de timp, in luna Mai a acestui an, am depus o plangere la procuror cu privire la tergivisarea cercetarilor penale efectuate de catre organul de cercetare penala.
In urma cu 3 zile, am primit de la parchet o scrisoare, in ea era o Ordonanta in care scrie ca organul de cercetare nu a tergivisat in cercetari.
In aceasta Ordonanta, nu mi s-a adus la cunostinta ca pot ataca aceasta ordonanta la prim-procuror conform art. 340 NCPP.

Care este pasul pe care trebuie sa il fac?

Am examinat NCPP, si, la art. 488 este prevazuta o cale de atac in contestatie, dupa cum urmeaza:
Art. 488 1
Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;


Eu acum ce trebuie sa fac?
- Sa depun contestatie la instanta pentru accelerarea procedurii de cercetare?
- Sa depun plangere impotriva ordonantei procurorului la prim-procuror?
Cel mai recent răspuns: Elisabeta Pora , Contabil 20:41, 21 Iunie 2023
~ Conținut șters la cerere ~
Nu s-a dispus nici o urmarire penala in cauza, de aceea am facut plangere in luna Mai la parchet pentru tragere de timp a organului de cercetare penala.
In urma acestei plangeri, am primit urmatorul raspuns al procurorului, asa cum este scris in Ordonanta pe care o redau mai jos:

In dosarul penal X se fac cercetari penale privind infractiunea prev. de art. 297 C.pen..
Examinand actele de la dosar, se constata ca organul de cercetare penala a procedat corect la solutionarea cercetarilor penale in cauza, nefiind posibilitatea sa ii fie aduse acuzatii de tergiversare a cercetarilor penale.
Fata de aceasta, avand in vedere dispozitiile art. 336 Cpp

DISPUN:

Respingerea cererii de tergiversare formulata de numita X.
Se comunica solutia petitionarei.


Acum intreb:

- Sa depun plangere impotriva acestei Ordonante de mai sus la prim-procurorul parchetului?
- Sa depun contestatie la instanta solicitand accelerarea procedurii de cercetare conform art. 488 NCPP ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2015
Narcisa_, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Vorbiti serios? Chiar nu exista nici o varianta admisibila? Atunci ce este de facut?

Imaginati-va ca ati fi in locul meu, depuneti o plangere penala si organul de cercetare penala nu ia nici o masura, nu cerceteaza mai nimic, si nici o solutie nu a dispus timp de aproape un an de zile.
Suparat(a) de tergiversare, ati depus o plangere la parchet cu privire la timpul in cercetarile efectuate de organul de cercetare penala.
Primiti apoi o ordonanta de la parchet, cu mentiunea aratata mai sus.

Ce ati face d-stra in aceasta situatie? Ati lasa lucrurile asa fara sa fie solutionata in vreun chip anume?
Unde se poate depune plangere pentru solutionarea cauzei de la plangerea pe care am depus-o in urma cu un an, de la care nici pana acum nu am primit un raspuns?


Din spusele dumneavoastră înțeleg ca ancheta se afla la nivel de urmărire penala. Prin urmare, plangerea de tergiversare formulata în baza art 488 NCPP se introduce la judecatorul de drepturi si libertati in scopul urgentarii procedurii.
Doar ordonanțele de clasare se pot ataca în baza art 340 alin (1) NCPP prin introducerea plângerii împotriva nesolutionarii/netrimiterii în judecata la instanta competenta COROBORAT cu art 339 alin (4) NCPP introducând plângere împotriva actelor procurorilor la procurorul ierarhic superior, după caz.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2023
Elisabeta Pora, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen stadiu de cercetare penala Narcisa_ Narcisa_ 1) De la data depunerii unei plangeri penale, organul de cercetare penala are un termen anumit pentru solutionare a cercetarii penale? In cat timp trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Am depus plangere impotriva unui individ care m a inselat pe ... dranka123 dranka123 Am depus plangere impotriva unui individ care m a inselat pe olx pe fata, anuntul prezenta un anumit laptop, am primit in colet un laptop de 10 ori mai ... (vezi toată discuția)
Durata cercetari penale. _Alin_ _Alin_ Am facut o plangere impotriva unei ord. a procurorului. Instanta (jud. de cam. preliminara) mi-a admis plangerea si a trimis cauza catre parchet pentru ... (vezi toată discuția)