avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termenul de soluționare a urmaririi penale.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Termenul de soluționare a urmaririi penale.

Dupa ce judecatorul de camera preliminara admite plangerea impotriva ordonantei procurorului, trimițând cauza din nou la procuror spre a completa urmarirea penală, fără ca judecatorul de camera preliminară să indice termenul pana la ce dată au obligația procurorii să completeze cercetările penale, in cat timp trebuie efectuate completarea cercetarilor penale?

Sau in cazul in care se tergiviseaza cu urmarirea penala ce trebuie completata de catre procuror, in cat timp se poate face o contestatie la instanta pentru urgentarea solutionarii dosarului de urmarire penala?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:06, 20 Noiembrie 2016
In ceea ce priveste depasirea unui termen rezonabil in procesul penal exista dispozitii in codul de pr. pen., respectiv art. 488^1 Contestaţia privind durata procesului penal.
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;


Cat privestecompetenţa de soluţionare, este reglementata in art. 488^2
(1) Competenţa de soluţionare a contestaţiei aparţine după cum urmează:
a) în cauzele penale aflate în cursul urmăririi penale, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă;
b) în cauzele penale aflate în cursul judecăţii sau în căile de atac, ordinare ori extraordinare, instanţei ierarhic superioare celei pe rolul căreia se află cauza.
Domnule Trandafir2, dacă am depus plangere la parchet in urma cu 1 an si 7 luni, apoi procurorul a clasat ordonanta, pe care ulterior am atacat-o la procurorul sef si la instanta, iar judecatorul de camera preliminara mi-a admis plangerea impotriva ord. procurorului in urma cu 4 luni de zile, iar de atunci nu am primit nici un raspuns de la parchet, am dreptul sa fac contestatie la instanta in baza art. 488^1 Contestaţia privind durata procesului penal.?
3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;

Deci au trecut 1 an si 7 luni de la inceperea urmaririi penale, considerati ca am dreptul de a face contestatie privind durata procesului?
Sau trebuie sa fac contestatie privind durata procesului dupa ce va trece 1 an de la data cand judecatorul de camera preliminara mi-a admis plangerea impotriva ord. procurorului?
Debutul procesului penal este marcat de ordonanta prin care sa dispus inceperea urmaririi penale in urma cu un an si 7 luni, astfel incat termenul in discutie curge de la acel moment si nu de la admiterea plangerii de catre judecatorul de camera preliminara.
In principiu, puteti introduce contestatia la judecatorului de drepturi si libertati, o motivati corespunzator si vedeti ce se intampla. Puteti sa va intemeiati si pe art.8 cod pr.pen. cu textul
Caracterul echitabil şi termenul rezonabil al procesului penal
Organele judiciare au obligaţia de a desfăşura urmărirea penală şi judecata cu respectarea garanţiilor procesuale şi a drepturilor părţilor şi ale subiecţilor procesuali, astfel încât să fie constatate la timp şi în mod complet faptele care constituie infracţiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil.
Contestatie durata proces am mai facut dupa ce a trecut un an de zile de la inceperea urmaririi penale, adica in urma cu in urma cu 7 lunidespre care nu am mai scris in subiect, iar judecatorul de drepturi si libertati, a dat ordin parchetului sa solutioneze prin urgenta si sa-mi comunice solutia, parchetul mi-a comunicat ordonanta, si fiindca nu mi-a convenit solutia adoptata, am atacat din nou la procuror ierarhic si apoi la instanta, iar asa cum am spus mai sus, judecatorul de camera preliminara mi-a admis plangerea impotriva ord. procurorului, a trimis cauza la parchet pentru completarea urmaririi penale, de atunci au trecut 4 luni si nu s-a mai miscat nimic.

Mai trebuie sa fac din nou o alta noua contestatie durata proces din moment ce am mai facut o data dupa ce trecuse un an de zile de la inceperea urmarii penale?
Tarzan2012 a scris:

Mai trebuie sa fac din nou o alta noua contestatie durata proces din moment ce am mai facut o data dupa ce trecuse un an de zile de la inceperea urmarii penale?

Din punct de vedere procesual nu aveti alta solutie. Faptul ca inca nu s-a solutionat este un motiv in plus sa motivati contestatia, si asa cum am spus este important cum o motivati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen contestatie tegiversare u.p. Narcisa_ Narcisa_ Instanta a admis plangerea si a trimis dosarul la parchet unde a dispus inceperea U.P. De la data de cand dosarul se afla la parchet, au trecut 9 luni de ... (vezi toată discuția)
Durata cercetari penale. _Alin_ _Alin_ Am facut o plangere impotriva unei ord. a procurorului. Instanta (jud. de cam. preliminara) mi-a admis plangerea si a trimis cauza catre parchet pentru ... (vezi toată discuția)
Termen stadiu de cercetare penala Narcisa_ Narcisa_ 1) De la data depunerii unei plangeri penale, organul de cercetare penala are un termen anumit pentru solutionare a cercetarii penale? In cat timp trebuie sa ... (vezi toată discuția)