Ma tenteaza sa cumpar un apartament de 3 camere al carui pret depaseste plafonul de 85,000E+tva.
Propunerea dezvoltatorului a fost sa declaram in contractul de V-C valoarea ca fiind 85k+tva (pt a ma incadra la tva 5%), urmand ca diferenta de bani sa i-o platesc direct lui.
Pentru diferenta de bani cum as putea eu sa ma acopar, sa fac un act din care sa reiasa ca, totusi, eu am platit acei bani.
Exista vreo sansa ca dupa incheierea contractului de V-C, vanzatorului sa ma poata da in judecata fiindca a fost pretul apt. prea mic (am auzit un caz de genul asta), urmand ca mai apoi sa-mi returneze doar suma din acte?
La ce alte riscuri m-as putea expune daca urmez calea propusa de dezvoltator?
Exista riscul ca pretul din contractul de V-C sa fie calificat de catre instanta ca nefiind real ori ca fiind neserios, Titlul fiind susceptibil de anulabilitate.
Cel mai bine ar fi sa evitati acest gen de situatii si sa platiti pretul integral si la valoarea lui reala (chiar daca sunt niste bani in plus - 24% TVA).
P.S. Desfiintarea retroactiva a contractului ca urmare a rezolutiunii atrage restituirea prestatiilor in conditiile art. 1635 si urm. C. civ., precum si plata unor daune-interese in conditiile reglementate prin Sectiunea a 4-a „Executarea prin echivalent” din Capitolul II „Executarea silita a obligatiilor” al Titlului V „Executarea obligatiilor” din Cartea a V-a „Despre obligatii” din Codul civil (art. 1530 – 1548).
Si in ce conditii s-ar putea ajunge intr-un asemenea caz in instanta? Vanzatorul practic semneaza contractul de VC cu suma de 85k; se mai poate intoarce impotriva mea in instanta, ulterior, din moment ce a semnat contractul, sau cum?