avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5% Vs. 24%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5% Vs. 24%

Buna ziua,

Ma tenteaza sa cumpar un apartament de 3 camere al carui pret depaseste plafonul de 85,000E+tva.
Propunerea dezvoltatorului a fost sa declaram in contractul de V-C valoarea ca fiind 85k+tva (pt a ma incadra la tva 5%), urmand ca diferenta de bani sa i-o platesc direct lui.

Pentru diferenta de bani cum as putea eu sa ma acopar, sa fac un act din care sa reiasa ca, totusi, eu am platit acei bani.

Exista vreo sansa ca dupa incheierea contractului de V-C, vanzatorului sa ma poata da in judecata fiindca a fost pretul apt. prea mic (am auzit un caz de genul asta), urmand ca mai apoi sa-mi returneze doar suma din acte?

La ce alte riscuri m-as putea expune daca urmez calea propusa de dezvoltator?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: EQUANT , utilizator 23:39, 13 Iulie 2015
Exista riscul ca pretul din contractul de V-C sa fie calificat de catre instanta ca nefiind real ori ca fiind neserios, Titlul fiind susceptibil de anulabilitate.
Cel mai bine ar fi sa evitati acest gen de situatii si sa platiti pretul integral si la valoarea lui reala (chiar daca sunt niste bani in plus - 24% TVA).

P.S. Desfiintarea retroactiva a contractului ca urmare a rezolutiunii atrage restituirea prestatiilor in conditiile art. 1635 si urm. C. civ., precum si plata unor daune-interese in conditiile reglementate prin Sectiunea a 4-a „Executarea prin echivalent” din Capitolul II „Executarea silita a obligatiilor” al Titlului V „Executarea obligatiilor” din Cartea a V-a „Despre obligatii” din Codul civil (art. 1530 – 1548).
Si in ce conditii s-ar putea ajunge intr-un asemenea caz in instanta? Vanzatorul practic semneaza contractul de VC cu suma de 85k; se mai poate intoarce impotriva mea in instanta, ulterior, din moment ce a semnat contractul, sau cum?
Am renuntat la idee pana la urma, multumesc pt gazduire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare act vanzare-cumparare cu uzufruct viager lacatusuilie lacatusuilie Acum 7 ani am cumparat într-o comună, cu suma de 10.000 ron(100.000.000 lei)un teren intravilan şi doua anexe (grajd şi magazie) şi am dat dreptul ... (vezi toată discuția)
Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Clauza antecontract vc "prima casa" sacredfaith666 sacredfaith666 Buna ziua, sunt pe cale de a incheia un antecontract cu un dezvoltator imobiliar. Mi-au prezentat antecontractul (Promisiunea) in varianta model si nu sunt ... (vezi toată discuția)