avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazier judiciar-reabilitare inainte de implinirea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazier judiciar-reabilitare inainte de implinirea termenului de incercare?

Se poate din intamplare sau cunoasteti vreo situatie in care in cazul unei suspendari a executarii pedepsei cazierul sa devina curat mai devreme cu cateva luni, merita incercata solicitarea acestuia pana la expirarea termenului de incercare.....exista vreo sansa in acest sens?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:44, 6 Iulie 2015
Nu exista aceasta posibilitate, trebuie sa asteptati sa expire termenul de incercare.

Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."

Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Dupa patru ani de la ramanerea definitiva a hotararii opereaza reabilitarea.

Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.

Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.

Succes.
Stoica Ioana a scris:

Dupa patru ani de la ramanerea definitiva a hotararii opereaza reabilitarea.
Succes.

Termenul de incercare ar putea fi de 4 ani doar daca ati fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei ( cu aplic art 81. c.pen. din vechiul cod penal), pentru ca doar in acest caz termenul de incercare ar fi de 4 ani. ( 2 ani pedeapsa aplicata plus 2 ani interval de timp prev.de art 82 c.pen.)

Intr-un topic mai vechi vorbiti de o condamnare de 2 ani si 6 luni, ori daca pedeapsa aplicata este de 2 ani si 6 luni, termenul de incercare este de 4 ani si 6 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Tot in acelasi topic ne-ati intrebat daca va puteti reabilita inainte de termenul de 2 ani 6 luni, ceea ce ma duce cu gandul si la o alta posibilitate si anume aceea ca in fapt pedeapsa aplicata sa fie de 6 luni si atunci datele problemei sunt altele, adica avem 6 luni plus 2 ani, deci un termen de incercare de 2 ani si 6 luni calculat de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Am facut aceste precizari pentru a va arata ca termenul de incercare difera ca si perioada in functie de cuantumul pedepsei aplicate.
Oricum in oricare din variante o cerere formulata inainte de expirarea termenului de incercare este sortita esecului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea de drept in cazul unei ped. pentru furt cu suspendarea conditionata a executarii adriancrisan adriancrisan Buna ziua Am o nelamurire in privinta reabilitarii de drept si va rog sa ma ajutati daca puteti cu informatii despre acest caz in special data la care ar ... (vezi toată discuția)
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei- termen de incercare/reabilitare alexbz alexbz buna ziua si am si eu o ? am de ispasit o pedeapsa cu suspendare de 2 ani si 4 ani de incercare pentru complicitate furt, cand implinesc cei 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea cazier judiciar- pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. iulianm83 iulianm83 pe 05 07 2011 a ramas definitiva o hotarare prin care am fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de 2 ani .Cand imi pot ... (vezi toată discuția)