avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cred ca lucrez fara contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cred ca lucrez fara contract de munca

Buna Ziua,

As avea nevoie de putin suport. Lucrez de 2 zile la un restaurant, dar nu sunt sigur ca voi fi platit. De ce nu sunt sigur de asta ? Motivul principal e ca nu am primit o copie dupa contract, desi am facut o cerere Verbala, deci Nu scrisa, in sensul asta, inca de la semnarea contractului. E drept ca mi-au zis ca voi primi o copie, dar peste o saptamana. Acest lucru mi s-a parut ciudat si imi pare mai ciudat, mai ales acum dupa ce am citit pe net unele lucruri despre revisal si articolul acesta: www.avocatnet.ro/content/art...

Mai mult, tin minte ca in contract se mentiona ca trebuie sa primesc o copie inainte de a incepe lucrul, sau poate gresesc ... poate scria ca angajatul va incepe lucrul dupa ce primeste copie la contract ... oricum era ceva de genul celor doua texte ... amandoua au cam acelasi sens.

Ce pot face ca sa evit sa lucrez neplatit, in cazul in care suspiciunile mele sunt indreptatite ?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 6 Iulie 2015
Art. 16 alin. 3 Codul Muncii:
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Obligatia angajatorului de a inmana salariatului un exemplar al contractului individual de munca anterior inceperii activitatii. Aceasta obligatie nu reprezinta o conditie de valabilitate a contractului.
Art. 260 alin. 1 lit. p) Codul Muncii: constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte: p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

Preferabil ar fi sa mai asteptati promisiunea "de o saptamana".
cosminiancu123

Preferabil ar fi sa mai asteptati promisiunea \"de o saptamana\".


asa ma gandeam si eu sa fac, ori eventual sa le cer sa ma plateasca la sfarsitul fiecarei zilei pana ce primesc contractul :)

faptul ca mi-ai aratat acele pasaje din lege ma ajuta foarte mult si bineinteles ma ajuta sa stiu ca mai este cineva care gandeste ca si mine, cel putin la fel de mult ... asadar, multumesc cosminiancu123

inca o intrebare: contractul fara stampila de la itm este nul, asa-i ?
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2015
xtreme07, utilizator
Valabilitatea unui contract nu este data de aplicarea sau neaplicarea unei stampile.

Art. 1246 alin. (1) C.civ. dispune că „orice contract încheiat cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă este supus nulităţii, dacă prin lege nu se prevede o altă sancţiune”.

In art. 1179 C.civ. sunt enumerate conditiile esentiale necesare pentru validitatea unui contract :
1. capacitatea de a contracta;
2. consimtamantul partilor;
3. un obiect determinat si licit;
4. o cauza licita si morala.

Sper sa nu gresesc, dar nu se mai trece de ceva vreme stampila ITM pe contract, ele nu se mai inregistreaza fizic la ITM, ci numai prin programul Revisal. Dupa transmiterea Revisal, firma primeste un cod unic de inregistrare la ITM, care reprezinta dovada inregistrarii registrului.
xtreme07 a scris:

[.....

inca o intrebare: contractul fara stampila de la itm este nul, asa-i ?


Incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca, contracte individuale de munca si nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si incetarea acestora. Acestea se transmit in format electronic, in registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.

In situatia in care ati semnat c.i.m. si nu ati primit niciun exemplar, atunci puteti sesiza ITM-ul si/sau Inspectia muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca fara semnatura si stampila angajatorului ionutciprian ionutciprian am si eu o intrebare acum ceva timp ma-m anjajat la o fabrica de paine si am semnat contractul dar se pare ca cel pe care al am eu nu are stampila firmei si ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca user123456 user123456 M-am angajat in 29 mai la o firma, am dus toate actele necesare, dar nu am semnat nici un contract de munca. De la firma mi se spune ca am un contract pe ... (vezi toată discuția)
Stampila gresita pe contract artpaso artpaso Buna ziua, Daca pe un contract este aplicata stampila altei societati comerciale poate fi considerat nul? Daca da,care este legea care reglementeaza acesta ... (vezi toată discuția)