avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune fara a fi chemati toti mostenitorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune fara a fi chemati toti mostenitorii

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema legata de mostenire:
Fratele bunicului meu a decedat in razboi ( ‘45). Bunicul( tatal mamei) a decedat ulterior in ’87.Fratele bunicului nu a avut copii cu sotia supravetuitoare care a trait pana in ’96, iar dupa moartea ei, de mostenire /succesiune s-a ocupat fiul sorei ei ( a fost prima data cand a venit acolo) si care a vandut mai departe tot in acea perioada.Nu stiu daca actul de proprietate eliberat in perioada de dupa anul ’90 era trecuta doar ea sau nu ( dupa registrul agricol) desi bunurile erau mostenirea sotului decedat.
Mentiunez ca la mostenire nu a fost citata mama si nici un alt mostenitor de pe linia barbateasca (fratii defunctului), cum pot afla in ce fel s-au intocmit actele de mostenire si implicit cel de vanzare cumparare? In cel fel le pot contesta? Au fost necesari martori din localitate care sa”confirme “ ca nu mai sunt alti mostenitori la intocmirea actului de mostenire?
Exista posibilitatea ca sotia upravietuitoare, sa fi vandut inainte de deces? Putea face acest lucru fara mostenitori?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:47, 7 Iulie 2015
1) Sunteti sigur ca bunicul dvs. nu a renuntat la mostenirea dupa fratele lui?
2) De ce din '45 si pana in '87, bunicul dvs. nu si-a revendicat dreptul la mostenirea dupa fratele lui? Sa se fi dus peste vaduva de razboi si sa isi ceara drepturile. Nu?


Lucian2013 a scris:
fiul sorei ei ( a fost prima data cand a venit acolo) si care a vandut mai departe tot in acea perioada.

Ce anume a vandut?


Lucian2013 a scris:

Exista posibilitatea ca sotia upravietuitoare, sa fi vandut inainte de deces? Putea face acest lucru fara mostenitori?

DA, a existat posibilitatea respectiva, la vremurile alea se putea orice. Vanzare cu chitanta de mana si gata.
Bunicul nu a renuntat si nici nu s-a dus peste cumnata lui sa isi ceara drepturile deoarece nu a vrut sa o deranjeze si sa o faca sa se simta amenintata, considerand ca este o femeie singura si fara ajutor, mergand pe ideea ca urmasii daca vor ceva sa se zbata.
Fiul sorei ei (la care a ajuns proprietatea prin mostenire ) a vandut la un vecin de acolo proprietatea respectiva - la care eu fac referire.
Problema mea nu este de a cere ceva anume ci doar sa inteleg si sa vad cum au intocmit actele de mostenire si de vanzare cumparare, eu cred ca a avut nevoie de martori din zona care sa "confirme" ca nu exista alti mostenitori cu drept desi in zona se stia situatia si gradele de rudenie, iar mama si altii cu acelasi drept nu au fost citati si nu au renuntat in nici un fel.
Daca intr-adevar au fost martori vreau sa aflu cine. exista vre-o procedura prin care pot accesa acele documente actul de mostenire si contractul de vanzare cumparare?
Iar daca ele nu reflecta legea de la acea vreme vreau sa le contest!
Nici macar nu s-a stiut de faptul ca se doreste a se face succesiunea asa repede, cand s-a aflat era prea tarziu, mama afland nu a mai dorit la acea vreme sa intre in procese fiind bolnava iar eu i-am respectat dorinta.
Ok inteleg vanzare cu chitanta de mana facuta chiar in perioada cand traia, dar cum poti vinde ceva daca nu iti apartine in totalitate?
Poate eu ma insel si totul a fost facut by the book (mai greu dar e posibil) iar atunci voi sta impacat, dar nu vreau sa ma gandesc ca merg pe strada, de buna credinta dau buna ziua la acei martori, iar ei sa fi "confirmat" anterior cele mentionate de mine.
Va multumesc!
In ce judet este patrimoniul?
Dambovita
Da, ma gandeam ca este in Sud unde regimul de carte funciara a fost deficitar.

Ce sa va zic, problema dvs. poate fi analizata in detaliu, pe ani si acte normative incidente diferitelor perioade. Este un studiu practic, este de munca. Poate cineva va face treaba asta (eu nu). Dpmdv, fara sa intru in detaliu, a fost posibila vanzarea patrimoniului cu chitanta de mana si pe baza actelor administrative eliberate de primarie precum ca s-a platit impozitul zeci de ani si pe baza unor titluri de proprietate incidente fie unui mod originar de dobandire, fie unuia derivat, nici nu stim exact de care, la fel trebuie precizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am si eu o incalceala cu un teren. sper sa ma poata ... EEliss EEliss Buna ziua. Am si eu o incalceala cu un teren. Sper sa ma poata lamuri cineva Bunicul meu a decedat avand doar doi baieti Cei doi frati , in 1998 (sau 1993), ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate ...chitanta de mana,fara succesiune prefe prefe buna ziua as avea si eu o intrebare ...sau mai multe de fapt in anul 1975 un imobil a fost dobandit de tata si fiu,in cote egale (50%)cu chitanta de mana ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune- terenuri vandute cu " chitanta de mana" monalisa16 monalisa16 Buna ziua, Vrem sa facem succesiunea dupa mama decedata in 1994,dar in certificatul de mostenitor se precizeaza numai cota de care beneficiem fiecare dintre ... (vezi toată discuția)