avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu acordul partilor sub influenta SANTAJULUI ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu acordul partilor sub influenta SANTAJULUI si a AMENINTARII

Buna seara. Am si eu o intrebare. Astazi am fost fortat sa imi dau demisia, amenintat si santajat de cele 4 persoane cu care eram in incapere, ca daca nu imi semnez demisia ma vor actiona in judecata, ma vor trece cu indisciplina in CIM si alte cele amenintari, nu voalate, ci directe, cu trantit foaia alba si pix in mana. (da, in 2015 inca se mai practica asa ceva). Motivul a fost unul extrem de pueril si anume un consum mai mare la masina companiei si suspiciunea de frauda. Imi faceau fel de fel de calcule in fata, eronate, incercam sa le explic ca cifrele lor sunt gresite, deoarece eu am pastrat toate bonurile de motorina (obicei mai vechi, pentru prima data se pare si folositor). Au spus ca calculele mele nu mai au niciun rost, ca ei sunt decisi, ca pierdem timpul, etc. Am incercat sa le spun ca vreau sa ma consult cu un avocat dar au refuzat, spunand ca vor incepe demersurile daca nu semnez. Le-am explicat ca este dreptul meu insa se faceau ca nu aud. Le-am zis ca in acest caz, s-ar preta maxim un avertisment, un calcul mai amanuntit poate si daca se constata ca am cutreierat tara prea mult in timpul meu liber, tragem linie si acopar imensa paguba de 2-3000 ron. Nici asta nu au vrut sa accepte. Concluzie: s-au folosit de un fals motiv, nu au dat niciun avertisment, nu a avut pana acum loc nicio discutie in care cineva sa ma traga de maneca... pur si simplu m-am simtit vanat! Din pacate am semnat demisia deoarece m-am gandit ca imi pot pune bete in roate la urmatorul angajator, insa acum sunt decis sa merg pana in panzele albe sa-mi fac dreptate deoarece acest gen de oameni nu merita nicio picatura de compasiune!
Cel mai recent răspuns: vladgeorge , utilizator 07:27, 7 Iulie 2015
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Pai si daca cer in instanta anularea demisiei, cam care ar fi sansele sa o si obtin ? Tine de capacitatea avocatului meu ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in situatia in care exista un contract de munca pe ... Edwinn Edwinn Buna ziua, in situatia in care exista un contract de munca pe perioada determinata de un an si managerul astazi comunica faptul ca de la 1 august va inceta ... (vezi toată discuția)
Se incearca depunerea demisiei prin intimidare Elsa60 Elsa60 Astazi, angajatorul mi-a inmanat o coala alba pentru a-mi scrie demisia , dintr-un motiv pueril. Am refuzat acest lucru fara a cunoaste motivele reale ale ... (vezi toată discuția)
Contract de munca popescupopescu123 popescupopescu123 Buna ziua! Lucrez la o firma unde suntem 3 angajati ca lucratori comerciali, de ceva timp managera zonala tot vine in vizita si me ameninta voalat ca ne da ... (vezi toată discuția)