Am primit spre studiu un contract de vanzare si distributie de la un potential partener ungur al societatii pentru care lucrez. E ceva nou pentru mine. Nu am experienta pe acest domeniu ci doar notiunile ramase din facultate. Propunerea de contract contine niste clauze generale, conditii privind furnizarea si termene de plata, produse concurente (apropo de legea 21/1996), stocuri si conditii de depozitare, raportari, autorizatii, loturi, marci, restrictii la export, conditii de incetare ale contractului, cauza de forta majora -cred ca am pus cam tot. Nu sunt stipulate obligatii clare ale partilor !!! Se doreste de catre potentialul partener ca interpretarea si guvernarea contractului sa fie facuta in conformitate cu legislatia ungara!!
Nu cred ca propunerea de contract trimisa este cea mai buna pentru societatea mea asa incat primesc orice fel de sugestii. Daca cineva are un model de contract de acest gen poate sa trimita mesaj privat. Multumesc.
Ti-am transmis mesaj privat. Daca nu te ajuta suficient, iti recomand sa incerci sa faci rost de legislatia ungara despre care se mentioneaza in contract.
cirmos79@yahoo.com
Lucrez intr-o firma de distributie.
In afara de INCOTERMS trebuie sa aveti in vedere si Legea nr.112/1995 , este foarte important locul incheierii contractului , cine executa transportul , cine se obliga sa plateasca taxele , accizele , TVA-ul . Ar fi bine sa perfectati contractul si in limba engleza avand in vedere faptul ca litigiile sunt de competenta Arbitrajului de la Londra .
Incercati sa perfectati/negociati contractul in sensul apararii intereselor societatii dumneavoastra . ATENTIE - Ungurii sunt foarte buni negociatori , poate cei mai buni din Europa .
In primul rand scoate-ti INCOTERMS 2000 si vezi ce obligatii/drepturi se stabilesc pt fiecare parte in conditiile CIP.
In al doilea rand, vad ca furnizorul a ales ca solutionarea unui eventual litigiu sa fie intr-un loc neutru, deci nici in rom nici in ungaria.Aici e chestie de negociere.Poate accepta ca locul de arbitraj sa fie in romania, insa este mai dificil.In ceea ce priveste limba contractului, se poate face in ambele limbi-rom si maghiara-insa cu traducere autorizata dintr-o lb in alta.
A, si sa nu uit: nu sunt stabilite obligatii clare ale partilor deoarece acestea sunt trecute in Incoterms 2000-CIP (iar daca au prevazut aceasta conditie ,se stiu care sunt fara a mai fi nevoie sa le transcrie)
Infiintare filiala
scorus69
Buna ziua
am si eu niste nelemuriri
-in actul constitutiv al unei filiale in Romania in care societatea mama este straina obiectul de activitate trebuie sa ... (vezi toată discuția)