avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anulare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anulare pensie alimentara

In urma divortului dintre parintii mei, tatal meu a ramas cu obligatia de a-mi acorda pensie alimentara, care vine prin posta pe numele mamei. Ca un mic detaliu intermediar, suma pensiei a fost marita intre timp. Anul trecut in urma terminarii liceului m-am inscris la facultate (deci exista continuitate intre liceu si facultate), apoi m-am casatorit, si am luat numele sotului. Dupa primul semestru, mi-am retras dosarul de la facultate. Luna trecuta tatal meu, stiind ca nu mai sunt la facultate si ca m-am casatorit, a deschis proces, chemandu-ma in judecata, in privinta anularii dreptului de a mai primii pensie alimentara, cu motivul ca eu m-am castaorit si pretinde ca in momentul de fata sotul ma intretine si el, tatal meu, nu mai trebuie sa imi dea pensie alimentara.
Vreau sa stiu daca am vreo posibilitate sa obtin castig de cauza si sa primesc pensia alimentara in continuare in conditiile in care vreau sa ma inscriu din nou anul acesta la alta facultate si sa continui studiile.

Am cateva intrebari cu privire la aceasta situatie:
1) Asa cum spuneam pensia vine pe numele mamei mele (atunci cand au divortat eu eram inca minora), dar tatal meu m-a chemat pe mine in judecata. Nu ar fi trebuit sa o cheme pe mama mea in judecata?

2)In citatia pe care mi-a trimis-o, adresa la care locuiesc pe care a specificat-o nu corespunde cu cea din buletin. Ma pot lega de aceasta chestie in vre-un fel?

3) Daca ma inscriu din nou la faculate, am in continuare dreptul sa primesc pensie, sau datorita faptului ca am intrerupt studiile mi-am pierdut dreptul de a mai primii pensia alimentara? (tin sa precisez ca am vrut sa ma transfer dar puteam doar in cadrul aceleasi facultati, si eu vroiam sa trec la alta faculate, in cadrul aceleasi universitati)

4)Daca cumva nu e problema ca am intrerupt studiile si acum le incep din nou, cum pot sa raspund in instanta la motivul pe care l-a invocat tatal meu, cum ca sotul ma intretine acum si el nu mai e obligat sa imi plateasca pensia alimentara. Exista vreo lege in aceasta privinta care sa ii dea lui castig de cauza?

5) Spuneam la inceput ca pensia s-a marit intre timp in ideea ca el a specificat in acea chemare pe care mi-a trimis-o acasa prima suma care a fost stabilita, si intre timp pensia s-a marit in urma unei cereri pe care a depus-o mama mea. Poate fi si acesta un detaliu de neconcordanta intre situatia actuala si situatia pe care a prezentat-o el de care m-as putea lega macar pentru a prelungi judecata?

In cazul in care ma aflu, daca cumva nu pot sa am castig de cauza in vre-un fel, pot macar cumva sa lungesc procesul pentru a mai obtine pensia alimentara macar pana se termina procesul?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:28, 8 Iulie 2015
1) nu, cu dvs se judeca pt ca dvs beneficiati de pensie si pt ca sunteti majora acum.
2) nu, va citeaza unde locuiti, important e sa stiti de judecata, asta e rolul citarii. Daca va cita cu rea crednta unde nu locuiati, era altceva. Apoi, e interesul dvs sa va aparati.
3) aveti dreptul sa primiti pensie daca urmati cursurile unei facultati si nu va intretineti prin munca. Problema e ca intr-adevar, sotii isi datoreaza intretinere, asa ca daca sotul are de munca si isi intretine familia, dvs nu mai sunteti in stare de nevoie cat sa cereti si tatalui pensie.
Ramane la aprecierea instantei.
Nu aveti niciun interes sa prelungiti judecata, daca va castiga, va trebuie ca banii nedatorati sa ii dati inapoi.
Iar acum, nici nu sunteti studenta, ce vreti sa faceti pe viitor, nu conteaza in acest proces.
Inscrieti-va ca sa puteti depune adeverinta la dosar.
gi-jane2 a scris:

Nu aveti niciun interes sa prelungiti judecata, daca va castiga, va trebuie ca banii nedatorati sa ii dati inapoi.
Iar acum, nici nu sunteti studenta, ce vreti sa faceti pe viitor, nu conteaza in acest proces.
Inscrieti-va ca sa puteti depune adeverinta la dosar.


De cand ar fi posibil sa fiu nevoita sa-i dau banii inapoi? De cand s-a deschis procesul? Sau de cand se constata ca nu trebuia sa mai primesc pensie?

La proces cred ca trebuie sa ma prezint pana pe 20 iulie (am primit instiintarea acasa pe 25 iunie si spune in ea ca am 25 de zile la dispozitie sa ma prezint la judecatorie, presupun ca pana la 20 iulie), si inscrierile la facultate incep de pe 20 iulie. Totusi, conteaza ca ma inscriu din nou la faculate daca eu am intrerupt studiile de anu trecut si pana acum?

Astept pareri in continuare, multumesc!

Raffaello a scris:

La proces cred ca trebuie sa ma prezint pana pe 20 iulie (am primit instiintarea acasa pe 25 iunie si spune in ea ca am 25 de zile la dispozitie sa ma prezint la judecatorie, presupun ca pana la 20 iulie), si inscrierile la facultate incep de pe 20 iulie. Totusi, conteaza ca ma inscriu din nou la faculate daca eu am intrerupt studiile de anu trecut si pana acum?

Nu trebuie sa va prezentati pana pe 20 iulie la proces, iar in adresa comunicata de instanta nu se mentioneaza faptul ca aveti 25 de zile sa va prezentati la judecatorie, ci cu totul altceva si anume ca aveti un termen de 25 de zile in care sa formulati intampinare, intampinare care este prevazuta de disp.art 205 din n.cod de proc.civila
Art.205
Scopul şi cuprinsul întâmpinării
(1) Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul se apără, în fapt şi în drept, faţă de cererea de chemare în judecată.
(2) Întâmpinarea va cuprinde:
a) numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa pârâtului ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, dacă reclamantul nu le-a menţionat în cererea de chemare în judecată. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător. Dacă pârâtul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
b) excepţiile procesuale pe care pârâtul le invocă faţă de cererea reclamantului;
c) răspunsul la toate pretenţiile şi motivele de fapt şi de drept ale cererii;
d) dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere, dispoziţiile art. 194 lit. e) fiind aplicabile în mod corespunzător;
e) semnătura.

Dupa ce instanta va fixa termenul de judecata, se va comunica o citatie cu data la care trebuie sa va prezentati la proces.





Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu trebuie sa dati bani înapoi dacă tata nu cere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua cla2012 cla2012 buna ziua, as avea si eu o intrebare la care sper ca imi poate raspunde cineva...acum cateva zile am primit o citatie de la \"tatal meu\" precum vrea sistarea ... (vezi toată discuția)
Model de intampinare M. V. M. V. Buna ziua! Ma puteti ajuta, va rog frumos, cu un model de intampinare pentru majorarea pensiei de intretinere? Eu urmez un al doilea master la o facultate de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu marirea unei pensii alimentare iulian_simplu iulian_simplu Buna ziua. Vreau sa va cer si eu un sfat in legatura cu o pensie alimentara. Eu in varsta de 22 de ani student in Iasi beneficiez de o pensie alimentarea ... (vezi toată discuția)