avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... refuz plata casier asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

refuz plata casier asociatie

Buna ziua, am si eu o (alta problema ) pe care vreau sa o clarific. Am primit o cerere de la un propietar prin care ma roaga ( in calitate de presedinte) sa ii aprob cererea de a nu mai participa financiar la plata salariului casierului deoarece achita intretinerea prin banca si astfel plateste un serviciu de care nu beneficiaza....A ales aceasta solutie deoarece nu poate achita intretinerea pana la sfarsitul lunii curente in conditiile in care ultima zi de plata prin casierie este ultima zi a lunii, in timp ce prin banca s-a lasat o "portita", in sensul ca se poate achita pana pe 10 ale fiecarei luni. Au fost discutii si in comitet legate de aceasta discrepanta, in sensul ca s-a spus ca ,in acest fel , "pentru unii suntem muma iar pentru altii suntem ciuma"...dar s-a permis aceasta decalare tocmai in ideea ca astfel mai putem incasa bani pentru plata utilitatilor. Acum insa , ne trezim cu asemenea cereri si, in situatia aceasta, mai sunt aproximativ 10 persoane ( care achita prin banca si pot sa urmeze exemplul). Este normal? Eu i-am respins cererea pentru ca alegerea modalitatii de plata este a propietarului. Dar este corect,este legal? Am mers pe ideea ca maine, poate ma trezesc cu o cerere prin care mi se spune ca nu este de acord ca, din fondul lui de rulment sa plateasca datoria altuia....(cu toate ca legea tocmai pentru aceasta a instituit fondul de rulment) lucru care poate parea normal atata timp cat omul isi plateste darile la zi si poate face eforturi in acest sens in timp ce pe altul il doare in cot si ii sfideaza pe toti... Intrebarea mea este daca, in acest caz, trebuie sa il absolv de la plata cotei ce ii revine pentru salariul casierului asociatiei. Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:03, 10 Iulie 2015
HG nr 1588/2007 art 12 c) sa contribuie la constituirea mijloacelor banesti si materiale ale asociatiei de proprietari si sa achite în termenul stabilit cota de contributie care le revine în cadrul cheltuielilor asociatiei de proprietari;

ART. 32
(1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor
asociatiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de
contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente
fondurilor din asociatia de proprietari.
ART. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu
privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de
întretinere, service, reparatii si, dupa caz,de consolidare, reabilitare, eficienta energetica,
modernizare la partile de constructii si instalatii aflate în si pe proprietatea comuna, astfel
cum este descrisa în cartea tehnica a constructiei si în acordul de asociere: subsolul;
conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, încalzire, energie
electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul -partea de
instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de
evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele
asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat
al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator,
electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor
asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv
si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte
servicii administrative catre proprietatea comuna.


Dispozitia mentionata prevede obligatia proprietarului de achita parti comune-inclusiv indemnizatie casier- fara a dispune exceptii ,conditionat de interesul proprietarului
@hero

Nu este normal sa faceti exceptii, in primul rand pentru ca acestea constituie precedente si o sa va treziti cu tot felul de cereri de abordari personale.

Pe de alta parte nu inteleg, poate ne explicati dv., de ce conditionati plata in numerar la casierie numai pana la sfarsitul lunii? In mod normal ar trebui sa va fixati un program saptamanal de incasari si pe acesta sa-l respecte casierul indiferent ce se intampla cu editarea listelor de intretinere, platile facturilor, depuneri in banca sau alte socoteli.
Dv. aveti tot interesul sa incasati cat mai multi bani de la locatari, indiferent pe ce cale, si in felul acesta sa limitati argumentele de ordin "obiectiv" care de multe ori sunt hachite.
Atata timp cat prin banca ati lasat portita deschisa, pai crapati-o si la casierie. Atunci fiecare isi va alege cu adevarat modul de plata, iar ce e ales de buna voie n-ar mai fi argument de discutie.

Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2015
elga50, moderator
A fost alegerea casierului care are un program destul de incarcat si a preferat sa vina la casierie, zi de zi 2 ore, in ultima saptamana (5,6 sau 7 zile lucratoare),din momentul afisarii listelor(20 - 21 ale lunii). Cum alt casier n-am gasit , i-am acceptat doleanta...si pana acum a fost ok, dar se pare ca sunt si niste sicane la mijloc , in conditiile in care majoritatea sunt pensionari si pensiile vin pe 22. Tocmai acesta a fost motivul : programul casierului si faptul ca ar fi fost foarte putini cei care ar fi achitat in aceasta perioada si astfel s-a " comprimat " programul de incasari.
Ei, poftim!
N-ati gasit alt casier! :stunned:
Cum asa? Dar unde locuiti? Pe-acolo nu e somaj, nu sunt oameni care abia asteapta sa castige o chifla pentru copiii de-acasa?
Eu stiu ca angajatorul fixeaza conditiile de lucru, nu invers. A, o mica negociere, mai merge, dar iata la ce va expuneti cu asemenea conditionari!.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2015
elga50, moderator
Cei din asociatie au dorit un casier numai dintre cei care sunt propietari ( membru al asociatiei).

Alte discuții în legătură

Sistemul de penalizare al asociatiei cosminaurel cosminaurel Chiar daca L230 permite aplicare de penalitati in regim propriu ,este normal sa aplicam penalitati daca furnizorii nu o fac ? (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)